COLLIERS ROMANIA: Piața imobiliară, în 2024

Consultanții Colliers Romania previzionează, în raportul „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România, în 2024”, că piața imobiliară autohtonă are un potențial de creștere ridicat, chiar dacă ritmul ar putea fi ceva mai lent, în 2024, comparativ cu evoluția pre-pandemie.

Laurențiu Lazăr (managing partner & head of investment Colliers) și Silviu Pop (research director Colliers Romania & CEE)

Anul care tocmai a început are premisele de a fi unul mai bun decât 2023, pentru piața de imobiliare. Există perspectiva creșterii activității în ceea ce privește investițiile, cu rezultate bune pentru zona de spații industriale.

Optimism

Tendințele generale sunt favorabile, în ceea ce privește operațiunile industriale și logistice, având în vedere deciziile de relocare strategică pe plan global, disponibilitatea și costul forței de muncă și îmbunătățirile recente sau anticipate la nivelul infrastructurii. Totodată, 2024 va rămâne dificil pentru piața locală de investiții, cu toate că există șansa ameliorării condițiilor din piață datorită scăderilor de dobândă, începând din T2 2024. Alte tendințe ale anului vizează trecerea, în piața de retail, de la dezvoltări preponderent de parcuri de retail, la proiecte comerciale mari, precum și creșterea atât a cererii, cât și a accesibilității, pe piața rezidențială. Colliers atrage atenția că anul acesta va fi dominat și de mult zgomot politic, având în vedere alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Miza pe infrastructură

Șantierele deja deschise pentru lucrări importante de infrastructură se numără printre principalele motive de optimism, de asemenea și intrările substanțiale de capital, așteptate prin intermediul fondurilor europene, sau faptul că România începe să devină un hub regional de distribuție și producție tot mai important, în special în sud-estul Europei.

Anul trecut, România și-a dezvoltat infrastructura, numărând 80 km de autostrăzi și drumuri expres dați în folosință, mult peste media anuală din ultimii 33 de ani (~27 km). Procesul de transformare majoră a infrastructurii continuă și în 2024, și în anii următori. Cei aproximativ 1.000 km de drumuri de mare viteză din țară s-ar putea dubla, în condițiile în care, în prezent, se execută aproximativ 800 km, urmând ca, în curând, să înceapă lucrările pe alte tronsoane. Modernizări importante sunt, de asemenea, planificate pentru căile ferate din unele părți ale țării. Perspectiva unui mediu de afaceri mai prietenos în zona transporturilor, coroborată cu o potențială intrare în spațiul Schengen pentru frontierele terestre, atrage atenția investitorilor, în special pentru zonele din țară cu salarii mai mici și cu o mai bună disponibilitate a forței de muncă, potrivit consultanților Colliers, ceea ce va duce la o distribuție mai bună a creșterii și resurselor economice.

Birouri și industrial

Se estimează că piața de birouri va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii. Un singur proiect de anvergură, de circa 16.000 mp, ar putea fi livrat, în acest an, în București, de exemplu, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab de la 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla în faza incipientă, punctează consultanții Colliers. De asemenea, nici orașele regionale nu vor înregistra livrări semnificative. Între timp, cererea nouă va rămâne una moderată, rata de ocupare a spațiilor libere fiind la nivelul mediei de anul trecut. Clădirile bine poziționate și conforme cu standardele ESG sunt cele care au mai mare căutare, înclinând piața spre una a proprietarilor în anumite subpiețe/zone din București. Această situație ar putea antrena, în continuare, creșterea chiriilor, după ce, în 2023, acestea au crescut cu aproximativ 10%.

Sectorul industrial și logistic rămâne unul activ, mai ales în comparație cu nivelurile de dinainte de pandemie, deși creșterea fără precedent a chiriilor, de peste 10% pe an, atât în 2022, cât și în 2023, influențează atractivitatea spațiilor de depozitare din România pentru companiile internaționale. Perspectivele rămân, însă, încurajatoare, în condițiile în care România a încheiat anul 2023 cu mai puțin de 7 milioane mp de spații de depozitare moderne, o ofertă destul de limitată, raportat la nivelul țărilor europene, mai ales în contextul îmbunătățirii continue a infrastructurii și al creșterii anticipate a cererii pe fondul re-shoring-ului.

După câțiva ani în care parcurile de retail au fost vedetele pieței de profil, consultanții Colliers văd un interes tot mai mare pentru proiectele mari, atât de sine stătătoare, cât și integrate în proiecte mixte mari, și se așteaptă ca în 2024 o mulțime de astfel de proiecte să continue sau să înceapă dezvoltarea, la nivel național. În paralel, la nivel de consumatori, scăderea inflației și creșterea substanțială a salariilor ar trebui să continue să alimenteze dorința de a cheltui, iar volumul vânzărilor ar putea să accelereze, în raport cu 2023. Totuși, după explozia inflației din ultimii ani, consultanții Colliers anticipează că discounterii vor fi din nou în topul preferințelor.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.