Echipamentele nu reprezintă un cost, ci o investiție! Chiar dacă, deocamdată, timid, noțiunea TCO (total cost of ownership) începe să se audă pe piață. Companiile mari încep să o ia în calcul, în ciuda PREȚULUI, care este, încă, trecut cu litere mari.
Dar, chiar și în cazul celor care acceptă să vorbească despre TCO, foarte puțini sunt cei care iau în calcul, la adevărata valoare, costul cu operatorii. Costul de capital, considerat decisiv în majoritatea cazurilor, nu are impactul cel mai important în costurile finale. Concret, atunci când se ia în calcul investiția în echipamente, cele mai relevante elemente luate în considerare sunt: costul de capital (amortizarea sau rata de chirie), autorizarea, întreținerea și repararea, carburantul, costul cu operatorii, costul de ne-funcționare, casarea/vânzarea. În cele mai multe cazuri însă, nu sunt analizate aproape deloc costurile legate de ne-funcționarea echipamentului, sau de pagubele colaterale cauzate de echipamentele de stivuit (deteriorare marfă, rafturi, uși, pereți etc.).
Potrivit statisticilor consemnate la nivel european, cele mai mari sunt costurile cu operatorii, urmate de suma costurilor de întreținere și reparații, abia apoi urmând costul de capital.
Serviciile pe primul loc. Prețul pe 2. Inovația pe 3
Furnizorul este extrem de important, în momentul în care se ia decizia de achiziţie a echipamentelor. Mulţi dintre managerii experimentaţi de logistică din piaţă afirmă că, în condiţiile în care toți producătorii livrează echipamente noi, care funcţionează impecabil câțiva ani, lucrurile se schimbă atunci când încep să apară probleme. Este momentul în care furnizorul devine vital, pentru că este extrem de important, dacă rezolvă totul foarte repede. Adică dacă furnizorul deține stocul necesar de piese și manifestă dorința de a rezolva problema. Acesta este, de fapt, momentul în care realizezi că preferi să plătești mai mult, pentru a primi servicii de calitate. Abia după capacitatea de a oferi servicii de calitate este luat în calcul preţul, pentru ca, apoi, să fie analizate elementele de inovaţie. Bineînţeles, siguranța oamenilor și a mărfurilor este foarte importantă pentru orice operator, iar elementele inovative sunt decisive în acest sens.
Consultanţa poate face diferenţa
Consultanţa poate juca un rol important pentru alegerea soluţiei potrivite privind achiziţia de echipamente. Întotdeauna, o bună comunicare între furnizor şi client îşi va spune cuvântul. Este constructiv ca utilizatorul să invite furnizorul de echipamente în depozitul său, pentru a putea discuta asupra particularităților activității desfășurate. Astfel, pot fi făcute recomandări, în mod corect. Există situaţii în care clientul are impresia că ştie cu exactitate de ce are nevoie. Dar, întotdeauna, pot exista opţiuni pe care nu le cunoaşte şi în care merită să investească. Din păcate, încă sunt foarte rare cazurile când clienții cer consultanță, chiar dacă ea nu costă. Este o oportunitate care se pierde în procesul de achiziţie, în condiţiile în care furnizorii de echipamente dispun de o experienţă semnificativă în domeniu şi sunt la curent cu noutăţile.
Pentru o investiție făcută ca la carte, este extrem de importantă stabilirea celei mai bune specificații a tipului de echipament necesar în depozit. Și în acest caz, consultanța se află în prim plan. Nu de puține ori, în cazul unor proiecte mai mari, alegerea unor echipamente performante și configurarea lor corectă pot conduce la un necesar mai mic de echipamente, ceea ce înseamnă și mai puțin service, și mai puțini operatori.
Altfel spus, consultanța este definitorie și are consecințe în activitatea directă a clientului. Dacă a fost potrivit consiliat sau nu la momentul achiziției, se poate vedea ulterior, în parametrii de funcționare a produselor, în eficiența și productivitatea activității clientului.
În concluzie, atunci când comunică în mod corect, când știu să asculte, beneficiarii pot construi, împreună cu furnizorii de echipamente, acea soluție care poate face diferența… acea soluție PROFESIONISTĂ, unde totul se află sub control.
Viziunea pe termen mediu și lung, partea de after-sales și inovație au, în final, un rol mult mai important decât pare, în prima fază.
Operatorii reprezintă cel mai relevant element de cost de care trebuie să se țină cont, inclusiv la achiziția de echipamente.
Statisticile realizate la nivel european indică un raport extrem de ridicat, de 1:10, între costurile de reparație ale echipamentului și pagubele colaterale. Altfel spus pentru fiecare leu cheltuit cu repararea unui stivuitor care a provocat un accident, se mai cheltuiesc 10 lei pentru reparația ușilor, pereților, rafturilor sau a mărfii deteriorate în accident.