Lucrările de construire a CTPark Oradea Cargo Terminal se află într-un stadiu avansat de realizare și vor fi încheiate în avans, în această vară, odată cu finalizarea celei de a treia (și ultima) dintre clădirile industriale cuprinse în proiect, prima fiind gata încă de acum un an.
Pe 30 iunie, au fost terminate, în termenul agreat, calea de rulare (care conectează terminalul cu Aeroportul Oradea), platforma de garare a aeronavelor și clădirea cargo, toate intrând deja în procesul de recepție, potrivit Consiliului Județean (CJ) Bihor. Următoarea etapă prevede preluarea în proprietate, de către CJ Bihor, a căii de rulare și predarea acesteia în administrarea Aeroportului Oradea, care va face demersurile necesare pentru operaționalizarea căii de rulare.
„Terminalul cargo este un proiect de infrastructură complex, unic în România. (…) Partea de facilități logistice și de conectare este determinantă, în condițiile în care companiile din zonă își transportă pe cale aeriană o parte din produsele pe care le folosesc în procesele de fabricație”, a declarat Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor.
„Proiectul devine realitate mai rapid, după doar un an”
Estimată inițial pentru sfârșitul acestui an, finalizarea întregului proiect, care cuprinde platforma de garare a avioanelor, calea de rulare și trei clădiri industriale (toate pe 60.000 mp dintr-un teren de 14,4 ha) va avea loc mai devreme. „CTPark Oradea Cargo Terminal este un proiect special, care devine realitate la doar un an de la începerea construcției, mai rapid decât era așteptat. Cea de-a treia clădire a CTPark Oradea Cargo Terminal este în stadiu avansat de dezvoltare și investiție și ea și urmează ca, în vara aceasta, să finalizăm proiectul integral, pentru a ne putea concentra pe următorul proiect în Oradea”, a declarat Ana Dumitrache, managing director CTP România.
Prima clădire a parcului industrial, care poate acomoda și terminalul cargo, a fost finalizată la sfârșitul anului 2022, iar următoarele două clădiri erau planificate spre livrare la finalul acestui an, „însă încrederea în economia locală, împreună cu deschiderea cu care a fost primit proiectul de către mediul de business, au motivat compania CTP să accelereze finalizarea lucrărilor”. Mai multe companii au închiriat, deja, spații în CTPark Oradea Cargo Terminal.
4 aeronave de categorie C, procesate simultan
CTPark Oradea Cargo Terminal este primul proiect industrial cu un terminal cargo aerian din România. Conform cerințelor Aeroportului Oradea, terminalul va avea capacitatea de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320-321 sau Boeing seria 737, dar și a celor de categorie mai grea. Spre exemplu, un ATR72 poate zbura 1.400+ km în 2:30 ore, astfel că un hub de e-commerce la Oradea poate deservi toată Europa de Est. Airbus A320 sau Boeing 737 parcurg distanțe mai mari semnificativ mai repede, dar au și o capacitate sporită. Un Boeing 757 poate parcurge 5.000 km cu un volum de marfă de 240 mc și o greutate de 40 t, ceea ce înseamnă că poate zbura la Almaty sau Novosibirsk, aeroporturi tradițional folosite pentru realimentare și aflate dincolo de jumătatea distanței dintre Oradea și Hong Kong, Shanghai sau Seul.
Terminalul 1 de pasageri, extins până la sfârșitul anului
Între timp, au fost demarate lucrările de extindere și eficientizare a Terminalului 1 de pasageri de la Aeroportul din Oradea, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, care va fi încheiat până la finalul anului. Din 10 iunie, toate plecările și sosirile sunt procesate prin Terminalul 2 (vechi). „Doar anul acesta mai aveam oportunitatea accesării unor fonduri care să asigure o infrastructură modernă pentru aeroport: pistă prelungită, terminal nou, instalații de aterizare performante etc. Se lucrează și la celelalte proiecte de la aeroport: la extinderea pistei spre Nojorid, la împrejmuiri, la instalațiile de semnalizare. Toate aceste lucrări vor fi terminate, până la sfârșitul anului. Din 2024, Aeroportul din Oradea va avea o infrastructură modernă, care va crea condițiile pentru operarea mai multor zboruri”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro