Nu mai este de mult o noutate faptul că piața europeană suferă din ce în ce mai acut de lipsa șoferilor profesioniști. Una dintre soluții o reprezintă angajarea de șoferi din afara statelor Uniunii Europene. Alicja Chodorowska, reprezentantă a celei mai mari asociații din industria transportului rutier din Polonia, ZMPD, a realizat o prezentare a formalităților necesare în această țară pentru angajarea cetățenilor străini.
Anul trecut, în Polonia, procentul de angajați străini în transportul internațional a ajuns la aproape 30% din total, în comparație cu sectorul construcțiilor, în care angajații străini dețin aproximativ 40%. Cea mai mare pondere o deține Ucraina, cu 78.331 de persoane angajate în transporturi în Polonia, urmată de Belarus (21.012) și de Moldova (1.783), Rusia (705), Kazahstan (113) și alte state (1.210) pentru un total de 103.154 de angajați străini.
Un astfel de nivel de angajare a unor cetățeni în special din afara țărilor UE este cauzat de vecinătatea acestor țări față de Polonia și de absența unor diferențe culturale majore. Din cauza deficitului de personal la nivel național, guvernul polonez a simplificat formalitățile de angajare a cetățenilor din 6 țări din afara UE.
În Polonia, pentru angajarea unui cetățean străin, angajatorul trebuie să asigure legalizarea șederii persoanei respective pe teritoriul polonez și obținerea unui permis de muncă. Cetățenilor străini li se acordă permisiunea de a munci în această țară dacă au domiciliul legal în Polonia și permis de muncă, sau au viză temporară de reședință plus permis de muncă ori reședință temporară cu scopul de a realiza o activitate într-o profesie care necesită înaltă calificare.
Viză de muncă
Vizele de muncă sunt emise de către consulatele Poloniei. Pentru a obține o astfel de viză, un cetățean străin trebuie să atașeze cererii de viză o copie a permisului de muncă sau declarația scrisă a angajatorului. Aceste documente se obțin de către entitatea care dorește să angajeze cetățeni străini. Viza este emisă cu valabilitate de maximum un an.
Un cetățean străin nu poate lucra în Polonia dacă locuiește acolo pe baza unei vize turistice, din motive umanitare, din interes de stat sau cu responsabilități internaționale. De asemenea, nu poate lucra în Polonia dacă deține un permis de reședință temporară obținut pe baza legislației naționale privind circumstanțele unui sejur pe termen scurt.
Permisul de muncă se poate obține pe baza unei declarații scrise privind intenția de a delega muncă pentru cetățeanul străin, taxa fiind de 10 euro.
Cetățenii din 6 state – Ucraina, Rusia, Belarus, Georgia, Armenia și Moldova – reprezintă un grup de excepții și beneficiază de un acces mai simplu la piața poloneză a muncii. Pe perioada a 6 luni din 12, aceștia pot să lucreze fără să fie necesară obținerea unui permis de muncă, dacă dețin o declarație scrisă din partea angajatorului, înregistrată la autoritatea competentă, precum și un contract scris. Când angajatorul dorește să angajeze un cetățean străin pe o perioadă mai lungă de timp, este nevoie de permis de muncă.
Obligația de a obține un permis de muncă
Permisul de muncă este decizia autorității competente – Voivode – și îi oferă posibilitatea unui cetățean străin care locuiește legal în Polonia să lucreze în această țară, în condițiile specificate în permis. Documentul este emis la cererea angajatorului. Permisul de muncă este emis cu o valabilitate de maximum 3 ani, cu posibilitatea extinderii.
Un cetățean străin poate lucra doar pentru angajatorul care a înregistrat o cerere scrisă sau a obținut un permis de muncă. În cazul schimbării angajatorului, este necesară înregistrarea unei noi declarații sau obținerea unui nou permis.
Categorii de persoane exceptate de la obligația de a obține permis de muncă, cetățeni străini care:
- au statut de refugiat, acordat de Polonia
- au primit protecție din partea Poloniei
- au un permis de reședință permanentă în Polonia
- au permis de reședință din partea Uniunii Europene și locuiesc pe termen lung în Polonia
- au permis de reședință tolerată în Polonia
- se bucură de protecție temporară
- au o declarație valabilă care garantează protecția pe teritoriul Poloniei.
Angajarea șoferilor
În afară de viză și permis de muncă, pentru a angaja șoferi străini în transportul internațional, angajatorul trebuie să se asigure că șoferul deține:
- permis de conducere categoriile necesare (C, C+E, D, D+E) emis în conformitate cu modelul stabilit de către Convențiile de la Geneva sau Viena
- dovada că a obținut clasificarea inițială sau că a finalizat instruirea periodică
- certificat de vizită medicală și de evaluare psihologică valabile
- certificat obținut pe baza Regulamentului 1072/2009.
Informațiile pentru realizarea acestui articol au fost puse la dispoziția ZIUA CARGO de către UNTRR.
traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro