CORUPȚIA, UN DRUM ALUNECOS. Mai suntem în siguranță, din momentul în care ieșim din casă?

Fără măcar să bănuim, eu, tu, noi, persoane inocente, putem deveni oricând victime colaterale ale unor fapte de corupție săvârșite cu mult timp înainte de momentul actual.

Comisar-șef Robert Neacșu, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

Este și cazul permiselor de conducere luate pe șpagă, de persoane fără experiență, necunoscând legislația rutieră, insuficient pregătite pentru actualul trafic auto și fără reflexele necesare pentru prevenirea unor eventuale accidente. Bucuria lor, ghinionul altora.

Astfel, ajungem să vedem, în viața de zi cu zi, situații incredibile, cu cetățeni accidentați chiar pe trecerea de pietoni, mașini scumpe intrate, la primele ore ale dimineții, direct în stațiile de autobuz, sau șoferi de microbuz care transportă claie peste grămadă compatrioți de-ai noștri, înghesuiți fiind precum sardelele, într-o conservă mult prea mică.

Uneori, este suficient doar să observăm acest tablou, ce descrie fidel situația în care ne aflăm, pentru a înțelege sursa din care toate izvorăsc – gradul insuficient de educație. Corupția este ca un drum alunecos, ce te poate scoate în decor, pentru câțiva ani buni din viață.

Pentru majoritatea celor care contribuie la astfel de situații, adică aceia care sunt implicați în fapte de corupție, fie că au dat sau că au primit mită, prinși asupra faptului și deferiți justiției, numai timpul le va fi cel mai bun educator. Cum spunea Mark Twain, „…de fiecare dată când închizi o școală, va trebui să construiești o închisoare. Ceea ce câștigi pe o parte, vei pierde pe cealaltă”.

Prins cu mita în sac

Este și cazul petrecut în ziua de 1 iulie 2021, când polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au realizat prinderea în flagrant a doi bărbați, un instructor auto și un candidat la obținerea permisului de conducere auto, în timp ce primul îl ajuta pe al doilea să promoveze proba teoretică, în vederea obținerii acestui permis.

În fapt, în acea zi de iulie, cu ocazia susținerii examenului de obținere a permisului de conducere auto, lucrătorii SRPCIV Bistrița-Năsăud s-au sesizat cu privire la comportamentul unui instructor auto. Imediat, situația a fost semnalată polițiștilor DGA-SJA Bistrița-Năsăud, care au intervenit conform procedurii legale.

Astfel, s-a constatat că modalitatea de fraudare a examenului auto a constat în folosirea unui sistem audio-video de transmitere la distanță.

Pentru a beneficia de acest „ajutor”, candidatul la obținerea permisului de conducere a oferit instructorului auto suma de 3.000 de lei, bani pe care i-a dat anterior probei de examinare.

În cauză, procurorul a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență.

Remedii anticorupție

Din momentul în care ieșim din casă, mai suntem în siguranță, dar doar dacă cu toții vom conștientiza gravitatea corupției și vom lua atitudine în fața oricăror situații ce pot apărea, semnalând de îndată faptele de corupție la 0800.806.806, call-center-ul Direcției Generale Anticorupție.

Corupția, după ce a avut loc, la trecerea frontierei de stat, pe drumurile naționale sau într-un ghișeu administrativ, poate avea consecințe inimaginabile asupra sănătății publice, asupra siguranței naționale sau, la nivel individual, asupra fiecăruia dintre noi, chiar dacă nu am avut nici o legătură cu ea.

În final, adresăm, așadar, un îndemn către toți cititorii revistei ZIUA CARGO, cetățeni responsabili și corecți, să reflecteze la cele de mai sus și să fie și în continuare alături de Direcția Generală Anticorupție, să respingă ferm orice situații care i-ar putea compromite, astfel încât să putem „transforma oglinzile în ferestre”, așa cum spunea scriitorul și jurnalistul american Sydney J. Harris, și să contribuim prin atitudinea noastră la creșterea gradului de educație la nivelul societății românești.

Robert NEACȘU

comisar-șef

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.