În cadrul celei de-a VII-a ediții a conferinței „Am marfă, caut transport”, organizată de către Ziua Cargo pe 20 și 21 mai 2016, la Poiana Brașov, participanții au avut ocazia de a afla care sunt cele mai eficiente modalități de a verifica seriozitatea partenerilor, direct de la specialiștii care administrează cea mai populară bursă de transport din România.
Astfel, în cadrul conferinței, Mihai Stoica, marketing manager BursaTransport, a adus în atenția publicului studiul de caz „Am marfă, caut transportator cu BursaTransport”.
Pentru a găsi transport, utilizatorul înregistrat poate căuta un camion liber pe BursaTransport, prin intermediul unui formular online, în care se completează localitățile de încărcare și descărcare, tipul de camion de care are nevoie, tonajul etc. În studiul de caz, a fost utilizată o căutare de camion pe ruta Hamburg-București, de 20 t, dubă sau prelată.
În sistem, se poate vedea ce companii au camioane disponibile, care să respecte condițiile menționate, iar utilizatorul poate lua legătura cu acestea, pentru negocierea contractului de transport. De asemenea, se poate publica marfa disponibilă pentru transport, care va fi accesată de transportatori, cei interesați contactând, ulterior, direct clientul. Șansele sunt foarte mari ca, foarte repede, cel puțin unul dintre cei care au vizualizat marfa să contacteze clientul. Aceasta este, de fapt, cea mai populară modalitate de lucru.
Dovezi de seriozitate
În studiul de caz prezentat de către Mihai Stoica, clientul care a publicat marfa a fost contactat de către un transportator, de pe un anumit număr de telefon, și a primit o ofertă de pe o anumită adresă de e-mail.
În primul rând, compania trebuie verificată dacă se află pe lista consultanților, care arată cine anume a vizualizat oferta respectivă de marfă. Următorul pas este accesarea profilului companiei pe BursaTransport.
„După cum se observă, în profilul companiei se regăsește și numărul de telefon, și persoana care a contactat clientul pentru transportul de marfă, precum și adresa de e-mail de pe care s-a primit oferta”, subliniază Mihai Stoica. „Dacă primim un telefon de pe un număr care nu este trecut în profilul firmei, trebuie să ne punem întrebarea cine este cel care ne-a sunat? Dacă de la firma respectivă avem o consultare a mărfii, înseamnă că, într-adevăr, poate fi cineva din cadrul companiei. Putem verifica, apelând unul dintre numerele de contact din profil, dacă persoana care ne-a contactat lucrează acolo și dacă numărul de telefon aparține firmei respective. Dar, în exemplul dat, se poate vedea că toate cele patru elemente – prezența pe lista de consultanți, persoana de contact, telefon și e-mail – se confirmă.”
Mai departe, clientul poate negocia cu firma respectivă contractul de transport și se poate adopta decizia de a-l semna, cu datele de încărcare și descărcare precizate, la un anumit preț, compania de transport comunicând clientului numărul camionului care va efectua cursa. Dar, conform celor declarate de către reprezentantul BursaTransport, nu este suficient doar atât pentru a fi sigur de seriozitatea cărăușului contractat.
Scoring și licențe
„Am mai putea să verificăm dacă firma este de încredere, urmărind profilul din Bursă și scoringul. De asemenea, putem verifica dacă firma este activă ANAF. Apoi, că are licență de transport și, bineînțeles, dacă vehiculul deține copie conformă. Nu în ultimul rând, trebuie să verificăm dacă firma are o poliță CMR valabilă”, a subliniat reprezentantul BursaTransport.
Conform studiului de caz prezentat în cadrul conferinței, verificarea profilului din BursaTransport al companiei contractante arată că a fost înființată în 2007, că nu a produs incidente și că are un volum destul de mare de activitate ca transportator, scorurile fiind foarte bune. Tot în cadrul portalului BursaTransport, utilizatorii dispun de un link prin intermediul căruia se poate verifica dacă transportatorul este activ sau nu.
„Am reușit, cu deschiderea ARR, să implementăm un sistem, unic în Europa, de verificare a licențelor de transport, direct, on-line, prin interogarea bazei de date a Autorității Rutiere. Astfel, în cazul dat, am putut vedea că firma are o licență de transport valabilă, precum și o copie conformă valabilă pe numărul respectiv de camion. Pentru verificarea polițelor, din păcate, nu am reușit să realizăm încă interfețe cu asigurători sau brokeri”, precizează Mihai Stoica. În acest caz, singura soluție rămâne verificarea telefonică direct la asigurător.
„La toate aceste aspecte pe care noi le considerăm importante de verificat în relația dintre expeditor și transportator, adăugăm, în cadrul BursaTransport, recomandări privind ceea ce trebuie să verifice transportatorul înainte de a prelua marfa, precum și pentru depozite sau șoferi”, a încheiat reprezentantul BursaTransport.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro