Dinamica și fluența fenomenelor din peisajul socio-economic al transporturilor rutiere sunt principalele probleme declanșatoare și generatoare de stres la managerii de transport.
În cadrul unei companii de transport, managerul de transport este principalul factor expus la o serie de influențe generatoare de stres, stres care afectează atât eficiența firmei de transport, cât și individul (prin discrepanța între solicitările la care este supus managerul de transport și capacitatea acestuia de a răspunde cu succes acestora).
“Stresul este asemeni unui condiment: prea puțin face mâncarea neinteresantă, prea mult te poate sufoca!” – Donald Tubesing
Capacitatea persoanei de a se mobiliza pentru a face față, cu succes sau nu, factorilor de stres este denumită coping (din engl. coping), ajustare la stres, automobilizare sau management al stresului.
Managementul stresului se referă, cu alte cuvinte, la toate mijloacele utilizate pentru contracararea unei situații stresante, obiectiv sau subiectiv percepute de către individ.
Interesul crescut pentru modul în care oamenii reușesc să facă față stresului a crescut foarte mult, după anii ’80. Putem spune că stresul a devenit o modă, un cuvânt-pretext, cu tendința de a se vulgariza. Toți suntem stresați, pe toți ne stresează ceva, de la lucrurile importante și până la aglomerația și gropile din trafic…
Se știe, însă, conform unor dovezi științifice, că există o relație între stres și o multitudine de simptome, de la cele banale și până la boli cu potențial mortal, așa cum este, de exemplu, infarctul miocardic.
Un ansamblu de perturbații psihice
La modul absolut general, stresul constă într-un ansamblu de perturbații psihice și biologice, provocate de o anumită agresiune asupra organismului. Nu toate formele de stres sunt, însă, periculoase sau amenințătoare pentru organism. Pentru a fi bine, omul are nevoie de stres, sub formă de sarcini, provocări și obiective interesante.
Se disting două forme de stres:
– Eustresul, sau stresul pozitiv, care stimulează performanțele, omul trăind, în special, un sentiment agreabil, de satisfacție sau de șansă;
– Distresul, sau stresul negativ, care limitează performanțele și care poate duce la boală.
Managerul de transport, datorită faptului că este un adevărat nod informațional, un „factotum” al companiei, este primul expus la o serie de influențe generatoare de stres. Factorii stresanți acționează pe trei direcții principale: conducerea companiei, relațiile cu angajații (în special cu șoferii), viața personală. Nu sunt diferențe majore, în acest sens, între bărbații și femeile manager de transport.
Pentru un management adecvat al stresului, este nevoie, în primul rând, să știm care sunt simptomele stresului, care sunt efectele asupra corpului și comportamentului. De multe ori, putem crede că boala este de vina pentru durerile de cap, durerile de stomac, insomniile frecvente sau scăderea eficienței în activitate. Stresul poate fi, de fapt, vinovat pentru toate acestea. Recunoașterea simptomelor de stres duce și la posibilitatea gestionării acestora. Dintre simptomele cele mai frecvente asociate stresului amintim:
Simptome de natură fiziologică:
- dureri frecvente de cap;
- tensiune musculară sau durere;
- dureri în piept;
- oboseală permanentă, epuizare;
- stomac mereu deranjat;
- probleme cu somnul (insomnie, se adoarme greu).
Simptome de natură psihică:
- anxietate / neliniște;
- lipsa de motivație sau de focalizare;
- dificultăți de concentrare;
- stare permanentă de tensiune;
- senzația de a fi copleșit de evenimente;
- tristețe, stări depresive.
Simptome de natură comportamentală:
- accentuarea violenței verbale, uneori și fizice;
- supraalimentare / subalimentare;
- imprevizibilitate comportamentală;
- diminuarea entuziasmului;
- tristețe, stări depresive.
Putem scăpa de stres fără pastile?
Putem, însă, să ne controlăm, să ne diminuăm stresul? Putem scăpa de stres fără medic, psiholog sau pastile?
Unul din programele de acest gen este cel elaborat de Institutul de sănătate Weimar din California, intitulat, după o formulă mnemotehnică ingenioasă (cu valoare și de simbol), NEW START.
Inițialele desemnează factorii agreați de către managerii dornici să-și controleze modul de viață, într-o direcție de pregătire a organismului, capabilă să permită o diminuare a stresurilor multiple zilnice. Aceste inițiale însemnă: N – nutrition (alimentația); E – exercise (efortul fizic pentru „limpezirea minții”); W – water (consumul zilnic de apă, mai mult de 2 litri); S – sun (soare, expunere judicioasă la lumina solară); T – temperance (cumpătarea, inclusiv reglarea perioadelor de muncă/relaxare); A – air (aer curat); R – rest (odihna, repausul, inclusiv somnul și relaxarea la sfârșit de săptămână) și T – trust (suportul social, încredere în cineva).
Câteva soluții simple
Fără să pretindem că acestea constituie „un panaceu universal”, vă propunem câteva soluții simple pentru diminuarea stresului:
Râdeți, râsul scade nivelul de hormoni ai stresului în sânge, relaxează mușchii și, să recunoaștem, ne face să ne simțim mai bine.
…Dacă nu puteți să râdeți, atunci și plânsul are efect. Ideea este că trebuie să vă debarasați, cumva, de emoțiile negative, despre care taoiștii spun că sunt cauza tuturor bolilor. Conform ultimelor studii, lacrimile ar ajuta la eliminarea toxinelor și a hormonilor de stres.
Respirați adânc. De fiecare dată când sunteți nervoși și nu vă puteți controla… respirați adânc de câteva ori înainte să faceți ceva ce veți regreta mai târziu. Dacă vă focalizați asupra respirației și veți respira adânc, veți aduce mai mult oxigen în corp, vă veți simți mai conectați la momentul prezent și mai detașați de situație. Astfel că veți putea să reacționați calm și veți găsi soluțiile cele mai bune.
Schimbați perspectiva! Nu fiți sclavul concepției conform căreia nimic nu funcționează în viața dumneavoastră. Focalizându-vă pe succes, veți atrage mai mult succes. Dacă vocea interioară vă sabotează, spunându-vă „eu nu pot să fac asta”, contracarați imediat gândul acesta cu unul pozitiv: „sunt capabil să fac asta”!
Nu omiteți din alimentație fibrele. Fibrele vă relaxează. Se găsesc în fructe, legume, cereale integrale. Nu numai că au un efect benefic pentru sistemul digestiv, dar ele elimină toxinele și stabilizează glicemia, ameliorând, astfel, schimbările emoționale.
Fiți organizați. Faceți o listă cu prioritățile zilei și respectați-o. Pentru asta, trebuie să vă cunoașteți limitele, să știți de ce anume sunteți în stare și care sunt obiectivele care nu pot fi realizate pe termen scurt.
Este foarte important să renunțăm la consumul excesiv de cafea și tutun. Este indicat să recurgem cât mai des la ceaiurile din plante. De asemenea trebuie să bem foarte multă apă – cel puțin 8 pahare pe zi.
Să spui că ești stresat e ușor. Să știi să gestionezi stresul nu este greu!
De noi depinde!
Psiholog pr. Cristian SANDU
Cabinet de psihologie autorizat
E-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com
Mobil: 0751 364 575