După un final de august care a stat sub semnul pregătirii demarării aplicării de sancțiuni pentru netransmiterea coordonatelor GPS, ANAF a anunțat, pe 1 septembrie, amânarea acestora pentru începutul anului 2025. Decizia a survenit în urma unei întrevederi la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, unde Radu Dinescu, secretar general al UNTRR, a participat alături de reprezentanți ai Confederației Patronale Concordia.
Imediat după întâlnirea de pe 26 august, de la Palatul Victoria, UNTRR preciza că a solicitat amânarea aplicării sancțiunilor pentru neutilizarea aplicației GPS de la 1 septembrie, la 1 ianuarie 2025 și că a obținut această promisiune de derogare de la Guvern.
Anunțul oficial din partea autorităților a mai așteptat câteva zile, fiind transmis pe 1 septembrie.
„În urma consultărilor cu mediul de afaceri, Ministerul Finanțelor și ANAF informează toți operatorii economici că prevederile art. 13 lit. d) și e) din OUG 41/2022 referitoare la netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul e-Transport se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2025”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Potrivit documentului citat, decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor primite din partea operatorilor economici, pentru ca aceștia să dispună de timpul necesar pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele RO e-Transport.
ANAF: „Dorim ca această tranziție să fie cât mai lină și eficientă pentru toți operatorii economici implicați, pentru ca aceștia să se poată conforma cerințelor legale, fără să suporte eventuale sancțiuni.”
Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în cazul în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. „Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport, au fost încărcate specificațiile tehnice necesare. În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația eTransport, disponibilă pe Apple Store și Google Play de la 15 iulie 2024.”
Un GHID de utilizare a aplicației este disponibil pe portalul ANAF.
Operatorul de transport are obligația să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului care face obiectul declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor monitorizate prin RO e-Transport.
Controale dedicate
Între timp, ANAF continuă să anunțe controale care vizează bunurile considerate ca având risc fiscal. Inspectorii antifraudă au desfășurat acțiuni, la nivel național, în perioada 15-18 august. Vizate au fost, în principal, firme care realizează activități de alimentație publică și comerț, precum și contribuabilii care intră sub incidența sistemului RO e-Transport.
„Având în vedere că operaționalizarea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri (RO e-Transport) impune acțiuni permanente (24/7), în aceeași perioadă de referință inspectorii antifraudă au acționat la nivel național pentru depistarea și sancționarea faptelor ilicite. În cadrul acestor acțiuni, au fost sancționați 17 contribuabili, la care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.502.729 de lei (amenzi și confiscări).”
Sistemul RO e-Transport ar trebui, prin mecanismele pe care le gestionează, să aibă o contribuție importantă la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat.
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro