Companiile petroliere, amendate cu 205 milioane euro

Consiliul Concurentei a sanctionat, la 10 ianuarie, marile companii petroliere cu o amenda de 880 milioane lei (205 milioane euro), reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Firmele sanctionate sunt OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI Romania (care opereaza benzinariile Agip), MOL Petroleum si Lukoil Romania, pentru ca s-au inteles sa scoata de pe piata cel mai ieftin sortiment de benzina existent in anul 2008: Eco Premium. Potrivit presedintelui autoritatii de concurenta, Bogdan Chiritoiu, probele sunt indubitabile: schimburi de mesaje, de e-mail-uri si minutele intalnirilor Asociatiei Romane a Petrolului. In aparare, petrolistii sustin ca au vrut sa elimine un produs poluant, care facea rau oamenilor si mediului.

Seful Consiliului Concurentei a amintit ca investigatia pe piata carburantilor este pornita din 2005, cand existau suspiciuni legate de un posibil cartel al preturilor, iar in 2009, la o inspectie inopinata, desfasurata simultan la toate companiile, au fost gasite documente revelatoare pentru anchetatori. In opinia lui Chiritoiu, este nu numai cea mai mare amenda pe care a dat-o autoritatea de concurenta, ci singura aplicata companiilor petroliere in Europa. „Suntem singurii din UE care am gasit dovezi directe ale unor intelegeri intre companii. (…) Nu negam dreptul niciuneia de a vinde cum vrea si unde vrea, cu conditia sa nu comunice cu concurentul direct“, a precizat el. Companiile vor primi decizia intr-o luna si vor avea 30 de zile sa se hotarasca daca vor veni in instanta. „Au avut posibilitatea sa-si recunoasca fapta si sa-si scada pedeapsa. Daca nu au recurs la acest lucru, inseamna ca vor actiona in instanta – in prima etapa la Tribunalul Bucuresti, iar in a doua la Curtea de Casatie. Din experienta noastra, ar dura vreo 3 ani. In mod normal, ei ar trebui sa plateasca amenda acum, iar la sfarsitul ciclului procedural fie raman banii la noi, fie se intorc la companii. Daca nu se va intampla asa, vor trebui totusi sa plateasca o cautiune de pana la 20%“, a explicat Bogdan Chiritoiu. OMV Petrom, MOL si Rompetrol au anuntat deja ca vor cere in instanta suspendarea amenzii.

In 3 ani, benzina s-a scumpit cu 84%, iar motorina cu 61%

In cazul in care petrolistii decid sa scumpeasca sortimentele de carburanti pentru a-si recupera din bani, tot consumatorul va fi afectat, ca intotdeauna. Oricum, in ultimii 3 ani, benzina s-a scumpit, in euro, cu 84%, iar motorina cu 61%, potrivit datelor publicate in buletinele petroliere realizate de Comisia Europeana. Astfel, daca la 12.01.2009 un litru de benzina costa circa 0,66 euro (3 lei), acelasi litru de benzina se cumpara pe 19.12.2011 cu peste 1,2 euro (5,6 lei). Datele Comisiei Europene arata ca ne situam pe locul 2 in UE, dupa Grecia, la scumpirea benzinei, si pe locul 3, dupa Cipru si Ungaria, la scumpirea motorinei. Anul trecut, s-au produs cele mai multe majorari de preturi – peste 20. Seful Consiliului Concurentei a anuntat ca in aceasta vara va face public si rezultatul investigatiei asupra scumpirilor operate de companiile petroliere la carburantii de pe piata romaneasca.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.