CCIB: Topul firmelor 2022

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a XXIX-a ediție a Topului Firmelor București, eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri a țării, cea din Capitală.

Dintre cele 156.777 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanțul aferent anului 2021, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 56.760 de firme, în creștere cu 15,6% față de ediția precedentă, și au fost premiate 7.251 de firme (+4,2%), în cadrul a șapte secțiuni: servicii, comerț, industrie, construcții, cercetare-dezvoltare și high-tech, turism și agricultură.

Cifra de afaceri cumulată: 96 de miliarde de euro (+15%)

Președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a declarat, în deschiderea galei de decernare a premiilor: „Remarc cu bucurie ca a crescut semnificativ gradul de performanță și eficiență al companiilor bucureștene laureate. Astfel, cifra de afaceri cumulată a acestora s-a majorat cu 15%, față de ediția precedentă, atingând 96 de miliarde de euro, în timp ce profitul din exploatare, în valoare de 9,6 miliarde de euro, este mai mare cu 31%, comparativ cu cel consemnat anul trecut. De asemenea, aș vrea să punctez că mediul de afaceri al Capitalei este unul stabil, prin prisma faptului că 820 de firme, adică 11,3% din totalul premianților, s-au calificat pentru a primi Trofeul de Excelență pentru clasarea, timp de cinci ani consecutiv, pe primele trei poziții ale Topului nostru”.

Economia românească, puternic polarizată

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a vorbit la rândul sau despre polarizarea puternică a economiei românești, punctând faptul că 0,55% din numărul total de firme care au depus bilanțul, anul acesta, realizează 65% din cifra de afaceri la nivelul întregii țări.

Creșterea importurilor, îngrijorătoare

Totodată, Mihai Daraban, a subliniat necesitatea scăderii deficitului balanței comerciale: „Cred că trebuie să ne axăm pe atragerea de investiții în producția de bunuri de larg consum și pe reducerea dependenței de importuri”.

Deficitul balanței comerciale a crescut cu 7,381 miliarde de euro, la 22 de miliarde de euro, în primele opt luni, în condițiile în care importurile CIF s-au majorat cu 31%, însumând 82,292 miliarde de euro, în timp ce exporturile FOB au fost de 60,291 miliarde de euro (+25,1%), potrivit INS.

Corneliu Cârstea, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, co-președinte al Consiliului de Export al României, a invitat companiile prezente să acceseze programele Start-Up, Femeia-Manager, pe cele de promovare a exporturilor și incoming.

Trofee de excelență pentru menținerea pe primele 3 poziții, în 5 ani

Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice, au fost decernate: trofee de excelență companiilor care, în ultimii cinci ani, s-au clasat pe primele trei poziții în competiția elitelor; trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, companiei Aaylex One, pentru brandul CoCoRiCo, și trofeul „Ioan V. Socec”, Ziarului Financiar; premii speciale pentru companii multinaționale și cu capital autohton, precum și unor instituții de presă.

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a afirmat: „Economia funcționează pe bază de încredere: în oamenii de afaceri, în instituțiile financiare și în instituțiile statului. Fără încredere nu vom putea consolida acest indice de dezvoltare pe care îl avem”. Cu acest prilej, fostul șef de stat a lansat și un îndemn la sprijinirea cercetării și a învățământul superior, ca soluție pentru o dezvoltare durabilă a economiei românești.

La ceremonie au mai participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureștene, membri ai Guvernului, între care și Gabriel Bunduc, secretar de stat în MTI, Toni Greblă, prefectul Capitalei, Ovidiu Silaghi, secretarul general al CCIR, Radu Hanga, președintele BVB, Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, co-președinte al Consiliului de Export, Robert Aurelian Șova, președintele CECCAR, Dorel Paraschiv, prorector al ASE.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.