FABRICA DE LAPTE BRAȘOV – OLYMPUS: High-bay frigorific de înaltă performanță

Fabrica de Lapte Brașov a inaugurat, în septembrie, un nou centru logistic automatizat care găzduiește unul dintre cele mai mari depozite frigorifice high-bay din România.

Fabrica de Lapte Brașov, compania care produce și comercializează gama Olympus și unul dintre cei mai mari producători de lactate din România și din regiune, setează un nou standard în logistică prin inaugurarea unui nou centru logistic, în Hălchiu, județul Brașov, în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro, în cadrul unei investiții totale, la Brașov, de 190 de milioane de euro. Centrul logistic are o suprafață totală de 13.500 mp și este proiectat să optimizeze procesele logistice.

Printre numeroase funcționalități, noul centru găzduiește și unul dintre cele mai mari depozite high-bay din România, proiectat cu scopul de a reduce semnificativ consumul de energie. Depozitul high-bay are o capacitate de peste 32.000 de paleți, este prevăzut cu cele mai avansate sisteme de control al temperaturii (2-4 grade Celsius) și este complet automatizat, fapt care contribuie la eficientizarea utilizării resurselor și la reducerea amprentei de carbon a întregului proces logistic.

„Pentru Olympus, sustenabilitatea reprezintă o parte integrantă a strategiei noastre de afaceri. Noul centru logistic ne oferă oportunitatea de a ne consolida poziția pe piețele internaționale, în timp ce ne asigurăm că produsele noastre sunt depozitate și livrate într-un mod eficient și ecologic. Vom continua să investim în tehnologii care respectă mediul, oferind clienților noștri produse de cea mai înaltă calitate”, a declarat Athanasios Giannousis, commercial manager Olympus Romania.

Utilizare eficientă a spațiului

„Acest proiect a început în 2021, cu o simulare care a durat 9 luni. În timpul acestei simulări, am lucrat îndeaproape cu furnizorul nostru de soluții integrate automatizate E80, din Italia, pentru a identifica nevoile logistice și de depozitare actuale, dar și viitoare”, a arătat, la rândul său, Adrian Cornea, plant manager Fabrica de Lapte Brașov. „Aceste 9 luni de zile au fost o provocare continuă, în care a trebuit să furnizăm date precise, dar și să anticipăm anumite nevoi viitoare. Rezultatul acestei simulări este însăși structura pe care o inaugurăm: depozit high-bay cu 5 încăperi separate, cu o capacitate totală de 32.000 de paleți, echivalentul a 1.000 de camioane încărcate cu 32 de paleți fiecare, cu o înălțime de 30 de metri și cu o suprafață de aproximativ 6.000 mp.”

Depozitul este echipat cu cinci macarale, care pot să transporte 350 de paleți pe oră și care sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră, similară cu cea a mașinilor electrice, ce permite o recuperare de energie de aproximativ 40%.

În comparație cu un depozit tradițional, dezvoltat la sol și având aceeași capacitate, depozitul high-bay Olympus ocupă o suprafață de 6 ori mai mică.

Centrul include și o zonă de pregătire marfă cu o capacitate de 1.200 de paleți, dar și o zonă de pregătire camioane, cu o capacitate de 450 de paleți. Timpul pentru pregătirea unui camion este de maximum 30 de minute. Aici, funcționează vehicule automatizate ghidate cu laser, care preiau produsele din zona de producție, permit camerei de maturare să lucreze la 18 grade în mod automat, iar apoi, după preparare, brânzeturile sunt transferate automat către soluția de depozitare high-bay.

Toate măsurile de automatizare implementate permit o „economie” de aproximativ 150 t de CO2 anual.

Dimitrios Kelas, director general Fabrica de Lapte Brașov: „Noul centru logistic din județul Brașov reprezintă o investiție strategică pentru Olympus și, în același timp, un pas major către un viitor mai verde. Suntem dedicați reducerii amprentei noastre de carbon, iar acest proiect reflectă pe deplin angajamentul nostru de a implementa tehnologii sustenabile care să sprijine un mediu mai curat. De la reducerea consumului energetic la optimizarea spațiului, fiecare detaliu a fost conceput pentru a maximiza eficiența și a minimiza impactul asupra mediului.”

Un business sustenabil

Centrul logistic din Brașov va deservi atât piața locală, cât și toate țările către care sunt exportate produsele lactate Olympus fabricate în România, precum Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau Serbia. Până la sfârșitul anului 2024, acesta va fi complet funcțional și integrat cu fabrica de lactate a companiei din imediata vecinătate, consolidând astfel poziția Olympus ca lider în industria alimentară și promotor al investițiilor sustenabile. Noul centru face parte din angajamentul Grupului Hellenic Dairies de a dezvolta un business sustenabil în toate țările unde compania este prezentă.

Cu sediul în orașul Trikala din Grecia, Hellenic Dairies este o afacere de familie aflată la a treia generație de producători de lactate, cu operațiuni în 47 de țări din toată lumea. În prezent, Olympus deține zece fabrici în patru țări (Grecia, România, Bulgaria și Cipru), care produc o gamă completă de lactate, brânzeturi, băuturi vegetale, sucuri naturale, dar și apă minerală naturală sau băuturi răcoritoare. Grupul Hellenic Dairies are peste 25 ani de activitate în România, perioadă în care a investit constant pe plan local. Fabrica de lactate Olympus de la Hălchiu, județul Brașov, a fost inaugurată în 2011.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.