Dragi cititori,
În numărul revistei din luna decembrie a anului trecut, atrăgeam atenția asupra unui pericol, scriind povestea unui amic, care s-a prezentat, într-o sâmbătă, la o stație ITP de la marginea unui mic târg de provincie, unde „s-a trezit înconjurat de 29 de «șpăgari»”, toți având mici și neînsemnate probleme tehnice la dubițele și camioanele lor: unul frână bună… doar pe două roți, altul scotea fum… cât cuprinde cerul…, dar de ce să vă mai amărăsc? Apelul efectuat de el la Call center-ul anticorupție al D.G.A. 0800.806.806 a „rezolvat problema” de acolo… atunci.
Spuneam eu, atunci, că „integritatea se servea doar de luni până vineri”, iar, sâmbăta, unele stații ITP „își făceau de cap”, deoarece funcționarii Registrului Auto Român (RAR) nu lucrau în acea zi, dar, între timp, se pare că lucrurile s-au schimbat în bine.
Trebuie menționat că Registrul Auto Român, în baza împuternicirii date de Ministerul Transporturilor, certifică încadrarea vehiculelor rutiere în normele de siguranță a circulației pe drumurile publice și verifică stațiile de inspecție tehnică, în cuvinte mai simple ne protejează viața, având grijă ca pe drumurile publice să circule numai acele vehicule care corespund normelor legale privind siguranța rutieră…
Și totuși…
Am crezut că acel pericol „a trecut”, dar, la 21 aprilie 2021, activitatea infracțională a unui grup organizat, care a atentat la viața noastră, în perioada 2020-2021, a fost întreruptă de acțiunea Direcției Naționale Anticorupție, realizată cu sprijinul de specialitate oferit de DGA, IGPR (Direcția de Operațiuni Speciale), Inspectoratele de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, prin efectuarea a 28 de percheziții domiciliare în județele Vaslui, Galați și Bacău, dintre care una la sediul RAR Vaslui, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
Cercetările au vizat suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași dispunând efectuarea urmăririi penale și reținerea, pentru 24 de ore, a unui număr de 7 inculpați, între care inspectori autorizați ai RAR. Aceste acțiuni s-au realizat în legătură cu activități prin care, în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mită, ar fi atestat că o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfășoare. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau, de fapt, în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile, din cauza unor defecțiuni, ori se aflau chiar în afara țării.
În urma acțiunii, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore pentru V.I. și A.S., inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad, respectiv Bacău, U.M., inspector din cadrul RAR Vaslui (cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP), pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată. Au fost reținute și 4 persoane fizice, colaboratori, pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată (autorat sau complicitate), trafic de influență, fals intelectual sau instigare la fals intelectual, dare de mită.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de S.D., inspector din cadrul RAR Vaslui, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.
Roluri bine stabilite
Dincolo de coperțile dosarului penal, aflăm că inculpatul V.I., inspector tehnic autorizat în cadrul unei stații ITP din Bârlad, ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârșirii de infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual.
În perioada iunie 2020-aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice ale vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație.
Acesta ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând, totodată, persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii.
Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului RAR Vaslui, inculpatul U.M., care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice. Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube sau vehicule de mare tonaj).
De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau în țară. Întrucât stația din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP pentru categoria a II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare RAR, pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 kg), din categoria III-a.
Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul A.S., în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a.
Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.
Activitățile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din cadrul RAR Vaslui.
În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul U.M. (în perioada august 2020-aprilie 2021) și inculpatul S.D. (în perioada august 2020-decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani, în cuantum de 100 de euro, ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție.
La data de 22 aprilie 2021, Tribunalul Vaslui a dispus arestarea preventivă a 6 dintre cei 7 inculpați pentru 30 de zile, unul fiind arestat la domiciliu, iar, în urma contestației, 5 inculpați au primit arest preventiv și unul arest la domiciliu.
Pericolul, a trecut iar…
Vă vine a crede că, în timp ce dumneavoastră vă mențineți permanent în stare bună de funcționare autovehiculul pe care-l conduceți, efectuând toate reparațiile la timp, pentru a beneficia de o exploatare în condiții de siguranță deplină, altora nu le pasă nici de ei, nici de semeni lor și „fentează” legea, putând foarte ușor să-i asimilăm dezaxaților sociali, nu doar infractorilor? Aceștia fac parte din acel nucleu dur care se ghidează în viață după sintagma „mie nu mi se poate întâmpla”.
Atunci când vedem sau auzim despre un accident auto cauzat de probleme tehnice, înainte de a fugi cu gândul de la acesta, hai să ne oprim o clipă și să ne întrebăm dacă am fi putut vreodată face ceva pentru a trăi într-o lume mai bună… mai corectă, dacă am fi putut preveni… Dacă am ști ceva despre o altă „grupare a morții pe roți”, ce am face? Am sesiza? Sau am aștepta ca un „monstru” care nu a „trecut RAR-ul” să omoare un om drag nouă?
Dacă tu, cititorule, consideri că dreptul la viață este unul sacru și te consideri un transportator și un cetățean onest, apără viața și sesizează la Call center-ul anticorupție 0800.806.806 orice infracțiune de corupție.
Al dumneavoastră prieten,
Dan MOLDOVEANU
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție