Pași importanți spre digitalizarea birourilor vamale

Autoritatea Vamală Română a făcut pași importanți, anul acesta, spre digitalizare: a instalat primul scanner cu raze X într-un birou vamal, a operaționalizat un nou sistem computerizat pentru tranzitul de mărfuri, a lansat sistemul automat de control al exportului, AES-RO, și pe cel de control al impsitortului, ICS-2.

La Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, a fost inaugurat primul dintre cele 26 de scanere cu raze X ce vor fi instalate în următorii 3 ani, astfel că transporturile suspecte care intră în țară vor trece printr-o verificare rapidă și precisă, fără a fi necesară deschiderea coletelor.

9 scannere, anul acesta

În acest an, vor deveni operaționale 9 scannere la punctele de frontieră Giurgiulești (deja instalat), Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu și Moravița. În anul 2025, vor fi amplasate 8 scannere în birourile vamale din Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea, iar în 2026, alte 9 scannere, în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: „Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, și introducerea informațiilor telemetrice in sistemul de e-Transport, construim un ecosistem robust, care să descurajeze orice încercare de fraudă și contrabandă”.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,: „În 2026 va trebui să avem 26 scannere funcționale, care vor acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Este o investiție de 100 de milioane de euro, din fonduri europene și fonduri naționale, prin care vom putea lupta mai eficient cu evaziunea și contrabanda, protejând economia și securitatea națională”.

Proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de Analiză Imagistică, în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR” are finanțarea nerambursabilă prin PNRR în valoare de 34 de milioane de euro.

Noul Sistem de Tranzit NCTS5-RO

Noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO a devenit obligatoriu de utilizat pentru depunerea și procesarea declarațiilor vamale de tranzit, în toate birourile vamale din România. Față de cel anterior, NCTS4, acesta creează un mediu exclusiv „paperless” (fără hârtie), prin utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire. Astfel, a fost eliminată birocrația și s-au redus timpii de procesare a declarațiilor de tranzit. Totodată, oferă, în continuare, facilitatea de depunere a declarațiilor vamale de tranzit prin system-to-system cu operatorii economici. Alte avantaje: procesare rapidă și precisă a declarațiilor de tranzit, îmbunătățirea trasabilității și securității mărfurilor și interfață user-friendly pentru utilizatori.

Operaționalizarea NCTS5 este un nou pas în digitalizarea vămii române, după lansarea sistemului automat de export AES-RO, în 15 martie, și a sistemului de control al importului ICS-2, în 10 mai 2024.

220 de posturi, pentru RO e-Sigiliu

Guvernul a suplimentat cu 220 de posturi de inspectori antifraudă personalul ANAF și al structurilor subordonate (la un total de 22.507 posturi), pentru operaționalizarea Sistemului RO e-Sigiliu. Noua HG mai vizează eliminarea competențelor în domeniul vamal ce reveneau și preluarea la nivel central a Direcției Mari Contribuabili, care își pierde personalitatea juridică.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.