Industria transporturilor și a logisticii face pași spre electrificare, aceasta fiind tema Electric Truck Experience (ETE). Evenimentul, organizat de infotrucker.ro și desfășurat la jumătatea lunii iunie, a oferit companiilor de transport și logistică, precum și partenerilor acestora, informații detaliate despre ecosistemul transportului sustenabil.
După ce, anul trecut, prima ediție ETE s-a desfășurat la Academia Titi Aur, iar participanții au testat diferite modele de camioane electrice pe circuit, cea de-a doua ediție s-a desfășurat într-un cadru mai formal, la Palatul Parlamentului.
Conferința de anul acesta a reunit aproximativ 150-200 de participanți, reprezentanți ai autorităților, ai asociațiilor de profil, companiilor de FMCG, transport și logistică, interesați de reducerea emisiilor de carbon în activitatea de transport și de cum se poate face tranziția către un transport sustenabil. Reprezentanții Ministerului Transporturilor, Ministerului Mediului, AFM, CNAIR, Ministerului Energiei și ai Transelectrica au fost invitați să prezinte planurile României pentru susținerea operatorilor din domeniu.
Au fost prezentate, în exclusivitate, date, statistici, informații și studii de caz despre perspectivele transportului de marfă, în contextul noilor cerințe de sustenabilitate impuse de Uniunea Europeană.
La această ediție, am regăsit producători de autovehicule comerciale de marfă cu zero emisii, stații de încărcare, anvelope, soluții de management al flotei, operatori de flote electrice și clienți ai acestora, autorități, finanțatori și consultanți.
În cadrul sesiunilor de discuții, au participat autorități și companii private, care au dezbătut, printre altele, finanțarea pentru achiziția de camioane cu zero emisii și statistici despre piața transportului sustenabil.
Totodată, cei prezenți s-au putut înscrie la sesiuni de test-drive și ateliere practice de prezentare a tehnologiilor, performanțelor, modului de funcționare și operare a camioanelor electrice.
Micii pași spre decarbonizare
Dacă, în 2023, s-a făcut un prim pas către achiziția de camioane electrice, în 2024 interesul a crescut atât din partea clienților, cât și a beneficiarilor. Presiunea de achiziție vine ca urmare a politicilor europene de decarbonizare a flotelor, dar și din partea beneficiarilor care sunt obligați să facă tranziția către un transport cu zero emisii. În plus, directivele ESG urgentează reducerea emisiilor de CO2 din activitățile economice și stimulează autoritățile să creeze politici de finanțare și să dezvolte infrastructura de încărcare pentru vehiculele grele cu zero emisii.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro