Aproape 14.000 de companii cu flotă licențiată cu MMTA ≤ 3,5 t

Interesul pentru segmentul de transport cu vehicule licențiate având masa maximă mai mică sau egală cu 3,5 tone a crescut ușor, în ultimii doi ani. Dacă, în septembrie 2022, un număr de 13.172 de operatori aveau în parc astfel de utilitare, doi ani mai târziu cifra a ajuns la 13.773.

Dinamica parcului a urmat, și ea, aceeași curbă. Aproximativ 43.000 de unități licențiate în septembrie 2022, față de 44.648 în septembrie 2024. Conform ARR, numărul companiilor care dețin exclusiv astfel de vehicule este 8.421, cu un parc total de 20.980 de unități.

La nivelul lunii septembrie, 1.326 dintre vehiculele licențiate, având masa mai mică sau egală cu 3,5 t, erau fabricate în 2024, în timp ce 2.686 în 2023 și 2.752 în 2022. Un număr de 16.793 de vehicule au, însă, o vechime mai mare de 10 ani.

Potrivit RAR, numărul de cărți de identitate active pentru vehiculele din această categorie era, în septembrie 2024, de peste 1,38 de milioane.

Un moment important pentru companiile care fac transport internațional cu astfel de vehicule este iulie 2026. Introducerea obligativității montării la bord a tahografului Smart 2 va genera nevoia de a avea cartele tahograf, inclusiv pentru șoferii cu permis categoria B, care le conduc.

Cartelele tahograf pot fi solicitate din timp

OMT 459 din 24 aprilie 2017 este actul normativ care reglementează normele privind eliberarea cardurilor tahograf. Potrivit acestuia, titularul poate depune, personal sau prin poștă/curierat cu confirmare de primire, la oricare agenție ARR, un dosar care să includă:

  • cerere-tip, care poate fi găsită pe site-ul ARR
  • copie a actului de identitate
  • copie a permisului de conducere (valabil cel puțin pentru una dintre categoriile B, BE, CE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), sau a dovezii înlocuitoare cu drept de circulație, ori a adeverinței care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare
  • fotografia color actuală a conducătorului auto, în format 25×32 mm
  • dovada efectuării plății pentru eliberarea cardului tahograf – 239 de lei.

Documentele pentru eliberarea cartelei tahograf pot fi depuse și de o persoană împuternicită de solicitant, prin procură notarială.

În situația în care sunt îndeplinite toate condițiile stabilite prin lege, ARR va elibera cardurile într-o perioadă de cel mult 30 de zile de la depunere.

Altfel spus, ARR eliberează cartele tahograf către deținătorii de permise cu categoria B, de la data intrării in vigoare a actului normativ menționat mai sus, iar solicitarea acestora, de către șoferii care vor avea nevoie de ele, din iulie 2026, poate fi făcută din timp.

Primele 20 de companii, după mărimea parcului, dețin o flotă totală de 4.364 de vehicule cu masa maximă mai mică sau egală cu 3,5 t.

Companie Nr. vehicule cu MMTA ≤ 3,5 t
FAN COURIER EXPRESS 1.286
DSC EXPRES LOGISTIC 455
AD AUTO TOTAL 255
ATLAS IMOBILIARE 226
AQUILA PART PROD COM 206
DEDEMAN 169
INTERBRANDS ORBICO 163
FARMEXIM 157
ALDESTAR TOP TRANSPORT 157
DHL INTERNATIONAL ROMANIA 148
PANDORAS COURIER 148
CRIS-TIM FAMILY HOLDING 134
CAROLI FOODS GROUP 119
STERILECO 119
ELANTIS COURIER 108
APA NOVA BUCUREȘTI 108
TEHNOSTRADE 106
DELIVERY SOLUTIONS 103
ALLIANCE HEALTHCARE ROMANIA 103
LACTALIS LOGISTIC 92


O nevoie crescută în zona de expediții? Ce înseamnă?

Introducerea tahografelor va genera, probabil, o creștere a volumului activității de expediții, situație în care cei care nu dețin deja vor trebui să obțină o licență de intermediere. Ce înseamnă asta?

Conform reglementărilor în vigoare, pe lângă cererea de eliberare a licenței pentru activități de intermediere a operațiunilor de transport rutier contra cost, trebuie depuse mai multe documente.

  • Actele din care să reiasă dreptul de deținere sau de folosință a spațiului în care vor fi desfășurate activități de intermediere, pentru o perioadă de minimum un an de la data solicitării. Acestea trebuie actualizate până la expirarea licenței, pentru că, în caz contrar, se poate ajunge la pierderea valabilității acesteia.
  • În funcție de forma juridică de organizare: certificatul de înmatriculare la Oficiul Național al Registrului Comerțului și actul constitutiv (sau autorizația pentru desfășurarea de activități independente pentru persoane fizice sau asociații familiale), din care să reiasă că au în obiectul de activitate activități conexe transportului rutier; actul constitutiv, codul fiscal, statutul și dovada înscrierii în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, din care să rezulte că fundațiile și asociațiile nonprofit au personalitate juridică și pot efectua activități conexe transportului rutier.
  • Decizia de numire a managerului de transport care conduce activitatea de intermediere.
  • Dovada recunoașterii certificatului de competență profesională a managerului de transport valabil, în cazul în care a fost eliberat de autorități competente din state membre UE, altele decât România.
  • Cazierul judiciar al managerului de transport.
  • Actele managerului de transport: decizia de numire, dovada recunoașterii certificatului de competență profesională, declarația pe proprie răspundere a acestuia, din care să reiasă că nu a fost sancționat pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) și b) din Regulamentul (CE) 1071/2009.
  • Documentul doveditor privind îndeplinirea condiției de capacitate financiară, pe baza conturilor anuale certificate de un auditor sau o persoană acreditată, conform prevederilor legale, potrivit căruia dispune, în fiecare an, de capital și rezerve de minimum 50.000 de euro. În situația în care compania nu dovedește deținerea rezervelor financiare prevăzute, poate depune un certificat, cum ar fi o garanție bancară sau o asigurare eliberată de una sau mai multe bănci sau instituții financiare, inclusiv societăți de asigurare.

Conform legislației, ARR va elibera licența pentru activități de intermediere în termen de 15 zile de la depunerea cererii, sau va comunica, în scris, refuzul motivat.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.