La 30 septembrie 2021, chiar în ziua când participam, în calitate de invitat, la conferința Revistei ZIUA CARGO, dedicată transportului de marfă și logisticii, și dezbăteam o serie de probleme referitoare la posibila implicare în activități infracționale a societăților de transport, colegii mei din Bistrița comunicau public că, împreună cu autoritățile judiciare din Spania, au efectuat mai multe acțiuni. În urma acestora, un bistrițean, de 28 de ani, căzut victimă infracțiunii de lipsire de libertate, în mod ilegal, a fost eliberat din mâinile unor cetățeni albanezi și repatriat.
Ce a făcut românul nostru de a ajuns să fie răpit? La începutul lunii august, împreună cu tatăl său, administrator al unei societăți de transport internațional, s-a deplasat în Spania, pentru a rezolva unele „neînțelegeri” cu privire la un transport rutier de mărfuri. În Țara Bascilor, s-au întâlnit cu trei cetățeni albanezi, care l-au reținut pe fiu, pe motiv că 300 de kilograme de droguri nu au ajuns la destinație, în Italia. Aceștia au solicitat marfa dispărută sau contravaloarea sa, respectiv „doar” 750.000 de euro.
Filmul evenimentelor
În urma investigațiilor, s-a reținut că, în perioada iulie-august 2021, unul dintre șoferii societății a primit, de la cetățeni albanezi, cantitatea de 700 de kilograme de droguri (marijuana), pe care ar fi trebuit să o transporte în Italia și în Germania. Încărcarea drogurilor a avut loc în zona Valencia-Alicante, iar șoferul autotrenului a transportat cantitatea de 700 de kilograme de droguri până în localitatea Medina, unde a predat 300 de kilograme unui alt conducător auto, ce urma să le transporte în Italia. Diferența de 400 de kilograme a fost transportată de către unul dintre inculpați pe teritoriul Germaniei.
Din cercetările efectuate, a rezultat că transportul de 300 de kilograme de droguri nu a mai ajuns la destinație, respectiv în Italia, tirul fiind abandonat, în localitatea Medina. Întreaga cantitate de narcotice a fost de negăsit.
La 24 august, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, împreună cu colegii mei din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud, au efectuat 2 percheziții domiciliare, în imobilele aparținând conducătorului auto, în urma cărora au fost descoperite și ridicate, în vederea cercetărilor, trei telefoane mobile, 6 cartele SIM, 400 de euro, 1.650 de lei, un dispozitiv GPS, un laptop și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.
La prima vedere, unul dintre conducătorii auto a dezertat și a trecut în tabăra traficanților de droguri, suma de 750.000 euro fiind prețul acestei trădări… Dar de ce s-a deplasat în Spania administratorul societății pentru a „rezolva neînțelegerile” referitoare la un transport cu „onorabilii” cetățeni albanezi? Ancheta și instanța de judecată vor stabili adevărul, dar, până atunci, avem o firmă românească de transport internațional asupra căreia planează implicarea în infracțiuni de trafic internațional de droguri, pentru care unii dintre angajați riscă închisoarea de la 7 la 15 ani.
Ce credeți că se va întâmpla în această situație? Ce vor face familiile celor implicați?
În „profeția” mea, se arată că legea își va urma cursul și cei vinovați vor „plăti” cu libertatea lor pentru faptele comise. În schimb, copiii și soțiile celor implicați nu vor beneficia de prezența, oricum rară, a tăticilor/ soților lor, veniturile vor fi grav afectate, nemaivorbind de viața lor după depistarea infracțiunilor săvârșite.
Ce s-ar fi întâmplat dacă cei implicați nu „greșeau”? Traiul lor simplu și-ar fi urmat cursul, conducătorii auto s-ar fi întors acasă la 2-3 săptămâni, salariul ar fi continuat să vină, iar, în zilele libere dintre curse, bărbații ar mai fi pus încă o cărămidă la construcția noii case. Să mai amintim cum, de Revelion, ar fi petrecut cu familia și prietenii, povestind despre progresul întâlnit de ei, la tot pasul, în statele vestice și planificând împreună cu mesenii vacanța de vară, undeva pe litoralul românesc? Nu asta ne dorim cu toții? Să fim liberi? Să luăm orice decizii dorim? Când dorim? Să fim aproape de copiii noștri în momentele importante din viața lor, la o aniversare, la un examen?
Ce trebuie să facem?
Să fim oameni integri. Atât. E greu? Să ne iubim familia, atât de mult încât să nu acceptăm nicio tentativă de a încălca legea, pentru că ea are un braț lung care ne cuprinde, până ne prinde și scăpăm din strânsoarea ei numai cu urme adânci și dureroase, care ne vor urmări până la finalul zilelor noastre.
O primă soluție pentru o viață normală ar fi să respectăm semenii și legile impuse de societate, să sesizăm autoritățile pentru orice încălcare a legii, fiindcă așa se întâmplă în statele civilizate din vestul Europei… – ar fi povestit ardelenii noștri de Revelion, pentru că progresul înseamnă civilizație, iar civilizația înseamnă educație.
Într-un stat puternic, populația educată ar sesiza orice infracțiune și, în special, pe cele de corupție, la call centerul 0800.806.806, pus la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Anticorupție.
Infracțiunile de corupție erodează puterea statului, precum drogurile corpurile consumatorilor.
Fiți inteligenți și sesizați corupția! Este la fel de periculoasă precum drogurile!
Dan MOLDOVEANU
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție