Dărnicia – sau generozitatea – este una dintre trăsăturile de caracter ale individului, ține de felul lui de a fi. „Cu dare de mână” înseamnă a fi înstărit, bogat, adică a avea „de unde să dai”. Dar depinde ce să dai, cui să dai și de ce să dai. „Nu e greu să fii darnic azi. Greu este să nu regreți mâine” spunea romancierul francez Jules Renard. Iar, în ceea ce privește aceste regrete, exemplificăm din cazuistica noastră.
Pe baza unui denunț formulat de un agent de poliție la linia Call Center Anticorupție 0800.806.806, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție au prins în flagrant o persoană fără calitate specială, în timp ce îi oferea agentului de poliție suma de 1.150 de lei, pentru a nu-i întocmi dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
Totodată, s-a dispus față de inculpat măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Depășire pe linie continuă
Un alt exemplu este cel al unui echipaj de poliție, format din trei agenți de poliție care, în cursul acestei luni, în timp ce efectua activități pe linie de circulație rutieră pe DN66, a oprit un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 22 de ani, care a executat manevra de depășire a unui autovehicul în mod neregulamentar, depășind marcajul longitudinal continuu care separă cele două benzi de circulație. Conducătorul auto a oferit suma de 500 de lei polițiștilor, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv să nu-i aplice sancțiunea contravențională la regimul circulației pe drumurile publice. Echipajul de poliție a sesizat ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, cu privire la conducătorul auto care le-a oferit o sumă de bani cu titlu de mită, cu scopul de a-i determina să nu ia măsurile legale de sancționare contravențională. Momentul a fost surprins de body cam-ul aflat în dotarea agenților de poliție. În acest context, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de conducătorul auto, iar, în prezent, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
Poate că regretele ajută la a conștientiza că darea – în cazurile menționate, infracțiunea de dare de mită – se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani și reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale unui funcționar public sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri.
Totuși, înaintea regretelor ar trebui să realizăm că, după cum spunea dramaturgul francez Pierre Corneille, „felul dăruirii prețuiește mai mult decât darul.”
Viorela BUCUR
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție