INFRASTRUCTURĂ: Conexiunea A0-A2 și Centura Timișoara Sud, aproape gata

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Ministerul Transporturilor au în plan să dea în trafic, în plin sezon estival, noi porțiuni de drumuri.

Astfel, pentru sfârșitul lunii iulie, este programată deschiderea circulației pe cei 10 km de legătură între autostrăzile A0 București Sud și A2 București Constanța. De asemenea, lucrările sunt aproape finalizate la Centura de Sud a Timișoarei, care se conectează cu Varianta Ocolitoare Nord, ce are ieșire pe A1 Timișoara-Arad.

Lotul 1 A0 Sud, în trafic de la nodul rutier cu DN4 până la A2

Segmentul de 10 kilometri ai Lotului 1 din A0 Sud, cuprins între nodul rutier cu DN4 Popești-Leordeni (DN4) și Autostrada Soarelui, va permite circulația între Bragadiru (DN6) și Constanța (Ovidiu/Agigea) – în total, aproape 250 km de autostradă. „Acest tronson de autostradă este următorul pe care îl vom da în trafic pe zona de Sud a Capitalei, pentru care presăm și sprijinim antreprenorul să finalizeze lucrările cât mai repede posibil”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El a precizat că antreprenorul Alsim Alarko (Turcia) execută lucrările de asfaltare pe nodul rutier A0-A2 (zona Glina) și a remediat problemele cu placa de suprabetonare de pe una dintre bretele. „Este ultima zonă în care mai este de turnat asfalt pe acest lot, se lucrează cu mai multe finisoare la pasajul principal peste Autostrada A2. Secțiunea de placă de suprabetonare, care a fost cu problemă de neconformitate identificată, a fost remediată. După ce se aștern straturile de asfalt, urmează să se monteze și rosturile de dilatare. Pentru că mobilizarea a mai crescut, cred că este posibil ca la sfârșitul lunii iulie să circulăm fără restricții pe acest lot de 10 km și pe nodul rutier A0-A2”.

Noul segment de autostradă va elimina blocajele de la descărcarea Autostrăzii Soarelui în porțiunea de centură a Bucureștiului nemodernizată, cu o singură bandă/sens, dar și cozile de vehicule de la intrarea din șoseaua veche de centură pe A2.

Centura Timișoara Vest, aproape gata

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat că Varianta Ocolitoare Timișoara Sud, care asigură ieșirea spre Serbia, va fi dată în folosință, în iulie. Tronsonul are o lungime de 25,7 km, iar valoarea investiției se ridică la 384 de milioane de lei. „În luna iulie, centura va intra în trafic”, a dat asigurări ministrul.

5 oferte pentru VO Timișoara Vest

Totodată, Sorin Grindeanu a arătat că au fost depuse la CNAIR cinci oferte pentru continuarea pe partea de vest a acestei șosele de centură, la patru benzi, cu câte două benzi pe sens: „Sunt cinci oferte care vor fi tratate cu celeritate, astfel ca, în cel mai scurt timp, să semnăm contractul pentru Varianta Ocolitoare Timișoara Vest. Se finalizează studiul de fezabilitate și pentru drumul expres Timișoara-Moravița; mai sunt câteva noduri care trebuie recepționate, iar la început de iulie vom avea hotărârea de guvern de aprobare a indicatorilor pentru Timișoara-Moravița”.

VO Timișoara Vest va avea o lungime de aproximativ 13,9 km, iar valoarea lucrărilor de proiectare și construire este de peste 1,69 miliarde de lei, fără TVA. În cadrul contractului vor fi realizate 10 lucrări de artă, din care 3 pasaje supraterane și 4 noduri rutiere. Ofertele au fost depuse de către constructori și asocieri din România, Ucraina, Turcia și Spania.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.