99 de vehicule electrice și hibride, pentru PMB

Primăria Municipiului București (PMB) își înnoiește parcul auto cu 99 de mașini electrice și hibride, printr-un contract de 9,98 de milioane de lei, după ce a achiziționat 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie și 100 de troleibuze.

Finanțarea este nerambursabilă, din Fondul de Mediu, „program prin care instituția noastră a obținut un număr de 99 de ecotichete, în valoare nominală de 120.000 de lei/autovehicul”, se arată în anunțul de licitație.

Achiziție exclusiv cu ecotichete „Rabla Plus”

Astfel, achiziționarea se va face exclusiv cu ecotichete „Rabla Plus, fără suplimentări de fonduri de la bugetul de stat. „În eventualitatea în care achiziția celor 99 de autovehicule electrice nu se va putea realiza exclusiv cu finanțare din ecotichetele «Rabla Plus», achiziția va fi anulată”, se arată în anunț. La evaluarea ofertelor, componenta financiară va reprezenta 40%, garanția extinsă a produsului ofertat va avea o pondere de 30%, iar pentru autonomia electrică reală se va acorda un punctaj de 30%.

Durata contractului va fi de 60 de zile, iar termenul de livrare a autovehiculelor nu poate fi mai târziu de 25 noiembrie, având în vedere perioada de valabilitate a ecotichetelor și necesitatea încadrării în Programul „Rabla Plus”.

În prezent, PMB nu are suficiente mijloace de transport pentru acoperirea tuturor necesităților operative ale instituției, iar cele existente sunt învechite și au nevoie de cheltuieli mari pentru reparații, se arată în caietul de sarcini. Parcul auto este format din autovehicule din diverse tipuri și generații, cu vechimea cuprinsă între 7 ani și 17 ani, și care nu corespund pe deplin normelor UE privind eficiența energetică și reducerea emisiilor de CO2. „Municipiul București își propune să devină promotor al ecomobilității, nu numai din punct de vedere al imaginii, dar și al respectării principiului «poluatorul plătește» și, implicit, reducerea nivelului de CO2 provenit din traficul auto”, argumentează PMB.

Ofertantul trebuie să includă în preț și minimum 20 de stații de încărcare electrice auto de minim 7,4 kW curent monofazat, reprezentând capacitatea de montare în interiorul parcării subterane de la sediul primăriei, din bd. Regina Elisabeta nr. 47.

Perioada minimă pentru garanția acordată la bateria de tracțiune a autoturismelor este de opt ani sau 120.000 de kilometri, iar cea pentru vopseaua caroseriei autoturismelor este de trei ani.

100 de tramvaie Imperio, 100 de troleibuze Solaris și 100 de autobuze BMC Truck&Bus

În ceea ce privește vehiculele de transport în comun ecologice, toate cele 100 de troleibuze și 100 de tramvaie noi se află în trafic, începând din octombrie, alături de cele 100 de autobuze hibrid. Ultimele 2 troleibuze Solaris au fost livrate la finele lunii iulie, iar ultimele 5 tramvaie Imperio au ajuns în august, conform contractelor. La începutul lunii octombrie, a sosit la București tramvaiul Imperio numărul 100, ultimul dintre cele achiziționate prin contractul Primăriei Capitalei cu Astra Vagoane. Cele 100 de tramvaie noi circulă în prezent pe liniile 1, 10, 25, 32, 41, 21. „În curând vom demara procedurile pentru achiziții suplimentare, astfel încât, etapizat, să modernizăm complet flota STB”, a declarat primarul Nicușor Dan.

În prima jumătate a acestui an, s-au înregistrat peste 50.000 de noi abonați STB, față de perioada similară din 2023. Totodată, au fost vândute 1,9 milioane de călătorii.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.