ANTICORUPȚIE. Disciplina rutieră și… influența

Totalitatea regulilor de comportare și de ordine obligatorii pentru membrii unei colectivități intră în componența disciplinei. Dar această obligativitate este, uneori, influențată. De exemplu, deprinderile unui comportament responsabil în trafic lasă de dorit, în condițiile în care disciplina rutieră este o regulă pentru toți participanții la trafic. Iar rolul influenței, acțiunea emoțională sau rațională pe care cineva o exercită asupra altcuiva, în scopul modificării comportamentului, este consistent.

Să exemplificăm! Un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe DN1, împreună cu un alt coleg, a oprit în trafic un autotren condus de către un cetățean de naționalitate turcă, pentru că acesta nu a respectat restricția de circulație impusă autocamioanelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone și care le-a remis o sumă de bani, cu scopul de a-i determina pe aceștia să nu dispună aplicarea sancțiunii contravenționale. Conducătorul auto, care nu a respectat disciplina rutieră, și-a încercat capacitatea de a influența agentul de poliție în aplicarea sancțiunii. În acest context, ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, conducătorul auto fiind condus la sediul unității de parchet, în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. Interacțiunea cu conducătorul auto a fost înregistrată cu dispozitivul portabil audio-video de tip Body Worn Camera (bodycam), din dotarea agentului de poliție.

Un alt exemplu…

… este cel al unei asistente medicale, care a fost direct implicată în pretinderea și primirea, prin intermediari, a sumei totale de aproximativ 33.000 de lei și 800 de euro, de la 10 persoane, în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică, eliberate de Serviciul Județean de Medicină Legală, a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge, în vederea evitării răspunderii penale pentru faptele comise. Aceste sume „au influențat” alegerea, pe de o parte, a săvârșirii infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență și, pe de altă parte, cercetarea asistentei medicale pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), favorizarea făptuitorului fals intelectual și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Probleme penale

Încă un exemplu este cel al unui inculpat care a pretins, direct sau prin intermediul unui alt inculpat, de la mai multe persoane (martori în cauză) sumele de 27.800 de euro și 1.000 de lei și a primit, în aceeași manieră, sumele de 17.600 de euro și 1.000 de lei, pentru a-și trafica presupusa influență pe care a susținut că o are asupra unor procurori și judecători, pe care îi va determina să dispună soluții/sentințe favorabile în dosarele în care unele dintre persoanele respective erau parte și asupra unor polițiști și medici legiști, pe care îi va determina să rezolve „problemele cu un dosar penal” și cu „procedura de calculare a alcoolemiei”. De asemenea, inculpatul a mai promis că va interveni și pe lângă funcționarii din rândul organelor cu atribuții în examinarea auto și îi va determina pe aceștia să-l ajute pe unul dintre martori să treacă proba teoretică. Influența „a intervenit” și în acest caz, în sarcina inculpatului reținându-se comiterea a 3 infracțiuni de trafic de influență, din care 2 în formă continuată. În sarcina celuilalt inculpat s-a reținut comiterea a 2 infracțiuni de complicitate la trafic de influență în formă continuată.

Deci, influența costă!

… Atât pe cei tentați de obținerea facilă și ilegală a unor sume de bani, cât și pe conducătorii auto tentați de a se sustrage aplicării sancțiunilor contravenționale, a măsurii complementare de reținere a permisului de conducere, și de a evita răspunderea penală. Sau, cum spunea Jules Renard: „Nu e greu să fii darnic azi. Greu este să nu regreți mâine.”

Pentru un  comportament responsabil și pentru a preveni astfel de situații, vă puteți implica și dumneavoastră, stimați cititori, sesizând faptele de corupție la call center-ul anticorupție 0800.806.806.

Viorela BUCUR

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.