Cum poți să transporți un rinocer de 900 kg din Europa în Africa, în numai câteva ore? Bineînțeles, cel mai la îndemână mijloc este avionul. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple când este vorba despre o „vedetă” de un asemenea gabarit, pe deasupra și posesoare a unei personalități puternice. Dar, în dicționarele DHL, nu există cuvântul „imposibil”.
La începutul acestei veri, o femelă de rinocer negru, pe numele său Eliska, a trecut prin aventura vieții ei, fiind transferată din Republica Cehă, către habitatul ei natural, amenajat în sanctuarul tanzanian, ca parte a unui proiect de conservare. Ceea ce i-a oferit celui mai mare operator de servicii express din lume, DHL, ocazia de a-și arăta încă o dată aptitudinile într-o provocare inedită, dar care continuă deja o tradiție împământenită.
Proiectul de conservare din care face parte și „grațioasa” Eliska, o demoazelă rinocer care a împlinit 3 anișori și… 900 de kilograme, este condus de George Adamson Wildlife Preservation Trust și are ca obiectiv sprijinirea populațiilor de animale pe cale de dispariție să crească și să se dezvolte în habitatul lor natural.
„Livrarea Eliskăi în Tanzania continuă o mândră tradiție a DHL Express, de a sprijini eforturile internaționale de conservare a speciilor de animale”, a declarat Ken Allen, CEO al DHL Express. „Suntem foarte entuziasmați să avem oportunitatea de a transporta acest animal superb înapoi acasă, în Africa, și de a ne juca rolul în aceste eforturi critice de a resuscita populațiile de rinoceri negri, aflate pe cale de dispariție. Proiecte complexe precum acesta, în care eșecul nu este o opțiune, ne ajută, de asemenea, să demonstrăm forța rețelei globale a DHL și experiența specialiștilor noștri certificați internațional.”
Escorta „reginei” africane
Mutarea Eliskăi a fost supravegheată de o echipă internațională DHL, compusă din aproximativ 40 de specialiști în diverse domenii, de la transporturi rutiere și aeriene, la formalități vamale și certificări în cel puțin cinci țări diferite.
Femela de 900 kg a fost transferată de la Grădina Zoologică Dvur Kralove, din Republica Cehă, unde s-a născut, în 2012, către principalul hub european al DHL, din Leipzig, Germania. Apoi, a fost invitată la bordul unui avion de marfă Boeing 757-200, de 28 t, în care a fost amenajat special un spațiu „business class” demn de un asemenea VIP. Apoi, rinocerița zburătoare a parcurs 6.500 kilometri, până când a fost debarcată la „scară”, pe aeroportul Kilimanjaro din Tanzania. A urmat apoi un scurt drum cu camionul până la noua ei casă. Pe tot parcursul călătoriei, a fost însoțită și monitorizată de către o echipă de suport, care l-a inclus și pe dr. Pete Morkel, unul dintre cei mai renumiți veterinari specializați în rinoceri. „Minibarul” de la bordul aeronavei a inclus cinci containere cu mâncare și provizii de apă.
„Am fost foarte încântați că DHL a fost capabil să ne sprijine în acest proiect, deoarece eram pregătiți să o încredințăm pe Eliska numai unor parteneri care ar putea să ne garanteze în mod absolut o mutare în cea mai mare siguranță și fără întreruperi”, a spus Tony Fitzjohn OBE, Field Director, The George Adamson Wildlife Preservation Trust. „Suportul unei echipe experimentate, compuse din experți internaționali în transporturi, ne-a permis să ne concentrăm fără nicio distracție pe confortul și starea de bine a Eliskăi și să ne asigurăm că beneficiază de cea mai bună introducere posibilă în noua ei viață, în Africa.”
De la oraș, înapoi la origini
Rinocerii negri estici reprezintă una dintre cele mai în pericol de dispariție grupe de mamifere, braconajul masiv din secolul 20 conducând la o prăbușire a numărului de exemplare din Africa. În prezent, se estimează că mai există numai 800 de animale din această specie în întreaga lume. ZOO Dvur Kralove, unde s-a născut protagonista poveștii noastre, deține un record în reproducerea de rinoceri negri estici, cu 43 de pui născuți până în prezent, sprijinind, astfel, efortul de regenerare a populației.
„Plecarea Eliskăi este un moment dulce-amărui pentru ZOO Dvur Kralove. Ne pare rău să ne luăm la revedere de la unul dintre cele mai iubite animale pe care le-am avut, dar, în același timp, suntem extrem de bucuroși că am jucat un rol în cadrul acestui important proiect de conservare și nerăbdători să vedem cum se adaprează habitatului ei natural”, a declarat Přemysl Rabas, director al Grădinii Zoologice Dvur Kralove. „Pregătirea mutării în Tanzania a implicat ani de preparative atente și suntem siguri că – la DHL – se ea se află în cele mai bune mâini pentru această călătorie.”
DHL pe scurt
– servicii de coletărie națională și internațională, livrări e-commerce, soluții logistice, servicii express internaționale, transport rutier, aerian și naval, supply-chain management etc;
– 340.000 angajați în 220 țări și regiuni;
– cifră de afaceri în 2015: 59 miliare EUR.
Proiecte anterioare ale DHL de transport animale
– 3 x rinoceri (Kent, Marea Britanie – Tanzania, Africa, 7.207 km);
– 2 x tigri de Sumatra (Perth, Australia – Londra, Marea Britanie, 17.296 km);
– 9 x gorile (Kent, Marea Britanie – Gabon, Africa, 5.874 km);
– 5 x lamantini (Miami – Cincinnati, SUA, 1.535 km);
– 2 x Panda (Chengdu, China – Bruxelles, Belgia, 8.056 km).
„Pasagerii” DHL, în câteva cuvinte
– Tigrul de Sumatra: 75-140 kg, până la 2,5 m lungime, populație: 400 exemplare;
– Gorila cu spatele argintiu: 135-220 kg, 1,2-1,8 m înălțime, populație: 880 exemplare;
– Lamantinul: 200-600 kg, 2,4-4 m înălțime, populație: 4.831 exemplare;
– Rinocerul: 800-1.400 kg, 1,4-1,8 m înălțime, populație totală: 5.055 exemplare, dintre care numai 800 rinoceri negri.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro