Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) și Federația Operatorilor de Transport Rutier (FORT) acuză conducerea Ministerului Transporturilor că acoperă cu acte normative veniturile ilicite ale angajaților săi și cer DNA să se implice în această problematică.
Redăm integral comunicatul remis redacției de cele două federații patronale:
„Angajatii Ministerului Transporturilor incearca cu disperare sa mascheze cu acte normative veniturile ilicite obtinute din asa-zisa examinare pentru obtinerea atestatelor din transportul rutier.
Directia de Transport Rutier incearca sa impuna un set de ordine de ministru nediscutat transparent, contrar celor stabilite in Comisia de Dialog Social organizata pe aceasta tema in ultimii 3 ani.
Atat patronatul din transporturile rutiere, cat si cel ce reprezinta formarea profesionala (beneficiare directe ale activitatii MT in domeniu) incearca inca din primavara anului trecut sa impuna cateva principii menite sa imbunatateasca atat pregatirea profesionala, cat si siguranta in domeniul transportului rutier, in paralel cu o crestere a transparentei in ceea ce priveste examinarea si examinatorii.
Din pacate, pentru angajatii Directiei Transport Rutier din minister nu exista decat un singur interes, si anume cel financiar, iar conducerea ministerului refuza sa vada conflictul grav de interese, precum si zona de ilegalitate in care se afla acestia, mentinand prin pozitia adoptata o stare de fapt extrem de grava.
Partenerii de dialog social reprezentati de partea patronala au cerut in mod expres ca la examinarile pentru obtinerea atestatelor profesionale sa participe numai persoane cu studii de specialitate, conform prevederilor legale, care sa faca parte dintr-un corp al examinatorilor, examenele sa se organizeze in sali unice la nivelul fiecarui judet, sali care sa apartina autoritatii.
Examenele sa se desfasoare in cursul saptamanii in timpul programului normal de lucru, iar plata examinarilor sa se faca direct catre minister si nicidecum la plic catre examinatori, intrucat aceasta activitate de examinare trebuie sa reprezinte sarcina de serviciu pentru examinatorii din cadrul ministerului si nu o activitate pe care acestia o practica in timpul liber dar in numele ministerului de la care primesc si o leafa de bugetar.
Conducerea ministerului refuza insa sa aplice modificari de fond si se rezuma la cateva chestiuni de forma puse tot in sarcina institutiilor de formare.
Pe tema modului in care angajatii MT incaseaza bani la plic din examinari in baza unor contracte de prestari servicii ilegale, conform legislatiei in vigoare, au fost inaintate catre insitutii abilitate ale statului zeci de adrese si memorii, insa de fiecare data Ministerul Transporturilor a gasit metode prin care sa “se acopere”.
COTAR si FORT solicita Directiei Nationale Anticoruptie implicarea urgenta in aceasta problematica si totodata solicita Ministrului Ioan Rus sa stopeze incercarea Directiei Rutiere din subordine de a promova ordine de ministru fara transparenta si dialog, si fara a se tine cont de cele stabilite in data de 11.02.2015 de catre Domnul Secretar de Stat Iulian MATACHE in cadrul sedintei Grupului de lucru transport rutier”.