ANCHETĂ: Bune practici la temperatură controlată

Frigul generează restricţii suplimentare într-un depozit, totul devine foarte specializat, iar greşelile pot genera pierderi semnificative. Am încercat să aflăm cum arată bunele practici în depozitele cu temperatură controlată de la nume reprezentative pentru piaţa românească de profil, pe baza unui set comun de întrebări.

Cum puteţi caracteriza oferta de echipamente pentru depozitele care funcţionează în sistem de temperatură controlată?

Care sunt elementele pe care le urmăriţi cu predilecţie atunci când achizitionaţi un stivuitor destinat lucrului într-un astfel de depozit?

Acordaţi o atenţie specială elementelor de protecţie împotriva temperaturii scăzute?

Care sunt segmentele pe care le consideraţi ca prezentând riscuri mai mari, în condiţiile în care echipamentele lucrează într-un mediu de temperatură controlată? Cum pot fi evitate aceste riscuri?

Apreciați cabinele cu încălzire în cazul stivuitoarelor?

Care sunt elementele pe care le doriţi, în plus, din partea furnizorului de echipamente?

Ce elemente urmăriţi în achiziționarea scannerelor?

Ce variantă aţi ales pentru protecţia imprimantelor?

Aţi identificat cântare care funcţionează la temperatură negativă? Cum aţi rezolvat această problemă?

Liviu Ion, Supply Chain Manager Covalact

„Noi operăm în regim de temperatură controlată între 2 şi 6 grade C“

„Oferta pentru lucru în regim de temperatură controlată este limitată. Totuşi, este vorba de echipamente fiabile şi de bună calitate. Noi operăm în regim de temperatură controlată între 2 şi 6 grade C. În această plajă de temperatură, nu am achiziţionat echipamente specializate cu protecţie pentru temperaturi scăzute.

Echipamentele achiziţionate se comportă excelent şi suntem mulţumiţi de fiabilitatea lor. La achiziţia unui echipament, urmărim standard câteva elemente: preţul de achiziţie, specificaţiile tehnice, costul de operare, fiabilitatea echipamentului, serviciile post vânzare. Apreciem că protecţia pentru temperaturi scăzute este esenţială în cazul depozitelor care operează în plaja de congelare cu minus 18 – minus 24 grade C sau chiar mai scăzute. În cazul plajei de temperatură 2-6 grade C nu este necesar. Echipamentele standard operează fără probleme. Pe această temă am avut diferite consultări cu furnizorii de echipamente şi ei, la rândul lor, ne-au făcut recomandarea de a achiziţiona echipamente standard care operează în regim ambiental.

Liviu Ion, Supply Chain Manager Covalact

În cazul nostru, avem aceleaşi riscuri existente ca în oricare alt depozit ambiental. Echipamentul trebuie să fie în stare perfectă de funcţionare. La cea mai mică defecţiune constatată, echipamentul este imobilizat până la remediere de către echipa specializată. Nu folosim cabine cu încălzire în cazul stivuitoarelor, însă, din experienţă, putem spune că sunt esenţiale şi chiar obligatorii în cadrul depozitelor care operează în regim de congelare. Asigură o protecţie foarte bună a operatorului, respectiv prelungesc durata posibilă de operare fără întrerupere în depozit.

În privinţa furnizorilor, din punctul de vedere al dotărilor, suntem mulțumiți cu ce avem, dar, din punct de vedere operaţional, dorim o capacitate de răspuns mai bună în cazul intervenţiilor neprevăzute. astfel încât echipamentul să fie imobilizat minimal. La achiziţia scannerelor, avem în vedere (nu neapărat în această ordine): preţul de achiziţie, costul de operare, fiabilitatea echipamentului, serviciile post vânzare, calitatea semnalului (aici avem în vedere întreg sistemul). Nu operăm cu imprimante protejate împotriva frigului. Nu am avut nevoie să achiziţionăm cântare care funcţionează la temperaturi negative, însă buna practică din domeniu spune că amplasarea cântarelor se face într-o zonă separată, unde avem temperaturi pozitive (de regulă, între 0-2 grade C). În această zonă, nu se face depozitare, avem strict operaţiunea de cântărire astfel încât marfa să fie protejată şi lanţul de frig să fie respectat în totalitate.“

Gabriel Lupaşcu, Manager Logistică Cristim Prodcom

„În spaţii cu temperatură controlată, sunt de preferat stivuitoare cu încălzire în scaun“

„Există o ofertă bogată şi diversificată privind echipamentele care funcţionează în regim de temperatură controlată, existând atât echipamente dedicate anumitor lucrări specifice, cât şi echipamente de uz general. Atunci când achiziţionăm un stivuitor destinat lucrului într-un astfel de depozit, avem în vedere să funcţioneze la temperatura minimă din incinta de frig respectivă. În cazul lucrului la temperaturi negative, echipamentele trebuie să aibă o construcţie specială cu motoare trifazice capsulate şi cu sistem hidraulic ce conţine ulei cu coeficient de vâscozitate redus, adaptat la temperatura de lucru. Pentru zonele cu temperaturi negative, este extrem de importantă protecţia împotriva temperaturilor scăzute atât pentru funcţionarea utilajului în condiţii de securitate, cât şi pentru protecția personalului operator.

Pentru a evita riscurile care pot apărea în cazul echipamentelor, sistemul electronic şi sistemul hidraulic al echipamentelor de transport şi ridicare trebuie să fie proiectate, testate şi adaptate temperaturilor de lucru.

În spaţii cu temperatură controlată, sunt de preferat stivuitoare cu încălzire în scaun şi echipament de lucru adecvat pentru operator. Stivuitoarele cu cabină încălzită şi ventilată se folosesc numai când utilajul este captiv în spaţiu şi operatorul stă permanent în cabină în timpul lucrului.

În plus, din partea furnizorului de echipamente ne dorim un gabarit cât mai redus al acestora pentru eficientizarea spaţiului de depozitare, un sistem de avertizare pentru distanţa minimă admisă dintre utilaj şi obstacole, precum şi în cazul depăşirii sarcinii maxime la ridicare. De asemenea, dorim mai multe elemente de protecţie şi confort pentru personalul operator.

Gabriel Lupaşcu, Manager Logistică Cristim Prodcom

În achiziţionarea scannerelor, urmărim elemente privind fiabilitatea, un factor de protecţie mai mare de IP54 (cod protecție la apă, praf, lovituri, temperatură etc), preţul de achiziţie, termenul de garanţie, precum şi piesele de schimb. Folosim imprimante cu protecţie mai mare de IP54, iar sistemul de alimentare al depozitelor este adaptat pentru IP54. Nu avem cântare permanente care să funcţioneze la temperaturi negative.

Cântăririle se fac, de obicei, în exterior, în zone condiţionate termic, la recepţia, respectiv livrarea mărfii. În cazuri speciale, folosim transpaleți hidraulici cu cântar şi transmisie de date prin bluetooth. Există şi varianta montării de cântare în zone cu temperaturi negative, dar displayul se montează în exterior (în interior se va monta un afișaj suplimentar) sau displayul ramâne în zona cu temperatura negativă, dar se va monta într-o cutie termostatată.“

Carmen Vasilescu, Director Naţional de Logistică Macromex

„Considerăm obligatorii cabinele cu încălzire în cazul stivuitoarelor, pentru că stivuitoristul nu este mobil“

„Referitor echipamentele de manipulare marfă (stivuitoare, transpalete, order pickere etc), oferta de la marii producători răspunde solicitărilor de operare în asemenea medii. Evident, gama oferită nu este tot atât de variată precum cea pentru lucru la temperatură ambientală, dar nu putem spune că este un factor restrictiv în identificarea echipamentelor necesare.

Am întâmpinat, însă, mari probleme la echipamente specifice pentru operaţiunile din depozite, temperaturi de lucru negative: cântare (cu sisteme electronice de înregistrare sau tipărire etichete), invertoare paleţi, calculatoare, înfoliatoare paleţi, imprimante etc, unde ne adresăm unui număr foarte limitat de furnizori – de cele mai multe ori, nu din ţară şi portofoliul de produse este limitat. Nu am identificat, de exemplu, soluţii tehnice pentru sigilatoare de folie, post infoliere.

Carmen Vasilescu, Director Naţional de Logistică Macromex

Atunci când achiziţionăm stivuitoare, urmărim, suplimentar parametrilor de lucru solicitaţi în mediu ambiental, sistemele de încălzire existente, cabina închisă cu încălzire, baterii speciale. Nu folosim decât stivuitoare care sunt destinate acestui mediu de lucru, care sunt echipamente speciale din construcţie.

Echipamentele de protecţie sunt obligatorii pentru personalul din depozite, având în vedere că ne adresăm siguranţei şi securităţii angajatului şi, în acelaşi timp, şi eficienţei în operare. Pentru medii de lucru de -24 C, echipamentele de lucru pentru angajaţi asigură protecţie pentru -50 C.

În ceea ce priveşte riscurile, pot spune că lipsa de ofertă de echipamente specifice, altele decât cele de manipulare marfă, coroborată cu costurile ridicate de achiziţie ale echipamentelor, conduce la necesitatea organizării specifice a fluxurilor de operare. De exemplu, un proces de operare căruia i-am aloca 5 imprimante de etichete în incinta depozitului, îl reorganizăm pentru operare cu numai 3-4 imprimante, după o analiză de eficienţă a costului total de operare.

Considerăm obligatorii cabinele cu încălzire în cazul stivuitoarelor, având în vedere că stivuitoristul nu este mobil pe durata lucrului – de cele mai multe ori, el nu are de efectuat operaţiuni manuale. Având o activitate statică, indiferent de natura echipamentului de protecţie utilizat şi regimul de lucru (pauze etc), un stivuitorist nu poate rezista – schimb complet – în regim de lucru fără cabine încălzite.

În privinţa elementelor pe care le dorim în plus, din partea furnizorului de echipamente, generic, echipamentele trebuie să asigure suplimentar protecţie la factori de umiditate minim IP67, aplicabili în fapt la întreaga infrastructură folosită în depozitele de frig (reţele electrice, cabluri echipamente etc). Scannerele trebuie, evident, dedicate pentru operare la temperatura de lucru din depozit (-24C), iar de aici înainte ne adresăm cerinţelor comune oricărui scanner, neexistând diferenţe faţă de mediul ambiental.

Pentru imprimante, singura soluţie pe care am identificat-o ţine de incinte încălzite. Nu am identificat imprimante pentru mediu de lucru temperaturi negative. Costurile de investiţie cresc, în medie, de cel puţin 4 ori faţă de investiţia în echipamente similare, mediu de lucru ambiental. Similar, reţelele wireless definite pentru aceste medii sunt speciale, iar sub aspectul investiţiei, costurile pot creşte de până la 10 ori faţă de reţelele din mediul ambiental. Am identificat cântare care funcţionează la temperatură negativă pentru cântărire paleţi, dar un singur producător în Europa răspunde solicitărilor pe care le avem. Pentru tipărirea de etichete, soluţia nu a fost identificată decât la costuri foarte mari, pentru că, din cauza cerinţelor de lucru, necesită incinte încălzite.“

Nicolae Cişmaşu, Manager Logistică FrieslandCampina

„Singurul echipament pe care încă nu l-am gasit pe piaţă este un cântar cu display care să funcţioneze la temperatură negativă“

„Oferta de echipamente pentru depozitele care funcţionează în sistem de temperatură controlată este bogată. Nu în aceeași măsură precum cea pentru ambient, însă bogată comparativ cu situaţia de acum 15 ani de exemplu. La achiziţia unui stivuitor urmărim cu predilecţie elementele hidraulice, piesele electronice, display-ul şi cabina, care trebuie să fie adaptate pentru lucrul în temperatură controlată. Acordăm elementelor de protecţie împotriva temperaturii scăzute nu doar o atenţie specială, ci totală, având în vedere că sunt vitale astfel de elemente.

Dacă pregătirea pentru frig a echipamentului este corespunzătoare, atunci singurul risc este condensul excesiv, iar acesta poate fi prevenit prin evitarea expunerii la temperaturi diferite (ambient/congelare, ambient/refrigerare). Apreciez foarte mult cabinele cu încălzire, dar cred că şi mai mult le apreciază stivuitoriştii.

Nicolae Cişmaşu, Manager Logistică FrieslandCampina

În ceea ce priveşte furnizorii de echipamente, pot spune că, în general, oferta actuală satisface solicitările. Singurul echipament pe care încă nu l-am găsit pe piaţă este un cântar cu display care să funcţioneze la temperatură negativă. Păstrăm cântarele la temperatură pozitivă şi deplasăm produsele de cântărit la cântar.

În achiziţia de scannere, urmărim elemente care ţin de protecţia la frig, iar pentru protecţia imprimantelor, am ales cutii izolate termic. Am recurs de la cutii cu rezistenţă electrică şi termostat până la folosirea unui bec în interiorul cutiei.“

Răzvan Dinescu, Director General Orshar Logistic Center

„Riscul cel mai mare în exploatarea unui stivuitor în frig este vizibilitatea“

„Oferta de echipamente în cazul Orshar nu a fost foarte bogată, noi având nevoie de un utilaj custom made datorită restricţiilor tehnice, căi de acces mici, dar şi înălţimii mari de depozitare. Echipamentul Still VNA MX-X a corespuns perfect necesităţilor noastre din acel moment.

Atunci când achiziţionăm un echipament, urmărim elementele de fiabilitate, low level al mentenanţei, ETA şi lead time scurt al urgenţelor, ca şi intervenţie service.

Acordăm o atenţie specială elementelor de protecţie împotriva temperaturii scăzute, utilajele de tip cool store sunt de nişă cu specificații atipice pe partea de hidraulică şi de climatizare a personalului uman, cât şi a unităţilor de control electronic.

Răzvan Dinescu, Director General Orshar Logistic Center

Riscul cel mai mare în exploatarea unui stivuitor în frig este vizibilitatea, şi spun asta cu tărie, pentru că spaţiile de frig sunt luminate corect, dar, totuşi, la minimum necesar, ca emanaţiile de căldură să fie minime, nu mai vorbim de condens şi de aburirea tuturor elementelor vitrate sau, de ce nu, de disconfortul de a lucra la temperaturi negative.

Apreciem cabinele cu încălzire, Orshar a optat pentru opţiunea premium de la Still VNA MX-X, dotând stivuitorul, încă de la configurarea iniţială, cu o astfel de cabină, tocmai din considerentele de mai sus, dar primul motiv a ţinut de grija față de siguranța propriilor angajaţi.

Ce îmi doresc de la furnizorii de echipamente, atât eu, cât şi compania pe care o conduc (Orshar Logistic), este un pic imposibil de realizat în zilele noastre, unde nu mai există noțiune de stoc şi totul se produce la comandă. În concluzie, ar fi vorba de termenele de livrare pentru echipamentele regular.

În achiziţionarea de scannere, urmărim fiabilitatea şi conectivitatea cu WMS sau cu platformele integrate clasice. Totodată, sunt atent la autonomie, simplitate şi, nu în ultimul rând, cercetez, ca şi double check, piaţa din SUA, de unde au şi pornit aceste device-uri, o piaţă avansată şi matură în același timp.

Am optat pentru imprimante termice cu pad încălzit divizia HD de la Zebra Tehnologies. La Orshar, avem cântare SWS-fly, care staţionează în zona de cool dock – nu am avut nevoie de cântare în zona de temperaturi negative. Practic, cântarul este situat direct pe fluxul de recepţie, spre zona de depozitare.“

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.