… sau cum să demontezi un mit. Despre felul în care un om se privește în oglindă s-au preocupat cei mai renumiți psihologi și sociologi, stimulați de mitul prea-frumosului Narcis, pedepsit de nimfa Echo să se îndrăgostească de propriul chip, reflectat în apa unui izvor. Conștient că nu va putea atinge niciodată perfecțiunea imaginii proprii oglindite în apă, eroul mitologic se scufundă în acel izvor.
Ne privim în oglindă cu admirație, curiozitate, uneori nemulțumiți, alteori surprinși de timpul nemilos, care își lasă amprenta fără drept de apel pe chipurile noastre. E momentul adevărului, pe care, vrem nu vrem, trebuie să îl acceptăm.
„Nosce te ipsum” (Cunoaște-te pe tine însuți) spun latinii, iar asta ar trebuie să fie ,,scris”, pentru fiecare, deasupra propriei reflexii și să încercăm, de fiecare dată, să demontăm iluzia narcisismului și să ne privim în mod real. Așa cum suntem, fără ,,umbre” sau ,,prelucrări”, care ne pot induce în eroare și care ne pot crea false iluzii.
Imagine șifonată
Să ne reamintim: copii fiind, ați furat cireșe de la vecini. Când ați fost prinși, ați simțit degetul acuzator îndreptat spre dumneavoastră și nu ați avut curajul să vă ,,priviți” mama în ochi, de teamă să nu vă ,,întâlniți” acolo propria imagine, ,,umbrită” de fapta dumneavoastră. Stigmatul de copil ,,rău” v-a urmărit, probabil, până la maturitate.
Mai târziu, aceeași imagine s-a reflectat în ochii copilului, căruia i-ați promis că veți ajunge mai devreme din cursă, dar nu ați reușit, pentru că v-ați grăbit și ați depășit viteza legală. Și, poate, ați încercat să vă ,,umbriți” imaginea și să negociați ,,iertarea” cu agentul constatator, așa cum a încercat un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care s-a sustras de la recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Astfel, pentru a-l scăpa de răspunderea penală, concubina celui aflat la volan a oferit agentului constatator, inițial, suma de 10.000 de lei. Polițistul a respins oferta și a continuat aplicarea măsurilor legale împotriva conducătorului auto. Ca urmare a sesizării formulate de agentul de poliție, a fost constituită echipa operativă responsabilă cu organizarea flagrantului, astfel concubina conducătorului auto fiind prinsă în flagrant în timp ce dădea, cu titlu de mită, de data asta, suma de 15.000 de lei, pentru ca polițistul să nu-i întocmească concubinului său dosar de cercetare penală.
Un alt exemplu de ,,imagine șifonată” este cel al unui șofer care a oferit suma de 500 de dolari unui echipaj de poliție rutieră, pentru a-i determina pe polițiști să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a nu întocmi actele de constatare ale infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului (0,67 mg/l, alcool pur în aerul expirat).
În urma denunțului celor doi polițiști, ofițerii Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, efectuează, în prezent, cercetări față de persoana în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită (art. 290 Cod penal: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta (…)”) și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.
Toate acestea au lăsat „umbre” pe fața protagoniștilor din situațiile prezentate și, din păcate, imaginea lor s-a ,,deformat” în ochii celor apropiați, colegilor, prietenilor și, nu în ultimul rând, ai comunității în care trăiesc.
Așa că, data viitoare când vă veți privi din nou în oglindă, indiferent că este o oglindă normală sau cea retrovizoare, sau că vă ,,vedeți” prin ochii celor apropiați, ar fi minunat să puteți vedea imaginea unei persoane conștiente de propria valoare și conturată cu propria integritate.
În plus, puteți zâmbi ușor, știind că, oriunde se va reflecta, imaginea dumneavoastră va fi aceeași, nu una deformată sau ,,mai mică” decât cea reală, iar mitul lui Narcis s-a scufundat odată cu el în acel izvor.
Mariana RĂDUCU
comisar-șef de poliție
Direcția generală Anticorupție,
Serviciul Prevenire