Centrul regional RetuRO, de la Bonțida

Centrul regional din comuna Bonțida, județul Cluj, este primul dintre cele pe care RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România, le va deschide pentru colectarea ambalajelor de băuturi.

Situată în interiorul parcului industrial Olympian, construcția are o suprafață de 4.700 mp și este dotată cu echipamente avansate de numărare și sortare, de la Anker Andersen A/S, lider de piață.

Returnarea contra-cost

SGR, lansat pe 30 noiembrie, este un proiect de economie circulară, prin care românii plătesc o garanție de 0,50 lei, atunci când cumpără o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant și primesc banii înapoi când predau sticla, pet-ul sau doza, la oricare punct de returnare, fără a prezenta bonul fiscal. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele sunt marcate cu un logo specific, „Ambalaj cu garanție”, aplicat pe etichetă.

Reciclarea, un obicei zilnic

Prezentă la inaugurarea centrului de la Bonțida, Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO, a spus că, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, acesta „va angaja activ 19 milioane de români, construind, astfel, cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară”. „În colaborare strânsă cu toți actorii implicați, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic. (…) Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată va contribui la o Românie mai curată”, a precizat ea.

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a amintit despre impactul implementării SGR asupra comunităților și atingerea țintelor UE, cu angajamentul României față de obiectivele de sustenabilitate: „Avem nevoie de aceste centre, pentru că cetățenii își încheie misiunea imediat ce introduc recipientele în fanta RVM-ului, dar apoi începe o cursă contra-cronometru pentru ca pet-urile și recipientele din sticlă și metal să ajungă în centrele de colectare și sortare. SGR este primul parteneriat de succes și e cu siguranță cel mai mare astfel de parteneriat.”

Producătorii de băuturi și retailerii, pregătiți de tranziție

Reprezentanții industriei producătoare de băuturi și ai retailerilor s-au declarat pregătiți de tranziția către sistemul de reciclare. Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României pentru Mediu (ABRM): „Industria berii a fost implicată din primele etape ale acestui proiect ambițios, contribuind activ la construirea unei fundații solide pentru SGR. Cu noua noastră linie de ambalaje etichetate cu logo-ul SGR, suntem pregătiți să facem tranziția către un sistem de reciclare eficient și integrat”.

Alice Nichita, președinta Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBRS): „Suntem pionieri în construirea primului hub regional al economiei circulare, iar drumul pe care-l începem marchează începutul unei călătorii pline de provocări. Prin SGR, ne dorim să atingem cifre ambițioase, demonstrând angajamentul nostru pentru practici sustenabile”.

Luiza Maria Neag, președinta Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM): „Suntem în prima linie a interacțiunii cu consumatorii. Avem responsabilitatea și oportunitatea unică de a-i educa și motiva să participe activ la SGR. Prin diverse tactici, stimulente și mesaje cât mai creative, am reușit să obișnuim românii cu aceste concepte și obiceiuri. Cu fiecare client adus în fața unui automat de colectare, am reușit să eliminăm cel puțin un deșeu din natură”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.