ANTICORUPȚIE. Permis și… permise!

Înțelepciunea înseamnă să știi unde să te oprești, să știi ce e permis și ce e interzis, spunea L. N. Tolstoi. A ști ce e permis și ce e interzis înseamnă a cunoaște, a cunoaște cadrul legislativ și normativ, ceea ce legea permite în mod efectiv, limitele acțiunii fiind prestabilite de legiuitor. A permite, care presupune a accepta, a lăsa, a da voie ca un lucru să se producă într-un anumit fel, fără a-l împiedica și a-ți permite, adică a-ți lua libertatea de a face ceva, implică alegere. Și știm că orice alegere are efecte și, atunci când este vorba de permis… să vedem cum poate influența conduita un permis de conducere.

Să exemplificăm ce poate crea obținerea unui permis de conducere. Un agent de poliție din cadrul unui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCÎV), în intervalul martie-mai 2018, a primit de la 2 persoane sume de bani necuvenite pentru sine, indirect (prin intermediul unui alt inculpat, la data faptelor agent de poliție în cadrul unui inspectorat de poliție județean), lăsând a se înțelege că are influență asupra funcționarului competent din cadrul SPCRPCÎV care urma să testeze 3 persoane din aceeași localitate, în vederea obținerii permisului de conducere.

În acest sens, agentul a promis că va interveni pe lângă funcționarul examinator respectiv, pentru a-i promova pe cei 3 candidați la proba practică. Astfel, au fost întrunite elementele constitutive a 3 infracțiuni de trafic de influență, suma de bani primită de traficantul de influență polițist fiind de câte 900 de lei, pentru doi dintre candidați, respectiv de 200 de euro, pentru al treilea candidat. De asemenea, inculpatul în cauză, în calitatea sa de agent de poliție în cadrul SPCRPCÎV, în aceeași perioadă de timp, a primit pentru sine, de la o persoană, suma de 900 de lei, indirect (prin intermediul unui agent de poliție), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu (pentru promovarea acestuia la proba practică de obținere a permisului de conducere), fiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită.

Astfel, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, agentul de poliție a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare și interzicerea drepturilor pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară.

Un alt exemplu…

… este pentru ceea ce poate crea deținerea unui permis de conducere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, ultraj (două fapte), refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, distrugere, amenințare. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: în data de 19 februarie 2024, inculpatul ar fi promis unor agenți de poliție remiterea unor foloase necuvenite, constând în sume de bani cuprinse între 3.000 de lei și 30.000 de euro, pentru ca polițiștii să nu dispună față de acesta măsurile legale, în legătură cu mai multe infracțiuni săvârșite, în aceeași dată, în urmă cu puțin timp (distrugeri provocate unui autoturism cu care s-ar fi șicanat în trafic, acroșarea unui alt autovehicul în parcarea unui mall și refuzul de a i se recolta probe biologice).

Concret, în data de 19 februarie 2024, în timp ce se afla în sediul unei secții de poliție, unde urma să fie cercetat pentru aspectele menționate mai sus, inculpatul ar fi amenințat doi polițiști cu exercitarea unor violențe fizice, l-ar fi lovit pe unul dintre ei, după care, observând că această abordare nu va duce la nici un rezultat favorabil, a oferit agenților sumele de bani menționate pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Cele două exemple susțin dificultatea alegerii, a alegerii înțelepciunii. Chiar dacă, așa cum spunea Platon, înțelepciunea e un bine, căci face buni pe cei ce o au, și niciodată răi. Iar acest bine ne dorim să vizibilizeze doar conduitele integre ale conducătorilor auto și ale polițiștilor, descurajând săvârșirea de fapte de corupție.

Viorela BUCUR
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.