ANTICORUPȚIE. Integritatea – o valoare intrinsecă

Context:

În orice instituție publică, regăsim atitudini pe care le caracterizăm ca fiind imorale, dar, în majoritatea cazurilor, fie le ignorăm ostentativ, fie nu le acordăm importanță, considerându-le lipsite de însemnătate, sau mult prea dificil de evaluat obiectiv. Din păcate, însă, toate aceste comportamente imorale pe care le tratăm cu indiferență contribuie la crearea unor culturi organizaționale periculoase, în care pare că totul este permis, ceea ce va determina apariția și mai multor comportamente de asemenea natură.

De ce oamenii obișnuiți, ,,ca noi”, fac uneori gesturi sau fapte imorale? Răspunsul la această întrebare este determinat fie de necunoașterea faptului că, prin acțiunea lor, încalcă o normă sau o cerință morală, fie pentru că oamenii își dezvăluie adevărată față atunci când întreprind acțiuni, dar nu îi vede nimeni. Din nefericire, însă, de cele mai multe ori, deficitul de moralitate nu este corelat cu lacune de cunoaștere, pentru că lucrurile s-ar rezolva, astfel, rapid, printr-o simplă accesare a informației.

Rar întâlnim o persoană care să fie la fel în toate situațiile. Comportamentele diferă în funcție de împrejurarea în care se află, în acel moment. Are o anumită mască pentru fiecare tip de situație în care este pusă, astfel că manifestă o anumită conduită atunci când se află la muncă, o alta când este acasă, o alta când este la un club, petreceri ș.a.m.d.

De ce aleg unii dintre noi aceste comportamente imorale și poartă numeroase măști? Păi, în primul rând, datorită faptului că, în interiorul nostru, dorim să mulțumim pe toată lumea din jurul nostru, indiferent de cum acționăm în anumite conjuncturi.

Cea mai facilă metodă prin care îi poți mulțumi pe cei din jurul tău este să te aliniezi valorilor și idealurilor lor, cu toate că nu sunt conforme cu propriile tale valori. Aici intervine, în schimb, personalitatea fiecăruia, care îți induce fie ideea de a-ți păstra convingerile și identitatea onestă, fie ideea de a profita de o anumită vulnerabilitate a celui din fața ta. Această practică imorală, de a găsi un punct sensibil al cetățeanului și a-l exploata la maximum, conduce, în timp, la slăbirea caracterului integru al funcționarului public și crearea unor convingeri defectuoase și periculoase, ce se bazează pe premisa obținerii unui folos/avantaj personal în orice mod, care poate reprezenta o posibilitate de succes, mentalitate cu care societatea democratică se luptă, în continuare, și față de care nu ne putem permite o perpetuare.

Spre exemplificare

… în 22 iunie 2023, ora 6:30, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați prin intermediul call center-ului anticorupție 0800.806.806, de către lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, despre faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic un conducător auto care transporta cu o autoutilitară material lemnos, ocazie cu care au constatat faptul că acesta nu deținea documente și avizele legale.

La scurt timp, cei doi agenți de poliție s-au deplasat spre un canton silvic de pe raza județului Botoșani pentru a depozita lemnele ce urmau a fi confiscate, fiind însoțiți de către conducătorul auto. La un moment dat, polițiștii au oprit în drumul spre canton, deoarece conducătorul autoutilitarei a pornit semnalele de avarii.

În acest context, conducătorul auto a oferit agenților de poliție în repetate rânduri o sumă de bani pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, iar ulterior a plasat suma respectivă în asigurarea RCA. 

Agenții de poliție au înregistrat momentul oferirii sumei de bani cu aparatura tip bodycam și au refuzat categoric propunerea conducătorului auto.

Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, cercetările fiind continuate, în coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

„Integritate, pentru credibilitate”

Fără principii și valori morale bine înrădăcinate în ADN-ul nostru, putem aluneca, ușor, spre panta mai puțin fericită a vieții. Pentru a putea construi un caracter integru, sunt necesare investiții serioase în sistemul de educație. Un stat mai puternic financiar poate implementa mult mai ușor anumite politici educaționale, însă nu acesta este aspectul relevant. O educație civică, socială, cu incidență asupra sferei integrității personale și profesionale, are la bază clădirea și promovarea activă a unor mentalități sociale adecvate, dar și transmiterea mai departe a unor astfel de conduite, fără a fi imperativă depunerea unor eforturi materiale considerabile.

Direcția Generală Anticorupție acordă o atenție deosebită educației anticorupție, considerând că diminuarea numărului de fapte specifice acestui flagel poate fi realizată printr-o mai bună conștientizare a standardelor legale de integritate, atât din partea angajaților și managerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât și din partea cetățenilor.

Adrian GRIGORE

subcomisar de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.