Codul rutier, modificat prin Legea 152/2019

Codul rutier (OUG 195/2002) a fost modificat de Parlament, prin Legea 152/2019, la prevederile privind inspecția tehnică periodică (ITP), suspendarea permisului și căile de atac.

sursă foto: Poliția Română

La capitolul ITP, în noua lege a fost introdusă prevederea potrivit căreia inspecția se poate efectua și în reprezentanțele Registrului Auto Român (RAR). Totodată, noul act normativ definește laboratorul mobil (autovehiculul dotat cu echipamentele necesare efectuării ITP, care se poate deplasa la cererea primăriei) și atestatul tehnic (document emis de RAR pentru mașinile și utilajele autopropulsate, pentru lucrări, care include date de identificare și caracteristici tehnice ale acestora).

În cazul vehiculelor pentru transportul mărfurilor periculoase, al celor de butelii de gaze, precum și al remorcilor-cisternă lente destinate transportului de mărfuri periculoase, ITP se efectuează numai de către personalul RAR.

ANAF și procurorii, fără girofar

O altă modificare a stabilit că nu mai pot utiliza girofarurile de culoare albastră mașinile de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public sau ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase autospecialele Poliției, Jandarmeriei, Poliției de frontieră, serviciilor de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații (SRI) și ale Serviciului de Protecție și Pază (SPP) sau Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) din cadrul Ministerului Justiției.

Șoferii care încalcă această regulă vor fi amendați cu sume între 1.305 lei și 2.900 de lei (încadrate în clasa a IV-a) și li se va suspenda 90 de zile permisul.

Fără permis, chiar dacă s-a clasat dosarul

Tot pentru 90 de zile vor rămâne pietoni șoferii care au comis infracțiuni contra siguranței circulației, iar procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, la aplicarea pedepsei sau la amânarea aplicării pedepsei.

De asemenea, legea a fost completată astfel încât, în cazul unui accident de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, permisul se suspendă 90 de zile, chiar dacă instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, precum și în cazul în care șoferul a fost condamnat definitiv pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat (amendă sau închisoare de la 1 la 3 ani – art. 334 Cod penal).

Căi de atac

Nu în ultimul rând, întreg articolul 118 din Codul rutier, referitor la căile de atac împotriva contravențiilor, a fost modificat. Împotriva procesului-verbal, se poate depune plângere, în 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Plângerea suspendă executarea amenzilor și a sancțiunilor complementare.

Dovada înregistrării plângerii se prezintă de către contravenient, personal sau prin reprezentant legal, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care o reține și îi restituie permisul de conducere.

Suspendarea dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal. Suspendarea își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

Permisul suspendat, transmis prin curier

Predarea permisului de conducere de către contravenient se poate face și prin serviciile de curierat, cu aviz de primire, la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență. În acest caz, se ia în considerare data predării permisului către serviciul de curierat. Dacă nu îl predă în 30 de zile, contravenientul primește o majorare cu 30 de zile, fără altă formalitate.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.