ANTICORUPȚIE: Parabola autostrăzii

Cred că fiecăruia dintre noi îi place când rulează pe autostradă, în special atunci când este și vreme bună. Drumul este drept, prindem viteză, suntem din ce în ce mai aproape de locul în care dorim să ne petrecem concediul ori de obiectivele pe care le urmărim. Avem o stare de bine, proporțională parcă cu distanța parcursă în aceste bune condiții, când toate merg ,,ca pe roate”.

Ciprian Ghițuleasa

Așa este și în viața de zi cu zi, când lucrurile se petrec conform legii și bunelor norme, când sistemele și instituțiile funcționează corect, când fiecare își vede de misiunea lui și pune, indirect, umărul la mecanismul ,,unei lumi mai bune”, care parcă prinde viteză în direcția dorită și ne dă acea stare de bine. Suntem ca pe… autostradă.

Dar, uneori, la marginea autostrăzii mai zărim, cu coada ochiului, și o bandă de urgență. Așa cum pe aceasta nu avem voie să stăm decât pentru motive foarte speciale și pentru foarte puțin timp, tot așa există o anumită dimensiune a vieții noastre din care trebuie să ieșim cât mai repede, să ne reparăm urgent defecțiunea, să cerem ori să acordăm ajutor, urmând să intrăm din nou, cât mai repede, pe benzile eticii și legalității integrale.

Această ,,bandă de urgență” reprezintă acele momente când ajungem să încălcăm norme etice, disciplinare, chiar norme contravenționale, cum ar fi regulile de circulație, regulile de la locul de muncă ș.a., care, odată încălcate, ne aduc amenzi nedorite sau alte complicații… Țin să subliniez că în această zonă gri nu vorbim despre încălcarea legii penale (infracțiuni).

În aceeași logică, în afară benzii de urgență se află prăpastia, drumul fără întoarcere, saltul către lumea umbrelor. Este lumea infracționalității, a rău-făcătorilor, a celor care încalcă legea penală, în care cei odată intrați rămân, fără să mai poată da timpul înapoi. Ea reprezintă o dimensiune a suferinței și decăderii la care nu participă doar individul cu toată ființa lui, ci una în care sunt atrași fără voie cei dragi acestuia, ușor sesizabilă în privirea pierdută a părinților, a copiilor sau soției/soțului, de cele mai multe ori nerostită, însă prezentă, ca o rană vie.

Dacă în domeniile științei sunt și aspecte asupra cărora cercetătorii nu cad mereu de acord, asupra ,,benzii de urgență” există unanimitate: cu cât mai mult rămâne cineva în zona gri, cu atât mai mult îi cresc șansele, în mod exponențial, de a fi absorbit în lumea fără întoarcere a celor din afara legii. Dacă nu credeți, priviți rapoartele penitenciarelor privind procentele recidiviștilor, comparativ cu cele ale persoanelor reintegrate…

Momentul decisiv

Practic, în lumea științelor comportamentale, există termenul de ,,derdeluș foarte alunecos” (din engleză: ,,slippery slope”) către lumea infracționalității, folosit în mod special pentru această ,,bandă de urgență”, atunci când oamenii aleg să încalce anumite reguli aparent ,,minore”.

Pe ,,banda de urgență” poate ajunge aproape oricine, fără să fie mereu obligatorie o vină exclusivă a acelei persoane. Viața poate fi plină de probleme ori de oameni rău-intenționați care să ne arunce la un moment dat, pe oricare dintre noi, în această zonă gri…

Atenție! Acesta este momentul decisiv în care poate fi ajutat cineva! Sau momentul în care putem să cerem ajutor. Mai târziu, poate fi mult prea târziu și putem purta această povară toată viața.

Acesta este momentul când eforturile noastre de a reintra pe bandă sau de a sprijini pe altcineva în acest sens trebuie făcute intens.

Altfel, este extrem de periculos, pentru că oamenii pot reacționa teribil în fața unor situații pe care nu și le asumă.

Am văzut oameni care, pentru a nu plăti o amendă sau pentru a nu li se suspenda permisul, au reacționat irațional și au încercat să dea mită polițistului. Iar când au fost prinși, în flagrant, au izbucnit într-un plâns dureros ori li s-a făcut rău încât a fost nevoie de ambulanță…

Parabola autostrăzii este un mindset anticorupție adaptat cititorilor revistei ZIUA CARGO, inspirat din practica Școlii de Poliție din Barcelona, Spania, în domeniul pregătirii etice și prevenirii faptelor de corupție a tinerilor polițiști. Direcția Generală Anticorupție, la rândul ei, a adoptat un set de mindset-uri de succes cu aplicabilitate în prevenirea corupției la nivel european, în cadrul activităților de formare.

Ce e de făcut?

Când calci pedala mai mult decât trebuie, când ai consumat ,,ceva”, când joci la jocuri de noroc, când te gândești ,,să pui o vorbă bună” pentru cineva, când te împrietenești cu persoane dubioase, ești ,,pe bandă de urgență” și poți deveni brusc infractor: pentru dare de mită, trafic de influență, ucidere din culpă, vătămare corporală, complicitate la diverse alte infracțiuni, grup infracțional organizat ș.a.

Cea mai bună soluție este să conștientizezi imediat când te afli în această zonă instabilă și să ieși imediat din ea. Redu viteza la limita legală, plătește amenda și învață din acea greșeală, nu te gândi să mituiești polițistul, adaptează viteza la condițiile de drum, întreține mașina, poartă centura etc.

Sau ajută-ți prietenul prin exemplul tău de onestitate și responsabilitate, ajută-l să iasă de sub influența nefastă a anturajului sau a unui obicei nesănătos. Mai târziu va fi mult prea târziu.

Avem cu toții nevoie de acea viață de zi cu zi în care lucrurile merg ,,ca unse”, de acele sisteme care ne fac viața mai bună, de acel mecanism la care să punem cu toții umărul, pentru ca lucrurile să meargă ,,ca pe roate”.

Situația se complică, însă, atunci când se termină autostrada și dispar și benzile de urgență, benzile de mare viteză, asfaltul bine lucrat și rămân doar două opțiuni: drumul imperfect sau prăpastia… Chiar dacă este dificil, de multe ori, prin hârtoapele vieții, nefiind benzi de urgență sau persoane care să ne ajute, alegem respectarea legii și asceza concentrării pe efortul prezent.

Dar despre mindset-ul concentrării pe efortul prezent și amânarea recompensei voi vorbi într-un articol viitor.

Până atunci, așa cum urmărește complexul de idei, credințe și atitudini construit sub arhitectura mentalității ,,autostrăzii” (mindset), puteți alege să evitați abaterile aparent ,,minore”, care au valența anesteziei conștiinței și coruperii generale a ființei morale, pentru a nu vă pierde pe dumneavoastră înșivă și pe cei mai iubiți. Puteți alege din timp să nu lăsați ca o faptă de corupție să se interpună între dumneavoastră și visul la care lucrați.

Ciprian GHIȚULEASA
comisar șef de poliție
ofițer prevenire
Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.