Timp câștigat. Oameni care pot face altceva. Productivitate constantă. Consum mai redus de energie electrică. Sunt câteva dintre elementele care ne fac, astăzi, să privim cu atenție spre automatizare, inclusiv în curățarea podelelor (o activitate peste care nu sare nimeni). Cât timp durează, însă, să amortizezi o astfel de investiție? Adrian Rădoi, general manager al companiei i-Robots Romania, reprezentant exclusiv al roboților de curățenie Lionsbot, are răspunsul.
ZIUA CARGO: Cum ați decis să aduceți roboți Lionsbot în România?
Adrian Rădoi: Experiența profesională din ultimii ani în Europa și Orientul Mijlociu mi-a dat șansa sa vad la lucru, în țările mult mai dezvoltate decât România, o multitudine de roboți de curățenie. Mi-am dat seama că acesta este viitorul și în cazul nostru, chiar dacă piața autohtonă este încă reticentă la o astfel de idee. Lionsbot, cu sediul în Singapore (unde există cea mai prestigioasa universitate de robotica), este, după părerea mea, cel mai bun fabricant de pe piață.
Când a început i-Robots Romania activitatea?
Am început activitatea efectiv în februarie 2022, când am semnat contractul de exclusivitate pentru România și s-au lansat primele comenzi pentru roboți. Lansarea oficială a avut loc în luna iulie, pentru că ne-am dorit ca, în tot acest timp, oamenii noștri să fie instruiți și să fie pregătiți să ofere mai departe atât trainingul, cat si suportul necesar clienților. În plus, am vrut să avem echipamentele în stoc și să fim pregătiți pentru cerințele pieței.
Care este portofoliul de produse i-Robots?
Mezinul familiei este R3 Scrub, cel mai compact robot, cu un volum de numai 0,66 mc, care este folosit pentru suprafețe de pana la 10.000 mp. Are dublă funcție, putând să facă scrubbing (frecarea pardoselii) și mopping (spălare). În funcția de scrubbing, are o autonomie de 3 ore, care ajunge la 7 ore pentru mopping. Productivitatea practică se situează între 800-1.000 mp pe oră, în funcție de cât de aglomerat este spațiul, cât de aderentă este pardoseala, cât de murdară este și de ce putere de spălare setăm. Este dotat cu radar, sonar, senzori – riscul ca robotul să lovească un om sau un obstacol fiind eliminat 100%.
Apoi, avem familia Leo, compusă din 4 roboți: LeoScrub (spală și aspiră; autonomie 5 ore/ciclu de încărcare), LeoMop (mopping, autonomie 10 ore/ciclu de încărcare), LeoPull (tractează obiecte până la 450 kg timp de 20 de ore) și LeoVac (aspiră mochetă sau suprafețe dure, timp de 10 ore/ciclu de încărcare).
Ultimul, dar nu cel din urmă, „regele curățeniei” – Rex – este un robot care poate acoperi depozite de peste 20.000 mp, într-o singură tură de spălare. La ora actuală, Rex nu are concurent pe piață, în ceea ce privește performanțele. Este vorba de un robot cu o performanță teoretică maximă de 4.000 mp pe oră, cu o autonomie de minimum 8 ore, pe funcția de curățare normală, și 10 ore, pe funcție de curățare Eco Mode (presiune mai mică pe perii, mai puțină apă etc.). Capacitatea rezervoarelor de apă murdară și de apă curată este de 140 l fiecare, iar forța de apăsare pe perii este de 80 kg.
Cum pot fi controlați acești roboți?
Roboții pot fi controlați atât manual, cât și automat, inclusiv prin aplicație, de pe telefon. Un operator care supervizează roboții poate să controleze în aplicație, pe telefon, până la 10 roboți. Pe desktop sau laptop, putem coordona un număr nelimitat de roboti. Utilizatorii sunt introduși în platforma online, se pot conecta și pot seta programul de lucru, îi pot trimite la încărcat, pot să îi pună pe funcție de pauză, pot să cheme robotul într-un anumit punct, pentru a curăța o anumită zonă etc. Roboții sunt monitorizați, în toată perioada de garanție, și de echipa de IT din Singapore și beneficiază de iCloud Basic (actualizări software) pe toată durata de viață.
Roboții sunt dotați cu docking station, care are triplă funcție. Robotul merge automat la stație, unde își încarcă bateria, își golește rezervorul de apă murdară, își încarcă rezervorul cu apă curată și își vede de treabă mai departe. Ajunge, astfel, să fie 100% autonom.
Ce ne puteți spune despre partea de service și care este perioada de garanție?
Experiența din Europa a Lionsbot din ultimii 4 ani ne arată că folosirea componentelor premium în construcția roboților conferă o durată de viață mai lungă echipamentelor și mai puține probleme în servisare. La ora actuală, sunt roboți care, timp de 4 ani de zile, nu au avut niciun fel de problemă. Perioada de garanție este de 24 de luni, pentru orice defecțiune apărută din cauza producătorului, iar perioada de viață recomandată, în funcție de modul de utilizare, variază între 5 și 7 ani. Bineînțeles, există componente și consumabile care trebuie schimbate la timp.
Aceste echipamente înlocuiesc complet forța de lucru umană?
Roboții nu înlocuiesc 100% personalul de curățenie; nu șterg praful de pe rafturi, geamuri sau birouri, nu golesc coșurile de gunoi… Aceste echipamente se folosesc strict pentru spălarea pardoselii și înlocuiesc doar acea muncă de rutină în care operatorul are o anumită productivitate primele 2, 3, maximum 4 ore, dar care scade în următoarele ore. Ținând cont și de criza forței de muncă, și de faptul că munca pe care o fac roboții pentru operator este de rutină, activitatea lor este mult mai profitabilă, deoarece este făcută constant. Mai mult decât atât, aici intervin discuțiile financiare: robotul nu are nevoie de concedii medicale, de departament HR, de training, nu absentează de la muncă, nu plătim taxe pentru el, nu i se indexează salariul. Pe toată perioada de viață, are un cost fix.
Ce ne puteți spune despre consumul de energie?
Roboții Lionsbot sunt dotați cu ultima generație de baterii LifePO4 (fosfat de litiu), care au o încărcare rapidă, la jumătate din timpul de încărcare al unei baterii normale. În rest, au aceeași capacitate de aspirare și frecare ca echipamentele normale de curățenie, dar durata de funcționare este mai mare.
Vorbind despre consumul de energie, un alt beneficiu ar fi faptul că roboții nu au nevoie de lumini aprinse pentru a face curățenie. Dacă vorbim de un centru comercial sau un spațiu logistic, în care se consumă energie ținând luminile aprinse pe timp de noapte, pentru echipa de curățenie, la robot dispar acei zeci sau sute de kilowați, pentru că el își face treaba pe întuneric.
Puteți face o comparație cu echipamentele de curățare cu operator?
Diferența apare atunci când intervine rutina și omul începe să obosească, iar aici putem vorbi de creșterea productivității, deoarece robotul are o productivitate constantă. Dar cel mai important aspect, în această comparație, ține de faptul că din partea robotului vom primi un raport cu ce a curățat, în cât timp, câtă substanță și câtă apă a folosit. De exemplu, R3, comparând cu o mașinuță de aceeași capacitate, are o economie de apă de aproximativ 18.000 l/an.
Vorbind de sustenabilitate, Lionsbot și-a asumat ca, pentru fiecare R3 vândut, să doneze cantitatea de apă pe care o economisește într-un an țărilor care nu au apă potabilă. În plus, pentru fiecare robot vândut, plantează un copac mangrove, în Indonezia.
În cât timp se poate amortiza investiția într-un astfel de echipament?
Investiția se poate amortiza în termen de un an sau un an și jumătate, din economiile privind remunerația operatorilor. Calculele de ROI sunt bazate pe modul în care beneficiarul folosește robotul. Dacă beneficiarul îl folosește pe un singur schimb de lucru de 8 ore, amortizarea investiției se realizează pe o perioadă mai lungă, deoarece roboții au capacitatea să lucreze pe toate schimburile. Pe un singur schimb, amortizarea se face pe 24 de luni, pentru roboții mici R3 și Leo, și 36 de luni pentru Rex.
Din punct de vedere financiar, majorările salariale care se anunță pentru următorii ani vor da calculele beneficiarilor peste cap. Dacă, astăzi, savingul pe care îl aduce un robot înlocuind un operator este de aproximativ 15%, la salariul actual, în anii următori, economia va fi ceva mai mare. Costul unui R3 pe oră este de aproximativ 16 lei, iar costul unui operator pe oră este de 19 lei, calculat la salariul minim pe economie. Dar, în orașele mari, nu mai există operatori cu salariu minim pe economie.
Criza forței de muncă își spune cuvântul, din ce în ce mai mult, în România. Automatizarea este viitorul și aici o să ajungem, încetul cu încetul. Economia continuă să se dezvolte, în România, iar consumul utilizatorilor finali este în creștere, ceea ce înseamnă o cerere foarte mare de centre logistice, magazine etc. Iar peste tot trebuie făcută curățenie. Roboții nu reprezintă, în acest context, decât următorul pas.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihăilescu@ziuacargo.ro