Camere de luat vederi LRP, pentru RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport își propune să revoluționeze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care a operaționalizat modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informații în baza de date specifică.

ANAF a inițiat o achiziție publică de camere de luat vederi de tip LPR (License Plate Recognition – recunoaștere numere înmatriculare – n.r.), care vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport. Totodată, împreună cu Autoritatea Vamală Română, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care „va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală”, a informat Fiscul.

Consultări cu mediul de afaceri

De asemenea, în cadrul programului de digitalizare a ANAF „sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaționale interne, în acest proces fiind implicat și mediul de afaceri”, prin webinarii, iar, în urma acestor consultări, au rezultat „inclusiv modificări legislative, în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog”.

Albert Fruth, șef Birou în cadrul Unității de Management al Informației din ANAF, a prezentat la evenimentul „Cum implementăm pentru a evita sancțiunile prevăzute de lege?”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), explicații teoretice și practice privind modificările aduse cadrului legal, modalitățile concrete de utilizare și pe cele de accesare a sistemului, cu detalierea pașilor care trebuie urmați pentru generarea unei facturi electronice.

ANAF-DGAF a început și „un program complex de reorganizare, prin reașezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achizițiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activități cu o flexibilitate și dinamică deosebite), ca parte a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară”.

96% din înregistrările în RO e-Transport, operațiuni locale

În acțiunile derulate în anul 2023 și începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport, Fiscul a verificat 2.095 de contribuabili și a aplicat sancțiuni contravenționale de 119,151 milioane de lei, din care 114,931 milioane (98,46%) au fost pentru nerespectarea OUG 41/2022. În ceea ce privește numărul de înregistrări din RO e-Transport, din totalul de 19.195.733, o pondere covârșitoare (96%) o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul național, respectiv 18.508.815. Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziții Intracomunitare (AIC) – 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) – 134.745, Importuri (IMP) – 56.192 și Exporturi (EXP) – 30.022.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor

Ghidul e-Factura, actualizat

Ghidul e-Factura a fost actualizat cu o serie importantă de îmbunătățiri, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, enumerând: introducerea funcției de autofacturare și filtrarea pe criterii specifice; descărcarea facturilor se poate face direct în PDF; platforma nu mai poate înregistra aceeași factură de mai multe ori; a fost rezolvată problema zecimalelor. „Am spus, de la bun început, că sistemul e-Factura este unul perfectibil și că vom fi flexibili și receptivi la feedback. Asta le-am cerut și colegilor din ANAF/CNIF: ca, înainte de orice, să țină cont de nevoile semnalate de contribuabili. Un aspect important semnalat de aceștia a fost că nu pot accesa e-Factura în timpul lucrărilor de mentenanță la nivelul SPV, iar, în acest sens, utilizarea se poate face acum direct de pe site-ul ANAF. Urmează să lansăm, în martie, o aplicație simplificată pentru firmele mici, care nu au un volum mare de facturi”, a precizat ministrul Boloș.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.