Bilanţ antifraudă „Cristal”

DGAF se apropie de bilanţul final (25 decembrie) al operațiunii „Cristal” demarată în 19 octombrie la toate cele 60 de complexuri engros din România, iar primele nereguli au fost depistate încă de la debut.

Astfel, în numai o săptămână, au fost aplicate în 21 de engros-uri verificate amenzi de peste 7 milioane de lei şi s-au confiscat mărfuri şi bani în valoare totală de peste 2 milioane de lei. Circa 600 de inspectori antifraudă au demarat simultan controale în complexurile engros West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Pasărea Phoenix (Iași), Galgros (Galați), Tug (Brăila), Euro 2 (Timișoara), Piața de Gros (Timișoara), Marlorex (Craiova), Frigorifer (Craiova), Gama Center (Ploiești), Pavcom (Târgoviște), Expomarket Doraly (Afumați Ilfov), Smart Expo Flora (București), Brintex (Brașov).

În a doua săptămână a operaţiunii „Cristal”, 120 de inspectori au luat cu asalt unul dintre cele mai celebre complexuri comerciale: „Dragonul Roşu” din Bucureşti. Aici au „ars” cei mai mulţi comercianţi: 796 verificaţi, 463 invitaţi la sediu pentru verificări amănunţite, 787 de amenzi de 7.285.076 lei. La această sumă se adaugă confiscări de bunuri şi numerar în valoare de 4.649.739 lei, plus măsuri asigurătorii de 345.137 lei. În total, „captura” antifraudă a fost aici de 1,6 milioane de lei, reprezentând o treime din totalul sancţiunilor aplicate în toată ţara.

Per total, până la 1 decembrie, au fost verificaţi în engros-uri 3.348 contribuabili – din care 783 au fost invitaţi la sediu pentru control amănunţit – şi au fost aplicate 3.681 amenzi în valoare totală de 21.365.214 lei. Mărfurile şi banii confiscaţi însumează alţi 10.574.016 lei, iar măsurile asigurătorii – 1.819.076 lei. În cazul a 230 de firme li s-a interzis activitatea sau li s-a suspendat, din cauza nedotării sau neutilizării casei de marcat.

Acţiunile inspectorilor nu au fost însă întotdeauna simple. La Galaţi, spre exemplu, în 11 noiembrie, ei au fost atacaţi cu pietre de către 100 de comercianţi, care nu i-au lăsat să intre în depozitele Galgros. A fost nevoie de sprijinul jandarmilor pentru a putea derula inspecţia.

Şefii ANAF atrag atenţia că, la rândul lor, „clienţii centrelor engros trebuie să solicite şi să se asigure că primesc şi deţin, pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege, facturi, chitanţe, avize, documente transport, bonuri fiscale după caz, pentru că acţiunile ANAF de control şi monitorizare se extind pe întreg traseul bunurilor ce pleacă din centrele engros, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanţurilor de comercializare”.

12,2 milioane euro prejudiciu din importuri subevaluate

În etapele de analiză și documentare premergătoare operațiunii „Cristal”, inspectorii antifraudă fiscală au monitorizat toate rutele de intrare a mărfurilor în România. „Astfel, în perioada mai-iulie au investigat și identificat un nucleu de 5 firme care, în perioada 2014–2015, a importat din Turcia îmbrăcăminte și încălțăminte din China, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total de 12,22 milioane de euro (54.388.237,81 lei) prin sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit”, precizează DGAF. Au fost sesizaţi procurorii DIICOT care, pe 26 noiembrie, au efectuat 64 de percheziţii domiciliare în Bucureşti și în judeţele Ilfov şi Brăila.

„Analiza de risc fiscal a identificat rețeaua constituită pentru prejudicierea bugetului statului deoarece schimba firmele utilizate după 50-60 de importuri, utiliza același punct vamal de interior, același declarant vamal și același transportator”, arată reprezentanţii DGAF. De asemenea, gruparea infracţională făcea vânzări fictive scriptice către firme tip «fantomă», pentru descărcarea din gestiune a mărfurilor vândute la «negru». Concret, 3 «băieţi deştepţi» – un român şi doi chinezi – au constituit un grup infracțional organizat «la care au aderat 15 suspecţi, cetăţeni români, turci şi chinezi».

Urmează acţiunea „Revelion 2016”, apoi altă etapă „Cristal”

Operațiunea „Cristal” va avea şi o a doua etapă, însă până atunci se va derula alta, mai spectaculoasă, chiar în noaptea dintre ani. „ANAF a decis ca toate resursele operative și materiale implicate în verificarea centrelor engros din toată țara să fie relocate în cadrul unei noi operațiuni, denumită «Revelion 2016». Astfel, în intervalul 31.12.2015 – 05.01.2016, inspectorii antifraudă vor controla, la nivelul întregii țări, localurile care organizează petreceri de revelion”, precizează ANAF.

Va fi verificat modul în care operatorii economici au înregistrat sumele încasate pentru pachetele de Revelion vândute, precum și încasările din seara de Revelion care nu au fost prinse în pachetele respective. „Acțiunea se bazează pe monitorizarea ofertelor organizatorilor. În etapa de predocumentare, pe baza datelor din surse deschise și proprii legate de capacitatea localurilor, numărul pachetelor oferite la vânzare, cuantumul aprovizionărilor și înregistrarea acestora în evidențele contabile, s-a alcătuit profilul de risc și eșantionul de verificat”, explică ANAF.

Cea de-a doua etapă a operaţiunii „Cristal” va fi demarată cel mai probabil la mijlocul lui ianuarie. Pentru cei care vor fi găsiți cu nereguli în timpul verificărilor operative, Antifrauda va demara controlul amănunțit al activității desfășurate până în prezent. „La sfârșitul acestei operațiuni, singurii care vor mai desfășura activități economice în engros-urile din întreaga țară vor fi doar contribuabilii onești”, promite președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Operațiunea „Cristal” se va desfășura concomitent cu supravegherea importurilor de bunuri având ca destinație depozitele engros. Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă – structura „Trafic Control” -, căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF. Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă beneficiază de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române, pentru a se evita conflictele cu comercianţii.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.