40 de stații de încărcare, amplasate mai rapid, în București

Primăria Capitalei va amplasa, mai rapid, 40 de stații de încărcare pentru mașini electrice, după ce Regulamentul a fost simplificat, recent, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Documentul a stabilit că lucrările de amenajare pot fi executate fără autorizație de construire, ci doar în baza unui aviz, dacă nu afectează traficul pietonal sau rutier. Regulamentul prevede și locurile unde este interzisă amplasarea stațiilor de încărcare, de exemplu pe spațiile verzi sau la locurile de joacă, precum și amenzile. Totodată, parcarea sau staționarea la aceste stații va fi interzisă și se sancționează cu amendă între 500 și 1.000 de lei (pentru persoane fizice).

Proprietarul/operatorul stațiilor va plăti autorităților publice un tarif de exploatare a locurilor de parcare utilizate. „Compania Energetica Servicii va asigura stațiile de alimentare și dotările necesare specifice funcționării acestora și le va amplasa în locuri puse la dispoziție de Administrația Străzilor, pentru a fi utilizate de cetățeni. Stațiile de încărcare vor fi marcate cu un semn specific, care va fi desenat atât pe asfalt, cât și pe un panou de informare. Acesta va conține informații despre tariful pentru încărcare electrică, procedura de urmat pentru încărcare și sancțiunea pentru mașinile parcate ilegal”, a anunțat primarul general Nicușor Dan. 

Stațiile vor fi în zone precum Piața Amzei, Piața Victoriei, Piața Alba Iulia, Piața Constituției, Piața Revoluției, Universitate, Bucur Obor, Rahova, Sala Palatului, Primăria Municipiului București, Bd. Aviatorilor, Bd. Timișoara, Bd. Iuliu Maniu, Bd. Schitu Măgureanu, strada Mendeleev, strada Ziduri-Moși, Calea Plevnei, Splaiul Unirii, parcajele Eva, Lido, Gara de Nord, Maria Rosetti, Lipscani, Parc Herăstrău, Charles de Gaulle, Palatul de Justiție și Șoseaua Nordului.

Microbuze electrice pentru București-Snagov

Primăria Capitalei va achiziționa, din fonduri europene, microbuze electrice pentru transportul public de călători între București și comuna Snagov. „Cumpărăm noi mijloace de transport electrice, nepoluante, cu fonduri din PNRR. Am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pentru achiziția a șapte microbuze electrice, în valoare totală estimată de 10,25 milioane de lei (inclusiv TVA). Proiectul, realizat de Municipiul București și comuna Snagov, răspunde nevoilor identificate la nivelul comunelor partenere și urmărește îmbunătățirea transportului public de călători la nivel periurban”, anunța, în primăvară, primarul Nicușor Dan. Obiectivul proiectului este asigurarea unui serviciu „accesibil, eficient și ecologic” de transport public de călători.

În octombrie 2022, consilierii generali ai Capitalei au aprobat încheierea unui parteneriat între Primăria Capitalei și Primăria comunei Snagov pentru achiziționarea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a 60 de microbuze electrice. Dintre acestea, 50 de microbuze urmau să revină Bucureștiului, iar 10 comunei Snagov. Proiectul avea o valoare estimată de 88,6 milioane de lei, fără TVA (18 milioane de euro), dintre care cheltuieli neeligibile de 14,7 milioane lei.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.