Noul Cod Fiscal a adus modificări în stabilirea impozitului pe clădiri şi terenuri.
La clădiri, impozitul este diferenţiat în funcţie de destinaţia imobilului – atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice: rezidenţială, mixtă şi nerezidenţială.
În Bucureşti:
La clădirile rezidenţiale (cele folosite pentru locuit), impozitul este stabilit în funcţie de suprafaţă, la valoarea de impunere rezultată aplicându-se o cotă de 0,1% stabilită prin H.C.G.M.B. 218/2015. Nu există obligaţia depunerii unei noi declaraţii.
La clădirile nerezidenţiale – cele folosite pentru activităţi economice (orice altă activitate diferită de cea de locuit) –, impozitul este stabilit în funcţie de valoarea clădirii la care se aplică o cotă de 0,2% stabilită prin H.C.G.M.B. 218/2015. Valoarea clădirilor este cea rezultată din actul prin care se transferă dreptul de proprietate dacă acestea au fost dobândite în ultimii 5 ani, valoarea lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani, sau valoarea înscrisă într-un raport întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR în ultimii 5 anteriori anului de referinţă;
La clădirile mixte – cele folosite atât pentru locuit cât şi pentru activităţi economice, impozitul fiind stabilit prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
În cazul în care la adresa clădirii unei persoane fizice este înregistrat un domiciliu fiscal (sediu firmă) la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul va fi stabilit ca în cazul clădirilor rezidenţiale.
Dacă valoarea clădirii nerezidenţiale nu poate fi stabilită, valoarea se stabileşte ca în cazul clădirilor rezidenţiale iar cota de impozitare va fi de 2%, ceea ce înseamnă o creştere de 10 ori a impozitului.
Proprietarii clădirilor mixte şi/sau nerezidenţiale au obligaţia depunerii până la 31 martie o declaraţie Model-ITL 2016, însoţită de documente justificative care susţin cele declarate; în caz de nedepunere se va aplica aceeaşi cotă de 2%.
În cazul persoanelor juridice, obligativitatea depunerii declaraţiilor până la 31.03.2016 revine tuturor contribuabililor care deţin în proprietate clădiri indiferent de destinaţia acestora.
S-a eliminat impozitul majorat pentru a doua clădire de locuit
Totodată, noile prevederi fiscale elimină stabilirea impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice în funcţie de numărul proprietăţilor deţinute, nemaiaplicându-se majorarea de 65%, 150%, 300% pentru cele aflate în proprietate în afara celei de domiciliu.
Este eliminată şi majorarea impozitului cu câte 5% pentru fiecare 50 mp care depăşesc suprafaţa de 150 mp a unei clădiri.
Impozitul pe teren
Cât priveşte impozitul pe teren, noul Cod fiscal Legea 227/2015 stabileşte calculul impozitului pentru întreaga suprafaţă fără să mai fie scutită suprafaţa ocupată de construcţii.
O altă prevedere nou introdusă este impunerea obligatorie a unei suprafeţe de teren de 400 mp la categoria terenuri cu construcţii, din totalul suprafeţei pe care un contribuabil o deţine în cadrul unei unităţi administrativ teritoriale înregistrate în registrul agricol la oricare din categoriile arabil, vie, livadă etc.
Astfel, dacă o persoană fizică deţine în intravilan un teren de 1.000 mp, din care 500 mp au categoria teren cu construcţii şi 500 mp au categoria arabil, contribuabilul va achita impozitul aferent unei suprafeţe de 400 mp din terenul arabil ca teren cu construcţii.
Puteşi vizualiza aici toate taxele şi impozitele din Bucureşti, potrivit HCGMB nr. 218 din 10.12.2015. (M.S.)