Fondata in 1994, Parmarom ofera astazi servicii logistice pentru mai mult de 70 de clienti, avand un loc bine definit pe piata romaneasca de profil.
Managerul general Parmarom, Bogdan Stefanescu, a subliniat ca, in acest moment, piata te obliga sa cresti calitatea serviciilor de logistica, clientii impunand standarde ridicate de eficienta. „Pentru a raspunde cerintelor, am crescut si crestem importanta IT-ului in business, fapt care conduce la eliminarea erorilor umane dar si la optimizarea proceselor, ceea ce ne confera posibilitatea de a practica tarife competitive.“
Parmarom a dezvoltat, in urma cu 3 ani, un depozit nou pe soseaua de centura a Bucurestiului. „Depozitul ambiental pe care il operam in zona Dragomiresti are 7.000 mp si depoziteaza un varf de 4.000 de SKU, in conditiile in care prestam servicii logistice pentru un numar de 70 de clienti. Activitatile noastre principale sunt de warehousing si cross-docking, la care se adauga serviciile cu valoare adaugata (formare pachete promotionale, etichetari, ambalari…). De asemenea, facem distributie pentru Bucuresti in 24 de ore iar pentru restul tarii in 48 de ore, ajungand numai in cazuri extreme la maxim 72 de ore. Colaboram cu distribuitori locali, dar avem si doua platforme de cross-docking, la Timisoara si la Cluj, urmand ca, in primavara, sa mai deschidem un astfel de punct in Moldova. Lucram in principal cu flota proprie, dar avem si parteneri firme de transport“, a explicat Bogdan Stefanescu, subliniind ca pentru a creste transparenta operatiunilor in relatia cu clientii, in acest moment se lucreaza la implementarea unui portal prin intermediul caruia beneficiarul va putea sa plaseze comenzile, dar si sa aiba acces la o sumedenie de rapoarte privind stadiul comenzilor, in timp real, stocul existent, detalierea facturilor de servicii etc…
„Nu cred ca ne vom opri niciodata din dezvoltarea sistemelor IT, care fac, in final, diferenta intre logisticieni. In prezent, utilizam un soft WMS cu un modul de warehousing care gestioneaza marfa din custodie – iesiri, picking, miscari de paleti etc. Acestuia i se adauga un alt modul specializat pe parte de cross-docking, care preia paletii adusi de clienti, le aloca coduri de bare, ii mixeaza pe rutele prestabilite si ii aseaza la rampa potrivita. In completare, va veni portalul care va colecta si va transmite informatii catre ambele module“, a mai spus managerul general Parmarom. Chiar daca, in cea mai mare parte, partenerii companiei sunt din zona food, Parmarom lucreaza inclusiv cu furnizori de tehnica dentara sau de produse consumabile hoteliere. Foarte interesanta este insa expertiza pe care o are in logistica specifica din industria vinurilor, domeniu in care clientii si-au recomandat unul altuia serviciile Parmarom.
Un parteneriat de succes
Un exemplu in acest sens il reprezinta colaborarea cu Crama Oprisor, investitie a grupului Reh Kendermann din Germania. Compania germana a facut in Romania primul pas pentru extinderea spre Europa de Est, prin cumpararea unei crame in localitatea Oprisor (Mehedinti) si apoi prin replantarea a 250 de hectare de vita de vie intr-una dintre cele mai bune regiuni viticole din aceasta parte a lu-mii. „Crama Oprisor a companiei Carl Reh Winery Romania este situata in sud-vestul Romaniei, la 15 km de malul Dunarii, in comuna Oprisor, judetul Mehedinti, o echipa mixta de vinificatori (romani si straini) aplicand tehnicile cele mai moderne de obtinere a vinurilor. Compania a fost infiintata in 1994, de catre Reh Kendermann – GmbH, Bingen am Rhein – exportatorul numarul unu de vinuri germane si, totodata, cel mai mare importator de vinuri din Germania. Astazi, suntem printre cei mai importanti exportatori de vinuri purtand denumirea de origine Romania, iar pasiunea pentru calitate a oamenilor care lucreaza aici s-a concretizat in mai multe premii si distinctii obtinute la concursurile interne si internationale de profil. Pentru a oferi consumatorilor din Romania cat mai multe modele de calitate, am adus in Romania vinurile unor producatori de talie internationala precum Reh Kendermanns, Lindemans, Rosemount, Penfolds sau Beringer“, a aratat Luminita Tzakis, director national de vanzari Carl Reh Winery. Ea a precizat ca parteneriatul cu Parmarom a fost initiat ca urmare a externalizarii platformei de distributie, care includea sistemul centralizat de consolidare, planificare, expediere, dirijare si organizare a livrarilor de produse care fac parte din portofoliul Cramei Oprisor. „Am apreciat eficacitatea si calitatea serviciilor oferite de Parmarom. Avem o relatie de durata bazata pe incredere si interdependenta, care a inceput in 2005, cu vinurile Val Duna si La Cetate aflate in portofoliul Cramei Oprisor, pentru ca extinderea brandurilor sa se faca in timp pe parcursul celor sapte ani scursi pana in prezent“, a mai explicat Luminita Tzakis, mentionand ca astazi Crama Oprisor ocupa locul 13 in topul producatorilor de vin. Ea a precizat ca furnizorul de servicii de logistica a fost selectat dupa o analiza riguroasa, Parmarom cumuland calitati precum competente certificate in domeniul logisticii, cunostinte solide, actualizate si capacitatea de a le dezvolta, capacitate de inovatie, flexibilitate si reactivitate, precum si capacitate de investitie si de soliditate financiara. Acestora li se adauga disponibilitatea de a asculta permanent pentru a se putea stabili o relatie de incredere puternica si, nu in ultimul rand, o vointa de a permite dezvoltarea spiritului de parteneriat in timp.
Pariu cu frigul
Pe segmentul de produse congelate, Parmarom lucreaza in parteneriat de management cu Parmafrost – un depozit specializat de 5.700 mp, ce confera un potential ridicat pe un segment de piata in care sunt foarte putini cei care ofera servicii la o scara mare.
Depozitul a inceput sa functioneze din luna decembrie, are 4 camere cu dimensiuni si suprafete diferite, beneficiind de cele mai moderne tehnologii din domeniu. „Este un depozit foarte nou, foarte modern, care beneficiaza de o instalatie de frig pe baza de amoniac, ceea ce inseamna costuri mai mici cu 30%”, a precizat Bogdan Stefanescu, subliniind ca piata de produse congelate in Romania nu este foarte diversificata, existand doar cativa mari jucatori, ceea ce face acest segment mai interesant, transformandu-l intr-o veritabila provocare si, in acelasi timp, o oportunitate. „Vorbim despre o piata putin dezvoltata, cei care importa astfel de produse realizandu-si in acest moment logistica si distributia pe cont propriu. Problemele apar in momentul in care s-ar dori externalizarea serviciilor logistice pentru ca sunt foarte putine firme care activeaza in domeniul logisticii produselor congelate“, a apreciat managerul general Parmarom.
Parmarom, pe scurt
Capacitati de depozitare:
– Bucuresti – Centura Vest
7.000 mp ambiental – 9.200 locatii paleti
5.500 mp congelator – 8.200 locatii paleti
100 mp refrigerat – 54 locatii paleti
– Constanta
1.500 mp ambiental – 1.800 locatii paleti
– Hub-uri cross-docking in Brasov, Cluj, Timisoara si Constanta.
Flota auto este formata din 12 camioane de 20 t, 7 camioane de 7,5-10 t si 30 de furgoane de 1,8 t. Toate mijoacele de transport sunt monitorizate prin GPS si echipate cu scannere pentru trimiterea rapida a documentelor.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro