„0 la mie…FAPTE DE CORUPȚIE!”

La fiecare început de an, toți ne propunem obiective noi: personale și profesionale. Dacă, din punct de vedere personal, lista este… lungă, din punct de vedere profesional îmi doresc… și aici lista poate fi lungă.

Mă urc în mașină, hotărât să plec „la drum”. Dar, înainte de a porni, deschid ziarele și citesc:

Șeful Poliției de Frontieră Giurgiu, trimis în judecată de DNA pentru șantaj și pentru cumpărare de influență”.

În data de 28 aprilie 2017, în condițiile în care legislația românească nu obligă persoanele care traversează granițele interne ale Uniunii Europene să declare sumele de bani care se află asupra lor, indiferent de cuantum, I.I., în calitate de șef al Sectorului poliției de frontieră Giurgiu, a constrâns o persoană (martor în cauză) să îi dea suma de 60.000 de USD din cei 135.000 USD pe care îi avea asupra ei și pe care urma să-i transporte în Bulgaria.

Inculpatul a luat suma de bani fără să întocmească vreun proces-verbal, amenințând, totodată, persoana respectivă că îi va face dosar penal și că nu o va lăsa să treacă frontiera de stat din România în Bulgaria, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

În cursul lunii mai 2017, după o discuție purtată cu proprietarul real al banilor, care știa că cei 60.000 USD au fost reținuți în mod nelegal, inculpatul a restituit suma respectivă, în două tranșe.

În noaptea de 20/21 mai 2017, I.I. i-a promis unui agent al poliției de frontieră Giurgiu mai multe bunuri, pentru ca acesta din urmă, prin influența pe care o avea asupra colegilor săi de serviciu, să-i determine să nu controleze niște transporturi de mărfuri contrafăcute, ce urmau să fie tranzitate prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-române de către persoane din anturajul ofițerului de poliție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.”

Sunt dezamăgit… „Cumpărare de influență…” – art. 292 C.p. se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”. Cum să mă apăr de astfel de oameni eu, ca transportator?

Citesc mai departe…

„Vitezoman reținut pentru dare de mită”

Șoferul a fost prins în timp ce conducea cu 119 km/h în localitatea Brădești. A fost oprit de oamenii legii. Vitezomanul a încercat să le dea 150 de lei, pentru a scăpa de pedeapsă. În acel moment, oamenii legii au sunat la conducerea IPJ și au anunțat lucrătorii serviciului anticorupție, care au efectuat cercetări în acest caz.”

„Șofer harghitean în flagrant pentru dare de mită” 

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție din Harghita, sub coordonarea procurorului, au prins în flagrant un bărbat în vârstă de 40 ani, din localitatea harghiteană Căpâlnița, în timp ce oferea bani unui agent de poliție de la IPJ Harghita. Este vorba de suma de 500 lei și despre un litru cu palincă.

În schimbul mitei, polițistul ar fi trebuit să nu continue cercetările într-un dosar penal, în care bărbatul este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat și fără permis de conducere.

Fapta a fost denunțată de către polițist, iar suspectul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, fiind luată măsura reținerii pentru 24 de ore.

Și mă uimește… Dare de mită…” – art. 289 C.p. se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Nici nu mă gândesc să încerc așa ceva în drumurile mele. Vreau să îmi văd familia. Îmi spun, atunci… sunt și polițiști corecți în țara asta. Poate colegii mei ar trebui să știe și ei cum să se apere.

Poate șefii mei mă vor informa despre infracțiunile de corupție la care pot fi predispus.

Și privirea îmi coboară în josul paginii unde descopăr, într-un chenar, un „prieten” care mă poate sfătui: Direcția Generală Anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.