Noi măsuri de susținere a angajaților și angajatorilor se aplică, începând cu data de 1 iunie, în baza Ordonanței de Urgență (OUG) 92/2020.
Acordarea indemnizațiilor de șomaj tehnic a fost prelungită, de la 1 iunie 2020, fără întrerupere, pentru domeniile de activitate în care se mențin restricții pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, până la ridicarea acestora.
Decontare 41,5% la salariu
Totodată, actul normativ stabilește că li se va deconta angajatorilor, pe o perioadă de 3 luni, procentul de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior. Pentru decontarea de la bugetul asigurărilor pentru șomaj a cotei, angajatorii vor suporta contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază de măsură și, ulterior datei de 25 a lunii următoare, trebuie să depună electronic, la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de sprijin. Angajatorii au obligația să mențină salariații până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.
Decontarea sumelor se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.
50% de la stat, pentru noii angajați de peste 50 de ani sau tineri
De asemenea, pentru fiecare persoană în vârstă de peste 50 de ani reangajată pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă, în perioada 1 iunie-31 decembrie 2020, angajatorii primesc, lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Aceeași regulă se aplică la angajarea tinerilor cu vârste între 16 și 29 de ani. Condiția este ca noii angajați să fie menținuți minim 12 luni.
Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților anterior perioadelor pentru care sunt obligați să le mențină vor restitui agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.
Banii se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora aceștia au sediul social. Procedura de acordare a sumelor se stabilește prin ordin al președintelui ANOFM.
Fonduri europene
Cheltuielile efectuate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se vor acoperi din fonduri europene, în limita sumelor alocate și în conformitate cu prevederile și regulile aplicabile de acordare a finanțării, prin Ministerul Fondurilor Europene.
Bugetarii și angajații din companiile care, la data solicitării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora, din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, NU vor beneficia de măsurile de sprijin aprobate.
430.000 de români și-au pierdut locurile de muncă
Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), 429.585 de contracte individuale de muncă erau încetate și 595.672 contracte erau suspendate, la sfârșitul lunii mai, după două luni de stare de urgență și două săptămâni de stare de alertă.
Din totalul contractelor de muncă încetate, 76.543 erau în industria prelucrătoare, 75.848 – în comerțul cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 64.573 – în construcții.
În ceea ce privește contractele de muncă suspendate, 167.073 erau în industria prelucrătoare, 99.182 – în domeniul hotelurilor și restaurantelor, iar 93.814 – în comerțul cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro