Poiana Brașov

În fiecare an, a devenit deja o tradiție să ne dăm întâlnire cu transportatorii de pasageri, în luna martie, și cu cei de marfă, în luna mai, la Poiana Brașov. Dar niciodată până acum nu ne-am luat răgazul de a descoperi mai multe detalii despre această foarte populară stațiune.

Asemănătoare în privința condițiilor naturale cu alte stațiuni turistice montane ca Chamonix, Zakopane sau Cortina D’Ampezzo, Poiana a fost, încă din vechi timpuri, cunoscută întâi pentru creșterea animalelor, iar, mai târziu, ca destinație de drumeție și pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Prima mențiune documentară a acestui loc datează din 1427, în contextul activităților de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postăvaru încă din 1895, iar, în 1906 în Poiană, a avut loc primul concurs de schi. Până în preajma lui 1950, stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale. Doar câteva vilișoare sau cabane puteau fi zărite ici-colo. În 1951, la Poiana Brașov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, se dă în folosință un modern hotel al sporturilor și primul teleferic – Poiana-Postăvarul – pe o lungime de 2.150 m. Urmează, apoi, alte și alte amenajări și dotări, care au adus Poiana la înfățișarea pe care o cunoaștem astăzi.

Hai la schi!

Stațiunea se află la poalele Postăvarului, la o altitudine de 1.030 m, iar cel mai înalt vârf de munte la altitudinea de 1.799 m. Aici, temperatura medie este, vara, de 20 grade C și iarna de -3 grade C. Zăpada există începând cu jumătatea lunii decembrie și până la sfârșitul lui martie; grosimea stratului de zăpadă este, în medie, de 50-60 cm.

Astfel, datorită altitudinii (și, în prezent, instalațiilor de zăpadă), uneori chiar și în luna martie se mai poate schia la Poiană. Stațiunea dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul – 458 m, Kanzel – 350 m, Sulinar – 2.441 m, Ruia – 540 m, Subteleferic 1 – 495 m, Subteleferic 2 – 2.220 m, Lupului – 2.860 m, Drumul Roșu – 3.821 m, Stadion – 300 m). Pentru cei care nu sunt amatori de schi, precum și pentru sezonul de vară, există terenuri de sport, un lac, închirieri biciclete, centru de echitație, posibilități de drumeție pe trasee montane etc. Cazarea este asigurată – după cum știm deja – în hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane, pentru toate gusturile și buzunarele.

Iar, dacă ne vom simți vreodată epuizați, din cauza stresului cotidian, stațiunea este, de asemenea, recomandată pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare si surmenaj fizic și intelectual, pentru anemii secundare și boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

Oferta specifică sezonului rece

– Practicarea schiului alpin și de fond, pe pârtiile cu diferite grade de dificultate, fiind asigurat transportul cu mijloace de transport pe cablu.

– Practicarea săniușului pe pârtiile special amenajate.

– Practicarea patinajului pe patinoarul artificial.

– Plimbări cu sănii trase de cai.

– Lecții de schi cu instructori de specialitate, în cadrul școlii de schi, specializată mai ales în schi alpin, cât si schi fond, atât pentru începători, cât și pentru avansați. – Centre pentru închirierea materialelor sportive.

Oferta specifica sezonului cald

– Drumeții montane în Masivul Postăvarul.

– Alergarea și mersul pe jos sunt favorizate de terenul cu pante reduse și de numeroasele alei străjuite de păduri de conifere.

– Tenis de câmp, pe terenurile amenajate în apropierea hotelurilor.

– Minigolf și handbal, pe terenul din zona lacului.

– Schi pe iarbă.

– Plimbări cu bărci și hidrobiciclete pe lacul Poiana.

– Cursuri de călărie și practicarea echitației în împrejurimi, excursii călare, plimbări cu trăsura.

– Pescuit de agrement.

– Windsurfing, yolle și ambarcațiuni pe lacul Moacsa (40 km).

– Miniparc de distracții pentru copii.

Activități de agrement pe tot parcursul anului

– Înot, saună, masaj, la piscinele din stațiune.

– Gimnastica de întreținere.

– Bowling, biliard.

– Videoteci, cinematograf.

– Jocuri electronice.

– Program de folclor, arta culinară tradițională românească; program de acțiuni și obiceiuri populare românești, organizate la diferite date calendaristice.

– Excursii – turul municipiului Brașov, cu vizitarea principalelor obiective, Castelul Bran, Complexul Sâmbăta, Cheile Bicazului, București, Nordul Moldovei, Delta Dunării, litoral.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.