Comunitatea de-clic.ro anunță lansarea campaniei #sosNERA și a petiției adresată APM Caraș Severin. În contextul în care Semenic Energy SRL și Nera Prigor Energy SRL doresc să construiască microhidrocentrale pe râul Nera, Călin Dejeu a inițiat o campanie susținută de de-clic.ro.
Din argumentația solicitanților reproducem un fragment:
”Nera este cu siguranță ultimul râu de dimensiune medie din țară care nu este afectat de hidrocentrale și regularizări, un râu extrem de valoros ecologic chiar și pentru întreaga Europă. Râul Nera reprezintă o axă vie care străbate 15 arii naturale protejate, între care 3 rezervații naturale, 2 parcuri naționale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 și un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei”, argumentează protestatarii.
Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii. Mai mult, au o amprentă de carbon considerabilă contribuind așadar la fenomenul încălzirii globale.
“Ca urmare a mobilizării extraordinare, petiția a ajuns la peste 30.000 de semnături în doar o săptămână. Presiunea publică a dat roade, autoritățile susținând în data de 15 februarie o consultare publică la Prigor. La consultare a fost prezentă inclusiv o delegație de 15 persoane din Serbia, invocând Convenția de la Espoo”, se arată în comunicatul remis redacţiei.
Până în prezent autoritățile nu au emis un răspuns oficial cu privire la cerințele formulate în petiție.
Textul petiției:
Vă solicităm să faceți toate demersurile pentru respingerea solicitărilor de acord de mediu depuse pentru proiectele ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducțiune, racordare la SEN” și ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducțiune, racordare la SEN”, de către Semenic Energy SRL, respectiv Nera Prigor Energy SRL. De asemenea, solicităm retragerea certificatului de înregistrare în ”Registrul Național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului” pentru Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, reprezentată de Mihuț Sergiu.
Un râu este un ecosistem linear, orice agresiune asupra sa se resimte în amonte și aval, de la izvor până la vărsare (și în ecosistemele adiacente). Cele două proiecte MHC presupun captarea prin baraje și devierea în conductă a râului pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Această eliminare a râului pe 11 kilometri va secționa și transportul sedimentelor și lanțurile trofice dar și circulația nutrienților. Pe cei 11 kilometri ecosistemul râului va dispărea. Acest dezastru ecologic va afecta implicit toate ariile protejate străbătute de Nera și va avea chiar și impact transfrontalier.
Emiterea acordului de mediu pentru cele două proiecte este ilegală deoarece:
- Jurisprudența Curții Europene de Justiție prevede din iunie 2015 că este interzisă degradarea chiar și cu o singură clasă a stării unuia dintre elementele de calitate ale corpului de apă.
- Proiectele încalcă avizul de mediu pentru Strategia Energetică a României (pentru perioada 2011-2020), aviz care interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanță de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor.
- Proiectele presupun deteriorarea habitatului unor specii protejate.
- Proiectele afectează indirect o serie de arii naturale protejate, unele cu regim strict de protecție.
- Proiectele încalcă și Convenția de la Ramsar pentru că nu respectă principiul utilizării raționale a zonelor umede și pentru că afectează indirect situl Ramsar Labudovo Okno.
- Proiectele nu au aviz de gospodărire a apelor. Pentru acest aviz este necesar contract de închiriere a albiei care, fiind domeniu public, conf. Legii 213/1998 este acordat prin Hotărâre de Guvern. APM-ul organizează dezbaterea în lipsa avizului de gospodărire a apelor, în condițiile în care infringementul pe microhidrocentrale este pe punctul de a ajunge la Curtea Europeană de Justiție.
- Proiectele nu au avizul Parcului Național Semenic Cheile-Carașului, deși este evident că cele două proiecte industriale afectează extrem de grav sectorul de râu din parc, care începe la câțiva metri de captarea pentru MHC Nera 1 (art. 28, alin. 10, din OUG 57/2007).
- Cursul superior al Nerei, împreună cu pădurile virgine din bazin, reprezintă o zonă de sălbaticie cu valoare conservativă enormă, iar Comisia Europeană recunoaște valoarea zonelor de sălbăticie în vederea atingerii obiectivelor Directivelor Păsări și Habitate.
- Rapoartele la studiile de impact (care conțin date false) au fost întocmite de Unitatea de Suport pentru Integrare, același autor al studiilor pentru MHC-urile din Făgăraș care au determinat declanșarea procedurii de infringement. Certificatul de înregistrare în Registrul Național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului trebuia retras imediat.
Petiția poate fi semnată la https://facem.de-clic.ro/sos-nera.