PREGĂTIȚI PENTRU ORICE. INCLUSIV PENTRU E-TRANSPORT. De ce aplicații web?

Aplicațiile web ne permit să așezăm teoria în practică la nivel de supply chain. Tehnologiile noi aduc mai aproape de noi viitorul. Trebuie, însă, să fim curioși, inovativi și pregătiți pentru schimbare. Dar suntem, oare, pregătiți? De-a lungul carierei mele, la fiecare idee pusă în practică, am fost cu câțiva ani înaintea pieței….

Adriana Pălășan

Pionieratul nu are niciodată un drum bătătorit și mi-am dorit întotdeauna să nu fiu în postura de a afirma „merge și așa”.

În toate proiectele de consultanță, am căutat „soluția potrivită”, nu pe cea mai simplă sau pe cea mai ușor de implementat. Complexitatea domeniului, viteza de dezvoltare și modernizare a lanțurilor de aprovizionare au făcut grea viața companiilor din economia românească. Nu mă refer doar la transporturi, depozitare sau achiziții. Ci la o rețea complexă de relații, fluxuri de informații, mărfuri și bani, pentru care ai nevoie de vizibilitate, precizie, standardizare și execuție în timp real. Succesul unui supply-chain se bazează, astăzi, pe instrumente și tehnologii care să permită un flux continuu de informații și mărfuri, de la un capăt la altul. În timp ce sistemele mari și închise, cum sunt ERP-urile și WMS-urile, joacă roluri esențiale, există, adesea, o zonă gri, care necesită o atenție mărită.

Pornind de la erorile de decizie ale clienților, am dezvoltat aplicația eTSM.

Așa am pornit la drum acum 10 ani, să găsesc soluții care să acopere decalajul dintre best practices și real life.

Ce este aplicația eTSM?

O soluție digitală avansată, concepută pentru a îmbunătăți planificarea activității în depozite, planificarea operațiunilor la furnizori, pentru îmbunătățirea performanțelor transportatorilor, prin gestionarea și programarea operațiunilor de descărcare și încărcare a camioanelor, în cadrul centrelor de distribuție.

Prin eTSM, companiile au obținut o vizibilitate anticipată asupra volumelor programate pentru perioadele viitoare.

Această vizibilitate permite adaptarea timpilor operaționali în funcție de necesitățile echipelor de lucru, de specificul locației, al mărfii și al mijloacelor de transport utilizate, atât pentru procesele de inbound, cât și outbound.

Inițial concepută pentru managementul sloturilor, eTSM a evoluat într-o soluție de tip control tower, permițând o vizibilitate selectivă, în lanțul de aprovizionare, pe care soluțiile informatice clasice nu o pot oferi.

Cui se adresează?

Aplicația eTSM este destinată companiilor de producție, import/distribuție și retail care dețin cel puțin un depozit și doresc să optimizeze operațiunile și resursele utilizate. Este utilă și pentru magazinele cu trafic mare, permițând setarea unui CoT (cut-off time) care oferă posibilitatea programării în avans a descărcărilor și încărcărilor. Astfel, companiile pot cunoaște, în fiecare dimineață, numărul de vehicule care se vor prezenta pentru descărcare/încărcare, numărul de paleți și alte detalii relevante. Beneficiile aplicației se extind nu doar asupra companiei client, ci și asupra furnizorilor săi, eliminând timpii lungi de așteptare la descărcare.

Cum funcționează?

Implementarea eTSM este simplă, necesitând un minim de resurse IT (computer, telefon, internet). Aplicația asigură transparență și rapiditate informațională pentru fiecare partener, prin anticiparea operațiunilor și pregătirea recepției/livrării în avans prin descărcarea documentelor postate.

Beneficii

Pentru furnizori, beneficiile includ optimizarea costurilor de transport, prin planificarea eficientă a ferestrelor de timp, asigurarea livrării produselor conform condițiilor contractuale și îmbunătățirea trasabilității ambalajelor returnabile. De asemenea, pot monitoriza livrările pentru a asigura respectarea clauzelor contractuale și pot utiliza subcontractori 3PL sau transportatori în procesul de livrare, facilitând gestionarea documentelor și comunicarea eventualelor neconformități.

Pentru compania client, beneficiile constau în reducerea timpului petrecut cu furnizorii pentru planificarea livrărilor și automatizarea fluxului de trimitere a comenzilor de aprovizionare. De asemenea, își poate optimiza activitatea în perioadele de vârf și îmbunătăți procesul de aprovizionare prin crearea sinergiilor între departamentul de aprovizionare și depozite, datorită vizibilității anticipate a volumelor programate la intrare și ieșire.

Provocarea majoră în implementarea unor soluții de volume în flux este aceea a MASTER DATA.

Cea mai mare nemulțumire pe care am înregistrat-o, de-a lungul timpului, a fost importanța minimă pe care companiile o acordă introducerii de date precise, corecte și complete, în sistemele informatice.

Împinși de stat, de la spate

Și iată că, în 2022, noua legislație, denumită destul de impropriu e-Transport, a împins economia să facă un mare pas înainte în privința standardizării și controlului informațiilor. Deși au fost inițiate pentru controlul activității și reducerea evaziunii fiscale, noile reglementări au motivat companiile să standardizeze și să găsească soluții de optimizare a introducerii, păstrării și utilizării eficiente a informației.

Doi ani de zile, clienții mei care produc și comercializează bunuri cu risc fiscal ridicat au reușit cu ușurință să obțină UIT-urile, deoarece infrastructura de informații exista, deja, aproape integral.

De un mare ajutor, a fost transparența în relația cu furnizorii, într-un parteneriat care s-a dovedit câștigător pentru ambele părți, neîncadrarea 100% în cerințele legislative fiind minimă, încă de la început. Aveau Master Data, sisteme interfațate, vizibilitate în timp real a comenzilor în sistem pentru toți jucătorii, furnizori disciplinați, predictibilitatea operațiunilor, toate ingredientele pentru succes. Astfel, modulul RO e-Transport a devenit aproape o soluție universală nu numai de conectare a companiilor cu ANAF-ul, dar și de schimbare și întărire a relațiilor între transportatori, clienți și furnizori, chiar dacă, la o primă vedere, nu recunosc beneficiile viitoare

eTSM – Modulul RO e-Transport

Prin modulul RO e-Transport, beneficiarii pot obține codul UIT atât prin import de fișiere Excel simplificate sau integrale și completarea informațiilor solicitate de ANAF, cât și prin integrare sau transfer de fișiere .xml, în funcție de volumul de activitate, restricțiile interne ale companiilor și de nivelul de securitate cerut de multinaționale. Aplicația permite utilizarea de către mai mulți useri din cadrul companiei beneficiar, fiecare cu token, sau useri pe un singur token. Tokenul cu semnătura electronică este necesar doar la o primă logare pentru înrolarea in Spațiul Virtual Privat (SPV), pentru transmiterea fișierelor și obținerea codului UIT.

Prin automatizarea proceselor și îmbunătățirea vizibilității în lanțul de aprovizionare, eTSM contribuie la reducerea costurilor și la creșterea vitezei operaționale.

Soluția este dedicată atât beneficiarilor și expeditorilor de mărfuri, cât și transportatorilor și depozitarilor, ce trebuie să schimbe numerele de mașină la transferul mărfurilor dintr-un camion în altul, sau pentru crearea de noi coduri UIT în cadrul operațiunilor de cross-docking.

Deși legislația a devenit aplicabilă de la începutul anului, lipsa de instrucțiuni și norme din partea ANAF, lipsa de informare din partea companiilor, lipsa datelor în sistemele informatice, precum și atitudinea, deja consacrată, de a lăsa pe ultima lună înainte de aplicarea penalităților, a dus la apariția unei crize, care nu ar fi trebuit să existe.

Dublată de lipsa forței de muncă calificate, o altă provocare este introducerea documentelor primite, care implică un efort suplimentar important, pentru companii.

Un parteneriat de succes. O soluție cu adevărat adaptată

Astfel, un pas natural pentru oferirea de soluții și nu produse, a fost parteneriatul cu Smart Touch Technologies, unde Decebal Popescu, un vechi și drag prieten, este sufletul echipei, în încercarea de a pune împreună cunoștințe, competențe și tehnologii pentru oferirea de soluții end-to-end. O soluție unde se utilizează inteligența artificială, automatizări în interiorul sistemelor pentru recunoașterea documentelor scrise, și care presupune introducerea corectă a datelor în sistem.

Centrul nostru de suport este, poate, cel mai bun din industrie. Nu o spunem noi, ci clienții noștri, deoarece am dezvoltat soluția să susținem implementarea consultanței, și nu am făcut consultanță ca să implementăm soluția.

Pentru că știm să facem lucruri, suportul nostru adesea depășește granițele contractuale și parteneriatul în supply chain este un succes demonstrat. 

Adriana PĂLĂȘAN

managing partner Supply Chain Management Center
adriana.palasan@supply-chain.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.