Teorema: oamenii se impart in trei categorii – oameni buni, oameni rai si soferi.
Demonstratie: la Grupul scolar Auto din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat in sesiunea iunie 2011! Q.E.D.!
Chestiunea expusa in teorema a „beneficiat“ de contestarea mea permanenta de-a lungul anilor. Nu mai este cazul!…
Io stau in Bucuresti si pe la mine pe strada „ieste“ multi „copi“. Unii dintre ei „este“ tristi pentru ca „nare“ bani. Parintii lor „ieste“ someri de mai mult timp si „daia“ nu „poate“ sa le cumpere mancare si altele. Da’ iei „ie“ smecheri si se descurca. „Ie“ si unii mai prosti care nu se descurca… si mai „ie“ si unii care „citeste“ carti ca cica o sa fie mai „dastepti“ decat noi si o sa se faca politisti si avocati. Ete, „daia“ nu mai pot io! Io sa fac opt clase ca sa pot sa iau permisu’, ca nu ne mai lasa astia acu’ fara opt clase, si dup-aia plec in Germania sau in Spania ca ma descurc io p-acolo. Ce aia „nare“ si ei prostii lor? Cum fac optspe ani „marc“ banu’ si-mi iau permisu’ „cami ia“ ai mei un „bemve“ da moare lumea si „porma“ ii vad io „paia“ de ziceau da mine… Ce parca numai io vorbesc aiurea? O reporterita zicea da astia cu bacu’ de anul asta ca rezultatele a fost „labe“… Cre’ ca voia sa zica slabe. Labe „ie“ aia de ne „conduce“… ce mare „bisnis“ sa stii carte?! Dac-arati ca cruduleasa, poti sa fii tampit cu caru’, ca te baga la tembelizor sa faci ceva acolo, ca sa sa uite toti tampitii la tine si sa caste gura ca tembelii. Sau poti sa joci in filme si sa-ti tragi banu’ sa-ti iei toale sa moara dusmanii… Ete scoala… cat am facut mi-ajunge, stiu sa scriu, stiu sa ma semnez, banu’ il numar cu calculatoru’, ca mi-a luat tata de toate, de „ceam“ nevoie ma uit pa net… ce altceva mai trebuie?… Va place?
Genu’ neutru
Domnul ministru al invatamantului din tara asta de tot rahatul (scuzati expresia!) numita Romania declara sus si tare ca numitul cuvant „coleg“ este neutru. Domnule ministru, cuvantul „coleg“ este de gen masculin, dupa cum ne invata gramatica limbii romane, aia care nu se mai invata de mult in scolile romanesti si banuiesc ca nici in locurile din strainezia pe unde ati absolvit dumneavoastra ilustrele studii cu care va mandriti, si anume: UN coleg, DOI colegi! Numai ca eu fac parte din cea de-a treia categorie dintre cele in care se impart oamenii, iar dumneavoastra faceti parte din cea numita involuntar de reporterita amintita mai sus, ca atare lumea nu ma vede pe mine, ci pe domnia voastra! Nu-i asa ca ne sta bine analfabeti?
Unii o festelesc cu istoria si diplomatia, ca onor prezidentul nostru, prilejuind gigantului de la rasarit ocazia de a ne mai trage un sut in fund, iar aliatilor nostri traditionali intrebarea daca Romania este chiar in barca in care ar trebui sa fie. Altii si mai inteligenti si mai cu bac-ul luat o festelesc cu cifrele, confundand 31% cu 36%, ca domnul nostru prim ministru pe linia de centura a orasului natal. Desigur, putem spune ca este o omisiune. La fel de bine, putem sa spunem insa ca si minciuna prin omisiune este tot o minciuna, dar ne luam de toate nimicurile? Zau asa!
Insule si cuiburi de barza
Mai sunt unii care o festelesc cu drumurile pe care le tot construiesc si le modernizeaza de mai mare dragul. Luand exemplul borduriadei bucurestene, constructorii care au reabilitat sectorul de drum dintre Sibiu si Fagaras, de exemplu, au desenat asa de bine insule pe asfalt la intersectiile de pe traseu, incat au simtit nevoia sa-si sublinieze realizarile si, ca atare, au ridicat peste respectivele insule desenate cu vopsea alte insule din pietris si borduri. Cel mai interesant lucru care ar putea sa ti se intample pe sectorul respectiv de drum atunci cand te afli intr-o depasire ar fi acela sa-ti apara brusc in fata o asemenea insula. Ai destul de multe variante. Una dintre acestea ar fi sa ajungi cu masina cu tot intr-unul din nenumaratele cuiburi de barza aflate pe traseu, dar asta ar fi un atentat la ecologie, pentru ca ar afecta existenta berzelor, precum si la integritatea stalpilor de beton apartinand companiilor energetice, ceea ce ar duce la procese nesfarsite cu acestea, fara sanse de castig bineinteles si, ca atare, ar trebui logic sa te infigi intr-un zid din multele aflate pe marginea drumurilor, intrucat vechii locuitori ai zonei, in speta sasii, aveau prostul obicei de a-si construi casele in apropierea cailor de comunicatie. Unde mai pui ca le faceau si trainice! Vedeti unde duce analfabetismul? Procentele de promovabilitate raportate anul acesta cu ocazia examenului de bacalaureat sunt catastrofale, ceea ce inseamna ori ca generatiile succesive de romani aparute de la balamucul din decembrie 89 incoace tind sa se idiotizeze in mod accelerat, ori ca generatiile succesive de profesori existente de la aceeasi data tind spre un tembelism absolut. Parerea mea este ca nici una dintre variante nu este cea corecta si, daca trebuie sa cautam un idiot notoriu sau un tembel absolut responsabil de ceea ce s-a intamplat cu sistemul de invatamant din Romania, nu o putem face decat in interiorul clasei politice pentru care cuvantul „coleg“ este de gen neutru.
In umbra marelui URSs
Nu pot caracteriza sistemul de invatamant comunist, pentru ca nu am termen de comparatie, necunoscand un altul. Sistemul de invatamant promovat in Romanica dupa ’89 este tot ceea ce doriti dumneavoastra sa fie, numai un sistem capabil sa scoata copiii din necunoastere nu este! Eu am trecut, ca orice animal idiot care se naste la noua luni in cadrul speciei umane, prin cresa, gradinita, scoala generala si, pe urma, m-am oprit pentru ca sistemul prevedea ca, pentru a merge mai departe, este necesar un examen. Nu esti capabil sa-l promovezi, ramai cu alea opt clase sau inveti o scoala de meserii. Esti capabil sa promovezi examenul, mergi la liceu. Eu am promovat examenul! si am ales sa merg la un liceu industrial de transporturi, asemanator cu ala de la Turnu Severin, in care anul asta nici unul dintre elevi nu a stiut ca 1+1=2. Numai ca in scolile comuniste, asa comuniste cum erau ele, invatai carte! Acolo am invatat tot, sau aproape tot, din ceea ce trebuia sa stiu despre viitoarea meserie aleasa, acolo mi-am luat permisul de conducere dupa o practica de un an scolar si dupa un examen care n-a avut nici un fel de legatura cu viitorul „examen de tip Pitesti“ din zilele noastre, acolo am putut sa fac sport adevarat, si nu sa fiu scutit pentru ca ma doare in cot, si tot acolo am invatat limba franceza, istoria romanilor si a altor neamuri, matematica, fizica, chimie, limba si literatura romana, logica, adica aia care-i lipseste domnului Boc atunci cand confunda 31 cu 36, precum si multe altele. Bineinteles ca am invatat sa fac si multe prostii, dar alea erau inerente varstei. Unii le fac si la varste mai inaintate si din posturi de mare raspundere, precum presedintele nostru care s-a apucat sa zgandare cu un bat ascutit un urs care hiberneaza si nu prea!…
Ca sa intelegi…
Dupa ce am terminat cu bac-ul, cu ala de-l ratara tipii astia de astazi, am sustinut un alt examen si mi-am continuat studiile la un institut politehnic pe care l-am terminat cinci ani mai tarziu, pentru ca un an l-am avut ocupat cu satisfacerea stagiului militar. Cu Armata! Adica aia pe care analfabetii nostri conducatori se lupta s-o desfiinteze si s-o dezonoreze pentru ca n-o inteleg. Trebuie spus ca numai prostii arunca lucrurile pe care nu le inteleg! Ca sa intelegi Armata, trebuie sa-ti cunosti istoria. Ca sa-ti cunosti istoria, trebuie sa stii sa citesti. Ca sa stii sa citesti, trebuie sa mergi la scoala, unde trebuie sa ai niste profesori interesati sa te invete. Ca sa ai profesori buni, trebuie sa ai o economie sanatoasa, care sa-i sustina, intrucat acestia nu creeaza nimic pe moment, iar rezultatele muncii lor se vad peste ani. Ca sa ai o economie sanatoasa, trebuie sa ai niste conducatori politici care sa nu fie indiferenti la soarta tarii lor, niste manageri excelenti, un mediu de afaceri sanatos si un popor pentru care indiferenta si indolenta sa nu fie carte de capetenie. Avem noi asa ceva?… Nu numai acesti copii au ratat examenul de bacalaureat de anul acesta, ci intreaga noastra societate, in frunte cu ratatii care ne conduc. Au ratat absolut toate examenele. Au ratat la constructia de autostrazi, au ratat la elaborarea unor legi normale si echilibrate, care sa fie valabile multi ani fara modificari, interpretari sau discutii interminabile din cauza unei virgule puse gresit de un ratangiu la limba romana, au ratat la dezvoltarea unui sistem sanitar eficient, au ratat peste tot si la toate materiile. N-au ratat, insa, la pricopsirea proprie. Va mai aduceti aminte?… „Da’ iei ie smecheri si se descurca!“ Ei da, dar noi?
Laurentiu MIREA,
sofer Electrica