Croația și Slovenia conduc detașat în topul șoferilor prinși băuți la volan, cu o rată de peste 3%, conform rezultatelor celei mai recente operațiuni tematice a Rețelei Europene de Poliție Rutieră (ROADPOL), la care au luat parte 15 țări membre ale Uniunii Europene.
Pe parcursul acțiunii paneuropene, desfășurate, în mod tradițional, în luna iunie, au fost controlați peste 700.000 de conducători auto, cu mult mai mulți față de cei 495.000 verificați anul trecut. Dintre aceștia, 12.132 de șoferi se aflau sub influența alcoolului (1,71%), în creștere cu aproape 9%, iar 1.896 (0,27%) au fost prinși sub influența drogurilor, caz în care se observă o scădere cu 28% (față de 0,38% anul trecut). Conform raportărilor, 2.820 de contravenienți au rămas, pe loc, fără permise de c,onducere.
Croația a înregistrat cel mai mare procent de încălcări: 683 de cazuri de conducere sub influența alcoolului (3,87% din totalul șoferilor controlați), fiind urmată de Slovenia (3,55%) și Serbia (2,78%). La polul pozitiv se află Lituania (0,31%), Suedia (0,35%) și Slovacia (0,42%).
Explicația: mai multe controale
„Ministerul croat de Interne a adoptat o abordare foarte serioasă, la ultima operațiune internațională ROADPOL. Pentru această acțiune, alături de ofițerii de poliție rutieră, a angajat un număr mare de ofițeri din alte divizii, cum ar fi poliția obișnuită și de intervenție, ceea ce a dus la mai multe controale decât de obicei. (…) Deși statisticile naționale arată o scădere a celor mai grave accidente rutiere cauzate de șoferi aflați sub influența alcoolului și a drogurilor, consumul acestora rămâne unul dintre principalii factori care afectează siguranța rutieră, în Croația”, a comentat Zoran Brezak, membru al Grupului de lucru operațional ROADPOL, din cadrul Serviciului croat de poliție rutieră.
La rândul său, Ministerul sloven de Interne, contactat de ROADPOL Media pentru comentarii, a transmis: „În 2023, șoferii aflați sub influența alcoolului au provocat 9,4% din totalul accidentelor rutiere și 25,3% din cele mortale, în Slovenia. În acest an, numărul a crescut la 9,9% respectiv 32%, doar până la 14 iulie. Controalele efectuate în timpul campaniei au fost țintite. (…) Testările de alcoolemie sau testările rapide pentru droguri conduc la un număr mai mare de contravenienți identificați”.
Vârsta
„Persoanele din grupa de vârstă 18-25 de ani, cu mai puțin de doi ani de experiență la volan, denumite, adesea, «șoferi tineri», nu sunt, în mod frecvent, conștiente de pericolele consumului de droguri la volan. Mulți nu își dau seama că inclusiv cantități mici de narcotice îi pot face inapți să conducă. În plus, aceștia tind să subestimeze efectele de durată, unii dintre ei nerecunoscând că afectarea poate persista, chiar dacă drogurile au fost luate cu câteva zile înainte”, a comentat Jana Pelešková, șefa Grupului de lucru pentru operațiuni ROADPOL, din cadrul Direcției de poliție rutieră a Prezidiului Poliției din Republica Cehă.
În Germania, cazurile de consum de droguri depistate aproape le-au egalat pe cele de consum de alcool.
O constatare îngrijorătoare a fost faptul că, în Germania, rata încălcării normelor privind drogurile (1.185 de șoferi depistați) aproape a ajuns-o din urmă pe cea privind alcoolul (1.385).
Următoarea operațiune ROADPOL privind alcoolul și drogurile este planificată să aibă loc în perioada 16-22 decembrie, înaintea Crăciunului.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro