Noul Cod Fiscal ar putea reduce TVA încă de la vară

Guvernul a aprobat proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală și le-a trimis spre dezbatere Senatului, urmând să ajungă la Camera Deputaților până în iunie, astfel încât să fie adoptate în această sesiune parlamentară.

Criticată de Consiliul Fiscal, reducerea TVA pare să-l ambiționeze pe premierul Victor Ponta să aplice această măsură încă de la jumătatea acestuia an, fie la cota standard, de la 24% la 20%, fie la alimentele de bază, la 9% – la carne, peşte, lapte, pâine, animale vii şi păsări vii din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea, miere, precum și la accesul la evenimentele sportive.

„Nu putem pe amândouă o dată, dar una din ele va fi micșorată. Chiar din aprilie vom putea decide, imediat ce vom avea rezultatul încasărilor pe primele trei luni”, a precizat prim-ministrul. Ambele reduceri de TVA sunt prevăzute în proiect să fie aplicate de la 1 ianuarie 2016, iar cota standard să aibă o nouă scădere din anul 2018, de la 20% la 18%.

Consiliul Fiscal reclamă însă că „amplele reduceri sunt nesustenabile”, astfel că a dat aviz negativ: „Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu (superioare nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019), Consiliul Fiscal avizează negativ propunerea legislativă”.

Potrivit Legii Responsabilității Fiscale, în cazul unor propuneri de acte normative ce conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fișa financiară care trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții: să aibă avizul Ministerului Finanțelor Publice și al Consiliului Fiscal, conform căruia impactul financiar a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare și nu afectează țintele bugetare anuale și pe termen mediu, sau să fie însoțită de propuneri de măsuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare. În aceste condiții, este tot mai probabil că noile Coduri vor fi aprobate prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Dispare taxa pe stâlp și se micșorează acciza

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016 va fi eliminat impozitul pe construcţii speciale (taxa pe stâlp) iar accizele la carburanți vor scădea astfel: cu 20% la motorină (de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litri); cu 18,62% la benzina fără plumb (de la 2035,40 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litri); cu 16,28% la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei/1000 litri la 1948,23 lei/1000 litri).

Premierul a renunţat la majorarea taxelor și impozitelor locale la locuinţe, terenuri şi maşini, dar a decis ca aceste dări să fie indexate de primării anual, până la 30 aprilie, ţinînd cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, și nu la 3 ani, ca în prezent.

Reducerea CAS, amânată pentru 2017

Cotele de contribuţii de asigurări sociale nu vor mai scădea din ianuarie 2017 la angajat de la 10,5% la 7,5% şi la angajator de la 15,8% la 13,5%, așa cum era prevăzut în proiectul inițial din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018. Celelalte prevederi sunt însă menținute pentru 1 ianuarie 2016: introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS; eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit; introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri; majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii.

Altă prevedere importantă a noului Cod Fiscal este introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.

În cazul microîntreprinderilor, este prevăzută stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul salariaţilor: de 1% pentru cele cu peste 2 salariaţi inclusiv, de 3% pentru cele cu un salariat, de 3% + 1.530 lei trimestrial pentru fără salariaţi şi de 3% pentru cele aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi. De asemenea, va fi majorat pragul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor: la 75.000 euro din 2017, la 85.000 euro din 2018 și la 100.000 euro din 2019.

Și impozit pe venit mai mic

Este prevăzută reducerea, de la 1 ianuarie 2019, atât a cotei de impozit pe profit, cât și a celei pe venit și pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, de la 16%, în prezent, la 14%.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.