EUROPOL: Intervenții 2021

Conform unui comunicat remis redacției de către Europol, 2021 a fost un an dificil, dar pandemia nu a împiedicat această instituție să-și facă datoria, sprijinind sute de operațiuni semnificative în încercarea de a face Europa mai sigură pentru locuitorii săi.

Iată cele mai importante acțiuni ale anului trecut, incluse în comunicatul de presă Europol:

Criminalitate economică și financiară: Operațiunea Jumita

Centrul European pentru Criminalitate Economică și Financiară al Europol și-a oferit sprijinul instituției spaniole Guardia Civil pentru demontarea unei rețele infracționale care făcea trafic de cocaină din America de Sud, către Portul Algeciras în Spania. Operațiunea Jumita a rezultat în arestarea a 29 de persoane, la confiscarea a 1,6 t de cocaină și a 16,5 milioane de euro, cea mai mare captură de bani din Spania.

Centrul European pentru Criminalitate Economică și Financiară a fost creat pentru a spori suportul operațional al Europol către statele membre UE în aceste domenii. Acesta sprijină operațiunile care vizează cazuri sofisticare de spălare de bani, înșelătorie sau fraudă.

Contra-terorism în Finlanda

Centrul pentru Contra-terorism al Europol a sprijinit Poliția Finlandeză să dizolve o celulă extremistă de dreapta care activa în această țară, acțiune care s-a soldat cu cinci arestări. În timpul investigației, Europol a facilitat schimbul de informații și a susținut rezolvarea cazului prin intermediul analizelor operaționale. În ziua acțiunii, Europol a desemnat patru experți pentru a susține activitățile de pe teren. Acești experți au oferit expertize tehnice pentru identificarea materialului extremist și analize specializate ale probelor descoperite în timpul raidurilor poliției.

Criminalitate cibernetică: oprirea EMOTET

Centrul pentru Criminalitate Cibernetică al Europol a susținut instituțiile de aplicare a legii și autoritățile juridice din întreaga lume în efortul de a opri una dintre cele mai importante rețele „botnet” a ultimei decade, EMOTET. EMOTET pătrundea pe computerele victimelor prin intermediul unor e-mailuri care conțineau un link malițios sau un document infectat. Dacă victimele deschideau atașamentul sau linkul, malware-ul se instala pe computerul acestora, iar infractorii puteau instala alte tipuri de malware pe computerul infectat.

Pentru a scoate EMOTET din funcțiune, autoritățile de aplicare a legii au dobândit controlul asupra infrastructurii și au dezamorsat-o din interior. Acesta este un mod nou și unic de a demonta acest tip de criminalitate cibernetică.

Crimă organizată: Operațiunea Trojan Shield/Greenlight

Centrul Europol pentru Criminalitate Gravă și Organizată a luat parte la operațiuni majore în 2021, pentru a bloca utilizarea infracțională a comunicațiilor încriptate, iar una dintre cele mai semnificative acțiuni a fost Operațiunea Trojan Shield/Greenlight.

Operațiunea a implicat dezvoltarea strategică și operarea sub acoperire a unei companii de dispozitive de încriptare, numită ANOM. Aceasta a ajuns să ofere servicii către peste 12.000 de dispozitive încriptate și mai mult de 300 de sindicate infracționale care operau în peste 100 de țări.

Ca urmare al acestei operațiuni, Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) și 16 țări participante, susținute de Europol și de instituția DEA din SUA, au fost capabile să folosească informații provenind din 27 de milioane de mesaje. Acest lucru a rezultat în 800 de arestări și confiscarea unor cantități mari de droguri și arme și a unor sume totalizând peste 48 de milioane de dolari, în diferite monede fizice și virtuale. Acesta a reprezentat un exemplu fără precedent de cooperare internațională împotriva criminalității organizate.

Rețele infracționale: utilizarea ilegală a comunicațiilor Sky ECC, blocată

Același Centru de Crimă Organizată a susținut și investigatorii din Belgia, Franța și Țările de Jos, pentru blocarea utilizării ilegale a comunicațiilor încriptate Sky ECC de către mari grupări de crimă organizată. Prin deblocarea încriptării Sky ECC, informația accesată a oferit date despre activități infracționale din diferite state membre UE și a făcut posibilă extinderea investigațiilor și rezolvarea unor cazuri importante transfrontaliere de criminalitate organizată.

foto: Europol

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.