„În urma unui control rutier, un cetățean a fost prins în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) în timp ce oferea o sumă de bani unui agent de poliție”…
Aceste cuvinte se regăsesc, de cele mai multe ori, în comunicatele de presă ale DGA, situații în care, prinși asupra faptului, unii participanți la trafic își duc, parcă instinctiv, mâna către portofel cu intenții necurate. Iar educația primită, inclusiv cea profesională, își spune, și de această dată, cuvântul.
Cazul și necazul
Unul dintre astfel de cazuri este și cel petrecut pe 2 aprilie 2022, pe raza unei comune, când un echipaj de poliție rurală, format din doi vajnici agenți din cadrul Poliției Municipiului Craiova, a surprins în trafic o conducătoare, care circula în zigzag. După câteva sute de metri, autoturismul a intrat încet, dar sigur, într-un șanț. Drept urmare, unul dintre agenții de poliție a procedat la testarea persoanei în cauză, rezultând 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a condus-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Acolo i-au fost prelevate două probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, iar, ca măsură complementară, i-a fost reținut permisul de conducere auto și suspendat dreptul de a conduce vehicule. Dar lucrurile nu au rămas așa…
Pe 3 aprilie 2022, unul dintre agenții constatatori, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza de competență, a fost contactat telefonic, în mai multe rânduri, de o altă persoană, dar și de conducătoarea auto, în legătură cu dosarul penal întocmit pe 2 aprilie 2022, sens în care i-au solicitat insistent să se întâlnească în vederea restituirii permisului de conducere, precum și pentru a-i înmâna un plic.
Loz necâștigător
Polițistul a refuzat imediat propunerea celor doi și a anunțat de îndată șeful ierarhic, precum și DGA, Serviciul Județean Anticorupție Dolj, însă persoanele în cauză au insistat să se întâlnească la sediul postului de poliție, unde s-au prezentat pe înserat. Angrenajul anticorupție s-a declanșat! La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a constituit o echipă formată din procurorul de caz, ofițeri ai DGA, structura județeană Dolj și lucrători din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Craiova, pentru probarea activității infracționale a celor doi.
Ulterior, conducătoarea auto și însoțitorul său s-au prezentat la sediul secției de poliție rurală, unde au purtat discuții cu lucrătorul de poliție, în sensul restituirii permisului de conducere auto, context în care au pus pe biroul polițistului plicul.
Imediat s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, descoperindu-se că în plic se afla suma de 300 de euro, iar procurorul de caz a dispus reținerea inculpaților pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, fiind, ulterior, prezentați Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă.
Pentru a privi cerul, trebuie să ne îndreptăm privirea în sus
Noi, cetățenii onești și corecți, ce ne dorim o țară ca afară, ne vom bucura de venirea primăverii și de fiecare clipă petrecută în libertate, dorindu-ne să contribuim la dezvoltarea, pe baze sănătoase, a comunității.
Din păcate, cei condamnați pentru fapte de corupție vor privi la crâmpeiul de cer albastru prin zăbrelele ferestrei. Petrecerea nopților într-o celulă rece îi va face, cu siguranță, să reflecteze la faptele reprobabile săvârșite. Aici, vor conștientiza cu adevărat că statul a încriminat acest gen de infracțiuni cu un motiv bine întemeiat, drept pentru care a prevăzut și pedepse de la 2 la 7 ani, pentru dare de mită. Ochii le vor fi inundați incontrolabil de lacrimi, când copii și părinții vor veni în vizită la ei, la penitenciar. Vor mai putea ei, oare, să îi privească în ochi? Dar când vizita se va sfârși, iar cei dragi își vor lua rămas bun…?
Un singur gest, o singură mână întinsă sunt suficiente ca să schimbe dramatic și ireversibil destinul unui om.
Pentru unii, condamnații pentru fapte de corupție vor fi doar statistici. În schimb, pentru familiile, colegii și prietenii apropiați ai acestora, vor reprezenta momente triste, de neșters, petrecute pe neașteptate.
Privarea de libertate este un lucru cumplit
Poate că unul dintre lucrurile fundamentale care ne deosebește de celelalte ființe este conștiința de sine. Liberul arbitru. Posibilitatea de a alege între bine și rău.
Cei care aleg mersul în zigzag, încercând să fenteze legislația, făcând eschive cu bunul simț, nu vor ajunge departe. Vor fi precum o mașină care se împotmolește în noroi și care va stârni doar sentimente de compătimire din partea celorlalți conducători auto. Vor stagna, blocați în propria lor judecată strâmbă.
Iar timpul se scurge și se scurge…
Robert NEACȘU
comisar-șef
Direcția Generală Anticorupție
Serviciul Prevenire