BOZANKAYA: Prezent și viitor

Bozankaya, producător important de tramvaie, este din ce în ce mai prezent pe piața românească, livrând vehicule de transport public către orașe mari din România, precum Iași și Timișoara. Detalii despre strategia companiei ne-a oferit Aytunç Günay, președintele Consiliului de Administrație al Bozankaya.

Aytunç Günay

ZIUA CARGO: Cât de importantă este piața românească pentru Bozankaya și care sunt obiectivele companiei în România?

Aytunç Günay: Piața românească reprezintă o prioritate deosebită pentru Bozankaya, fiind considerată un pilon important în strategia noastră de extindere. Ne-am propus să dezvoltăm o prezență solidă în România și să contribuim la proiectele de transport sustenabil și ecologic, aliniindu-ne astfel obiectivelor „verzi” ale UE pentru 2030 și viziunii de neutralitate carbon până în 2050.

Care este contribuția și prezența companiei Bozankaya în proiectele de transport sustenabil din România și în care orașe este semnificativă, alături de planurile de extindere?

Bozankaya aduce o contribuție semnificativă la proiectele de transport sustenabil din România, furnizând tramvaie și autobuze cu tehnologie avansată, incluzând opțiuni de propulsie electrică și cu baterii. Orașele Iași și Timișoara sunt exemple concrete unde prezența noastră aduce beneficii majore asupra transportului, iar planurile noastre vizează extinderea acestei contribuții în întreaga țară, sprijinind astfel mobilitatea urbană durabilă.

Care este numărul total de tramvaie livrate în România până în prezent și câte sunt în producție, la ora actuală?

Până în prezent, am livrat 39 de tramvaie în România, 16 la Iași și 23 la Timișoara. În prezent, avem în producție alte 17 tramvaie pentru Timișoara, conform comenzilor existente, iar recent am câștigat o licitație pentru livrarea a 18 tramvaie noi pentru Iași.

Cum gestionează Bozankaya provocările din industria feroviară și ce credeți că ar trebui îmbunătățit în procesul de achiziții publice din România?

Suntem conștienți că fiecare realizare vine cu provocări, ne angajăm să abordăm aceste dificultăți prin transparență și fair-play în competiție. Considerăm că procesul de achiziții publice ar trebui să fie mai eficient, facilitând, astfel, implementarea rapidă a serviciilor îmbunătățite pentru cetățenii români.

Cum sunt concepute tramvaiele produse de Bozankaya și care este direcția lor de dezvoltare în ceea ce privește mobilitatea?

Tramvaiele noastre sunt concepute având în centru protejarea mediului înconjurător și îmbunătățirea experienței călătorilor. Considerăm că viitorul mobilității se află în vehiculele ecologice și inteligente și ne concentrăm eforturile asupra dezvoltării infrastructurii de încărcare electrică și a sistemelor de conducere autonomă.

Ce progrese face compania la capitolul cercetare și dezvoltare și urmează vreun proiect care să fie anunțat?

Compania Bozankaya este implicată activ în cercetarea și dezvoltarea sistemelor de transport electric, autobuze electrice de-a treia generație, stații de încărcare pentru vehicule alimentate cu hidrogen, alături de vehicule electrice. Suntem încântați să anunțăm că prezentarea celei de-a treia generații a autobuzelor noastre electrice este programată pentru mai 2024, la Busworld Istanbul Fair, întărindu-ne poziția în fruntea eco-inovației.

Cum contribuie Bozankaya la protejarea mediului și care sunt aspectele-cheie ale strategiei lor pentru un mediu mai curat și sustenabil?

Angajamentul nostru față de protecția mediului se reflectă în toate etapele activității noastre, de la designul vehiculelor, la gestionarea și reciclarea responsabilă a resurselor. Investim în tehnologii „verzi” și în energii regenerabile, contribuind, astfel, la un mediu mai curat și sustenabil.

Care sunt planurile internaționale ale companiei Bozankaya și ce inovații sunt așteptate pe piață în viitorul apropiat?

Avem planuri ambițioase la nivel internațional, inclusiv consolidarea prezenței noastre pe piețele externe și extinderea gamei de produse și servicii. În viitorul apropiat, ne concentrăm pe lansarea de soluții inovatoare, care să redefinească standardul în domeniul transportului sustenabil, contribuind, astfel, la un viitor mai ecologic și mai durabil.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.