Încotro se îndreaptă logistica…

…probabil spre SMART LOGISTICS… ceea ce atrage noi și diferite responsabilități pentru cei care trebuie sa ia decizii. Citim sau auzim în fiecare zi despre noi tehnologii, despre noi aplicații, sisteme roboți. Ne întrebăm, adesea copleșiți de multitudinea de informații, ce anume să implementăm dintre toate acestea?

Vladimir Bădic, IT Business Partner & Innovation for Supply Chain Europe, în cadrul Unilever Europe Supply Chain Company

Răspunsul la întrebare nu poate veni decât după o analiză a problemelor, a ineficiențelor, din care se poate dezvolta un „business case” privind beneficiile aduse de o nouă tehnologie /sistem IT. Daca investești fără să fie clar ce beneficii îți aduc noile aplicații sau sisteme și cum vor fi acestea încorporate în procesele din firma ta, riști să irosești degeaba bani și efort. Este avertismentul pe care ni l-a transmis Vladimir Bădic, IT Business Partner & Innovation for Supply Chain Europe, în cadrul Unilever Europe Supply Chain Company, prin intermediul unui interviu acordat revistei Ziua Cargo.

Ziua Cargo: Ce înseamnă, în mod concret, smart logistics?

Vladimir Bădic: Este vorba despre logistica având un puternic suport IT. Smart Logistics, în traducere Logistica inteligentă, înseamnă noi soluții digitale pentru transport și depozitare. Smart Logistics abordează domeniul într-un mod deștept, în care planificarea, execuția, raportarea, vizibilitatea, colaborarea sunt eficient și efectiv aliniate & sincronizate. Smart Logistics necesită decizii deștepte, bazate pe analiza beneficiilor.

Ne puteți oferi câteva exemple?

Un prim exemplu este Internet of Things (IoT), definite ca dispozitive inteligente înzestrate cu hardware și software și conectate în rețea, capabile să colecteze și să schimbe date. Acestea permit obținerea unei vizibilități în operațiuni și procese care nu a fost posibilă până acum. Este o rețea în care poți primi, în timp real, informații despre parametri de proces și de produs, cum ar fi temperatura, status, cantitate, locație, etc. Un palet „conectat” poate indica posesorului unde se află și în ce condiții. Un camion conectat poate prezice inteligent ce mentenanța necesită. Un sistem de iluminat poate simți prezenta unor vehicule și poate transmite șoferilor informații despre condițiile de mediu. Decizia de adoptare trebuie să plece de la întrebarea: „Care IoT își găsesc locul la tine în afacere și unde, în ce proces și ce avantaj îți aduc?”.

Un al doilea exemplu vine din spațiul colaborării între clienți și furnizori de servicii. Există, în prezent, soluții de platforme IT de colaborare, care aduc împreună furnizorii de servicii cu clienții, facilitând schimbul de informații și articulând optimizat cererea de servicii, transport spre exemplu, cu oferta. Dacă te tentează ideea și ți-e clar ce avantaje îți aduce, este indicat să decizi dacă vrei să aderi la ea, fie dezvoltând-o pe propria infrastructură, sau aderând la platforma existentă, cumpărând serviciul ca Software ca Serviciu (din limba engleza Sofware as a Service – SaaS).

Există capcane în privința platformelor de colaborare?

Da. Prea multă comunicare, dirijată neoptimizat, iți aduce complexitate, confuzie în loc de beneficii. O bună tehnologie, asimilată coerent, se integrează corect în procesele tale, facilitând decizii mai rapide și mai bine informate. Colaborarea eficientă și disponibilitatea de date adiționale trebuie să se simtă în creșterea afacerii și reduceri de costuri. Prea multă informație poate paraliza luarea deciziilor. Fii pragmatic, asigură-te că orice investiție făcută în platforme de colaborare are un scop precis și nu creează informație inutilă.

Fie ca este vorba de IoT, de platforme de colaborare sau de orice altă inovație din domeniul IT, fii fără limite în materie de informare despre ce este nou, dar aderă cu chibzuință doar la ceea ce adaugă avantaje cuantificabile afacerii tale. Adesea, mai puțin înseamnă mai mult (Less is more – în engleză). Nu te lăsa furat de povești sau de curente de opinie. Încorporează inovație IT care se potrivește afacerii tale, făcând-o mai agilă, mai rapidă în decizii, mai eficientă.

A venit vremea pentru Smart Logistics?

Smart Logistics este, indiscutabil, o arie căreia să-i acordam atenție, înțelegând ce poate aduce bun în firmele noastre. Psihologii susțin că oamenilor le plac poveștile. Lumea IT-ului, a noilor tehnologii, aplicații abundă de povești și de noutăți. E grozav să știm de ele și e și mai grozav să selectăm, cu realism, cu discernământ, doar ceea ce adaugă tangibil valoare afacerilor noastre. Și, să nu uităm, o aplicație nouă trebuie să fie susținută și de un model robust de mentenanță. A scăpa din vedere partea de suport post implementare poate avea consecințe extrem de grave, putând conduce până la întreruperea operațiilor, în caz de avarie de lungă durată a unui sistem crucial.

Victor Hugo a spus „nimic nu e mai puternic decât o idee căreia i-a venit vremea”. Citatul, deși dintr-o altă epoca, este relevant și în domeniul noilor tehnologii. Este evident că viteza de dezvoltare a noilor aplicații, sisteme este mai mare decât abilitatea de a schimba procese existente și de a încorpora noi tehnologii pentru avantaje cuantificabile. Dacă tot am vorbit de povești, să vă spun istoria unei inițiative, pe care am să o numesc „Urmărește camionul”.

Obiectivul inițiativei era de a testa beneficiile unor soluții IT care furnizează date despre locația și temperatura încărcăturii, pentru livrările unui furnizor. Soluțiile conectează date de la sistemele mai multor transportatori cu date de la sistemul de management al livrărilor, aparținând furnizorului. Una dintre soluții preleva date de la sistemele GPS & măsurare temperatură montate pe camioane și remorci, cealaltă se baza pe o aplicație mobilă, instalabila în smartphone, în care șoferii erau solicitați să introducă date.

În ambele cazuri, aplicații de tip Cloud adunau datele și le translatau în interfețe de monitorizare pentru utilizatori. Iată ce s-a constat în proiectele pilot. Nu există probleme de tehnologie insurmontabile, practic, orice cerință putând fi translatată în capabilitate de aplicație. Pe de altă parte, apetitul transportatorilor de a participa în asemenea inițiative cu clienții este foarte limitat, motivat în varii forme, de la cost integrare până la confidențialitate date sau absență de date. Iar cuantificarea beneficiilor, translatarea lor în scăderi de costuri sau îmbunătățiri de service / calitate este mai dificilă decât fusese anticipat.

În concluzie, nu a existat o absorbție naturală, rapida a noilor tehnologii testate, de tip Vizibilitate 2.0. Poate că nu le-a venit timpul, poate mai e de lucru la înțelegerea beneficiilor comune. Cert este că prezentul este deja digital, iar viitorul va fi, foarte probabil, și mai digital. Important este ca oamenii sa decidă, de la caz la caz, cât de mult digital vor sa aibă în viețile lor, în afacerilor lor, aspirând la un bine mai mare.

Implementarea de inovație IT, de sisteme și aplicații noi, poate avea diverse grade de complexitate, care conduc la costuri mai mari sau mai mici. Investiția are o componentă legată de implementare și una dată de modelul de suport, ca să menții sistemul în funcțiune, la parametrii necesari.

Soluția aleasă poate fi implementabilă pe propria infrastructură IT sau poate fi achiziționată ca Service de la un furnizor care deține infrastructură și software (SaaS).

Decizia de a implementa aplicații noi, de a prolifera IoT sau noi soluții de colaborare trebuie să se bazeze pe o gândire rece, pragmatică, susținută de înțelegerea beneficiilor.

Viitorul digital trebuie să fie în întregime în folosul oamenilor. Aceasta presupune o combinație optimă dintre digital și uman, în folosul umanului, nu proliferarea haotică de noi tehnologii pentru motivul principal că acestea există.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.