Dacian Cioloş a fost desemnat prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis, în a 6-a zi de la demisia lui Victor Ponta.
“Doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului, şi aş spune mai precis: între politic şi între societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe, şi în acelaşi timp să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate”, a declarat Cioloş, la Palatul Cotroceni.
“Sunt conştient, totodată, că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative; pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă. Am intenţia, însă, să deschid Guvernul şi administraţia guvernamentală spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună şi, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocraţi, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem”, a adăugat el.
“În perioada următoare o să vă rog să mă înţelegeţi, îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa cu care vreau să merg în faţa Parlamentului, şi imediat ce această echipă va fi formată şi vom avea, sper eu, susţinerea majoritară în Parlament, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul în echipă e esenţial, şi de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intenţiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor şi al celor pe care o să-i invit să facă parte din Guvern, cât şi al conceptului de program de guvernare. Vă mulţumesc şi sper să putem lucra împreună, în perioada următoare”, a mai spus prim-ministrul desemnat.
Dragnea (PSD) a pierdut majoritatea
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declatat că “vom stabili dacă acordăm sau nu votul nostru domnului Cioloş după ce vom vedea echipa acestuia şi programul de guvernare cu care vine în Parlament”.
El îl propusese premier pe Liviu Voinea, fost ministru al Bugetului în Cabinetul Ponta, în prezent viceguvernator al BNR.
Celelalte formaţiuni politice care contează în Parlament – PNL, UDMR, UNPR, inclusiv partiduleţele nou-înfiinţate, cu tot cu – au anunţat că vor susţine propunerea preşedintelui Iohannis.
Părăsit de partiduleţul lui Oprea, dar şi de ALD-ul lui Tăricenu – care l-a avut pe Cioloş ministru al Agriculturii timp de un an, pe vremea când era premier -, PSD a rămas singur.
Cine este Cioloş
Născut în 27 iulie 1969 la Zalău, Dacian Cioloş este în prezent Consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Iată întreg parcursul său profesional:
- 2010 – 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală
- iulie 2009 – ianuarie 2010: Şef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România
- 2007 – 2008: Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- 2007: Subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Carieră profesională
- 2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii şi purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului special pentru agricultură al Consiliului UE
- 2002 – 2003: Task Manager SAPARD, Delegaţia Comisiei Europene în România
- 1999 – 2001: Coordonator al unor proiecte de cooperare bilaterală privind dezvoltarea agriculturii locale în România
- 1998 -1999: Director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în judeţul Argeş
- Martie-iulie 1997: Stagiar, Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene
- 1995: Consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă şi rurală în judeţul Argeş
Magda SEVERIN