ANTICORUPȚIE: NEATENT, NE-ATENȚII

Ne place sau nu să recunoaștem, mentalitatea românilor e una paradoxală: avem aspirații la ,,o țară ca afară” sau la standarde occidentale de civilizație, dar continuăm să ne comportăm ca și cum am fi ,,datori” pentru serviciile oferite de instituțiile statului (gratuite, de altfel), fără a ne gândi la consecințele pe care le pot genera, în lanț, aceste ,,mici atenții” acordate ,,ca să fie bine” și ,,mai repede, dacă se poate”.

Mariana Răducu

Șpaga este o meteahnă veche, de pe vremea anticilor, când se dădeau ofrande zeilor pentru a obține ,,milă și îndurare” pentru netrebniciile săvârșite, până la mita dată funcționarului public, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri; de la ciocolata și pachetul de cafea lăsate pe biroul funcționarului public, până la sumele de bani strecurate din ,,neatenție” între documente, în buzunarul medicului sau în talonul mașinii, românul preferă să plătească dublu pentru unele servicii, pe care le-ar putea obține mult mai simplu, doar dacă s-ar informa și ar respecta normele legale, acolo unde sunt imperativ obligatorii (ca, de exemplu, regulile privind circulația pe drumurile publice).

„Indicele de percepție al corupției 2021” (IPC), publicat de Transparency International (https://www.transparency.org.ro/ro/tiropage/indicele-de-perceptie-coruptiei), ne situează, și în anul 2021, pe ultimele locuri în Europa, ca fiind una dintre cele mai corupte țări, cu doar 45 de puncte din 100 (cel mai vulnerabil domeniu atins de flagelul corupției fiind cel al achizițiilor publice). Conform sondajelor, majoritatea românilor consideră corupția ca singura modalitate de a accede într-o funcție publică sau de a obține un post ,,călduț”, fiind important să ai ,,relații sus-puse” și să ,,dai plicul” acolo unde trebuie.

Din păcate, aceste clipe de ,,neatenție” civică pot avea costuri uneori foarte mari și nu neapărat materiale: o mică ,,Atenție” dată pentru ,,un moment de Neatenție” ne poate costa postul pe care-l ocupăm, ne poate costa pierderea încrederii celorlalți (familie, prieteni, colegi etc.) și a credibilității instituționale. Dar cel mai de preț lucru pe care-l putem pierde din neatenție este LIBERTATEA.

Câteva exemple de ,,neatenție”

,,Pe 7 ianuarie 2022, în jurul orelor 02:15, un echipaj de poliție rutieră format din doi agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Craiova – Biroul Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit în trafic, pe raza municipiului Craiova, județul Dolj, un bărbat care conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,74‰ g/l alcool pur în aerul expirat. Fiind condus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, conducătorul auto a refuzat să-i fie recoltate probe biologice, sens în care a fost condus la sediul Biroului Rutier Craiova, în vederea întocmirii unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, unde a oferit celor doi agenți de poliție suma de 5.000 lei, pe care o avea asupra sa, pentru a nu-i fi întocmite documentele de constatare a infracțiunii. Agenții de poliție au refuzat categoric propunerea conducătorului auto și au anunțat șeful ierarhic, precum și DGA – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, aceștia continuând să întocmească actele de constatare a infracțiunii.

Ca urmare a sesizării, conducătorul auto a fost prins în flagrant imediat după ce a dat suma de 5.000 de lei agenților de poliție iar, în urma cercetărilor efectuate, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus reținerea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.  

„Polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au organizat și realizat prinderea în flagrant a unei persoane care a oferit, cu titlu de mită, suma de 400 de lei unui agent de poliție, din cadrul Poliției Orașului Murfatlar/IPJ Constanța.

În schimbul banilor, polițistul ar fi trebuit să nu îi aplice sancțiuni contravenționale la regimul rutier pentru nepurtarea centurii de siguranță, precum și pentru faptul că nu avea efectuată inspecția tehnică a autoturismului.

Acțiunea de flagrant a fost organizată ca urmare a denunțului formulat de către agentul de poliție la DGA – Serviciul Județean Anticorupție Constanța, denunț înaintat de îndată unității de parchet competente.

Bărbatul care a dat mită a fost condus la sediul unității de parchet, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, fiind cercetat în stare de libertate”.

Să fim Atenți la noi și la comportamentul nostru, în calitate de cetățeni ,,cu drepturi și obligații” în relația cu funcționarul public, să fim Atenți la trafic, la regulile de circulație, la comportamentul la volan și să sancționăm în timp real momentele de ,,neatenție” în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu a unui funcționar MAI. Cum? Apelând cu Atenție Call-center-ul Anticorupție 0800.806.806!

Mariana RĂDUCU

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.