Atomium este un monument din Bruxelles, construit initial pentru Expozitia Mondiala din 1958. Proiectat de Andre Waterkeyn (1917-2005), in timp ce sferele au fost realizate de Andre si Jean Polak, Atomium a devenit intre timp unul dintre simbolurile incontestabile ale capitalei belgiene, dainuind peste ani, desi fusese conceput sa „reziste“ doar cateva luni.
Atomium a constituit pavilionul principal si simbolul Expo 58 si simbolizeaza, conform informatiilor oficiale, dorinta de a mentine pacea intre natiuni, increderea in progresul tehnologic si stiintific si viziunea optimista asupra viitorului unei lumi moderne, super-tehnologice, care poate asigura o viata mai buna oamenilor.
Utilizarea energiei atomice in scopuri benefice, stiintifice, intruchipeaza in mod optim aceste principii. Cu o inaltime maxima de 102 m si noua sfere interconectate, monumentul infatiseaza structura unitara (celula) a unui cristal de fier, marit de 165 miliarde de ori.
Este vorba despre un edificiu aflat la granita dintre sculptura si arhitectura, cu o masa totala de 2.400 t, o schelarie cu 9 sfere, initial acoperite cu triunghiuri de aluminiu. Fiecare sfera are un diametru de 18 m, o masa de aproximativ 250 t si sunt pozitionate la o distanta de 29 m una de cealalta. Fiecare consta din 48 de placi triunghiulare cu o grosime de 1 mm. Inainte de restaurare, erau nu mai putin de 720 placi pe sfera.
Dintre cele 9 sfere, 6 sunt deschise publicului, fiecare dintre ele avand o structura pe doua nivele principale si unul inferior destinat serviciilor. Tubul central contine un lift cu o viteza de 5 m/s, instalat de compania belgiana Schlieren, cu o capacitate de 22 persoane, in tuburile oblice fiind instalate scari mecanice, cea mai lunga fiind de 35 m.
Intre 2004-2006, au fost realizate operatiuni de renovare, timp in care Atomium a fost inchis pentru public. Printre altele, asa cum am precizat, panourile de aluminiu de pe sfere au fost inlocuite cu elemente din otel inoxidabil. Meridianele fiecarei sfere sunt acoperite cu paneluri dreptunghiulare de inox, in care este integrat un sistem de iluminare cu leduri, care pot lumina constant dar, de asemenea, intermitent, alternativ, urmarind traiectoria unui electron in jurul nucleului. Atomium a fost redeschis oficial pe 14 februarie 2006 de catre Printul Filip. Pentru sarbatorirea redeschiderii, a fost emisa o moneda speciala de 2 euro, avand gravate imaginea monumentului si anul 2006.
Activitati si expozitii
Dar desigur ca Atomium nu are doar un rol decorativ sau simbolic, ci si unul practic, din punct de vedere cultural, mai ales in contextul in care Belgia este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, iar Bruxelles gazduieste importante institutii europene (sediul Comisiei Europene, al Consiliului UE, al doilea sediu al Parlamentului European etc), fiind considerat de facto capitala Uniunii Europene (desi UE nu are o capitala oficiala).
Astfel, sfera principala a lui Atomium gazduieste expozitia permanenta Expo 58. Pe data de 18 aprilie 1958, ultima Expozitie Universala organizata de Belgia a fost inaugurata la Heysel, Bruxelles, un eveniment de dimensiuni uriase. Pentru aniversarea de 50 ani de la acest eveniment, a fost organizata la Atomium, in 2008, o expozitie (Galaxy 58) a carei popularitate a condus la punerea la punct a unei expozitii permanente. Atomium a achizitionat 27 machete originale sau contemporane reprezentand diferite pavilioane ale expozitiei din 1958, restaurate sau reconstruite de Universitatea Ghent folosind documente de arhiva pentru asigurarea conformitatii cu originalele. Dar acestea sunt numai cateva dintre exponate!
O alta sfera adaposteste expozitii temporare, printre care se numara, la ora actuala, o expozitie destinata fenomenului de migratie in Belgia, integrarii in societatea gazda si diversitatii culturale si o alta, parte a festivalului international de arta Europalia, prezentand arhitectura braziliana moderna.
Exista, de asemenea, o sfera dedicata copiilor, la care au acces numai grupuri organizate de minim 10 copii, care pot petrece noaptea in Atomium. Aceasta a fost creata ca rezultat al dorintei organizatiei Atomium de a realiza un proiect educational avand la baza caracteristicile cladirii, in conexiune cu valoarea istorica si simbolica a monumentului. Copiii sunt invitati sa se bucure de vederea panoramica asupra Bruxelles-ului si sa descopere, astfel, orasul, pentru a face inca un pas pe calea intelegerii mediului urban, care e o parte centrala a integrarii si dezvoltarii copilului modern.
Concret, copiii si insotitorii lor sosesc la Atomium la 6 pm iar programul include vizionarea unui film, mese, somn, in grupuri de cate 3-4, in mini-sfere speciale (cusete, care poarta denumirea simbolica de „picaturi de ploaie“), mic dejun in restaurantul panoramic, o prezentare a monumentului, experienta incheindu-se la ora 10 in urmatoarea dimineata.
Sfera centrala ofera facilitati horeca, prin intermediul unui snack bar denumit Bar a Pois, existand, de asemenea, un restaurant panoramic in cea mai inalta sfera a monumentului.
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro